Laitilan kaupunki

Yhteystiedot
Keskuskatu 30
23801 Laitila
Puhelin
Fax
Kotisivut www.laitila.fi
Sähköposti
Yleiskuvaus
Tiesitkö, että Laitilasta löytyy useita merkittäviä historiallisia kohteita?

Asukkaita noin 8400
Pinta-ala 545 km²
Laitilasta tuli kaupunki vuonna 1986

Laitilalla on vuosisataiset perinteet puukäsityössä. Tämän päivän Laitila on vireä teollisuus- ja palvelukeskus Varsinais-Suomessa.

Pysyvää asutusta Laitilan vanhimmissa kylissä on ollut melkein 2000 vuotta. Rautakauden runsaat muinaislöydöt kertovat merenlahden rannalle syntyneestä asutuksesta.

Varhaiskeskiajalla Laitilan alueelle rakennettiin neljä pientä kirkkoa. Vanhoilla sijoilla ovat vielä Untamalan ja Soukaisten puiset kyläkirkot ja 1400-luvun lopulla rakennettu Laitilan P. Mikaelin harmaakivikirkko, jossa on kauniit holvimaalaukset ja harvinainen sivualttari. Kirkon tuntumassa ovat 1700-luvulta peräisin oleva, kauniisti kunnostettu Poukan talo, joka palvelee niin matkailijoita kuin asukkaitakin sekä vuonna 1937 rakennettu Kustaa Hiekan lukutupa, entinen kirjastotalo, jossa on kesäisin näyttelytoimintaa. Uusi kaupunginkirjasto valmistui vuonna 2006.

Vanhaa Laitilaa parhaimmillaan ovat alkuperäisellä paikallaan sijaitseva Kauppilan umpipiha –museo sekä historiallinen Untamalan kylä, jossa on kyläkirkon ja museon lisäksi mm. laaja rautakauden kalmisto ja kuppikiviä.

Hyvät liikenneyhteydet ovat kautta aikojen olleet Laitilan tärkeä kehitystekijä. Nykyistä Laitilaa halkovaa valtatie kahdeksaa edelsi jo keskiaikana eräs valtakunnan pääteistä. Laitilan luontoon kuuluvat monet pienet järvet, laajat metsät ja aukeat suot.

Vankasta talonpoikaispitäjästä on kehittynyt ihmisläheisten palvelujen pikkukaupunki. Perinteisen puuastiatuotannon tilalle on tullut nykyaikainen teollisuus, josta mainittakoon laajalti tunnettu Laitilan Wirvoitusjuomatehdas. Logistisesti edullinen sijainti on taannut hyvät kehittymisedellytykset niin kaupalle kuin teollisuudellekin.

Laitilan Munamarkkinat viikkoa ennen juhannusta kertovat paikkakunnan kananhoidosta ja vilkkaasta nykypäivästä. Tulkka Laitlahan kaikk, se on kotonen paikk!

LAITILAN KAUPUNKI
Kaupunginvirasto, Keskuskatu 30
23800 LAITILA
02-85011, fax 02-856 790
www.laitila.fi
yhteispalvelu.avitus@laitila.fi
Ilmoita muuttuneista tiedoista