Keminmaan kunta

Yhteystiedot
Kunnantie 3
94400 Keminmaa
Kotisivut www.keminmaa.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: n. 8600
Pinta-ala: 646 km²
Perustamisvuosi: 1865

Ihmisten hyvinvoinnin, viihtyisän ja turvallisen ympäristön, vireiden elinkeinojen ja yhteistyön kunta - Keminmaa.

Keminmaan kunta sijaitsee Perämeren pohjukassa, Kemijoen suualueella, molemmin puolin Kemijokea. Sen vieressä sijaitsee kaksi teollisuuspaikkakuntaa, paperiteollisuudesta tunnettu Kemi ja teräksestä tunnettu Tornio. Kunnan pinta-ala on noin 644km2 ja asukkaita siellä on noin 9000. Kunta on perustettu 1865 ja vuodesta 1979 sen nimi on ollut Keminmaa. Kunnan läpi virtaa Suomen pisin joki, koko Lapin halkova Kemijoki.

Keminmaa on tuttu lohipitäjä ja sen juuret ulottuvat vuosituhannen alkupuolelle, jolloin Keminmaa oli koko laajan Kemin Lapin keskus. Pysyvästä asutuksesta Kemijokisuulla kertovat vuonna 1981 löydetyt kaksi kirkonpohjaa, jotka ajoittuvat 1300-luvulle. 1500-luvulla rakennettu Pyhän Mikaelin kirkko on käytössä vieläkin kesäaikana.

Elinkeinorakenne on hyvin kaupunkimainen. Lähes kaikki saavat toimeentulonsa jalostuselinkeinoista ja palveluista. Kunta on suurin yksittäinen työnantaja. Yksityisellä puolella eniten työpaikkoja tarjoaa Outokumpu Chromen kaivos , jossa kromimalmia riittää Tornion terästehtaan tarpeiksi ainakin sadaksi vuodeksi. Keminmaassa on metalli-, puu- ja taloteollisuutta, nahka- ja muovituotteiden jalostusta sekä suurteollisuutta palvelevia yrityksiä. Keminaa on myös seudun autokaupan keskus.

Keminmaa sijoittuu kaikkien väylien varrelle. Kemi-Tornion lentoasema on vieressä, rautatie ja valtatie halkovat kunnan läpi. Ympärivuotiset satamapalvelut ovat lähellä. Ruotsiin matkaa on alle 20km. Myös maantie- ja rautatieyhteydet Pohjois-Venäjälle kulkevat Keminmaan kautta.

Keminmaan kirkkojen maisemat ovat tänä vuonna yksi VR:n kummikohteista - VR-konsernin ja Suomen luonnonsuojeluliiton perinnemaisemahankkeen yhteistyökohteista.
Ilmoita muuttuneista tiedoista