Hyvä tietää


Turisti-Info Viro liikenne


JULKINEN LIIKENNE

Liikennöinti tapahtuu n. klo 5 tai 6 puoleenyöhön.
Joukkoliikenne toimii Virossa hyvin. Virossa voi matkustaa taksilla, raitiovaunulla, johdinautolla tai bussilla. Linja-autoverkosto kattaa koko maan ja suurimpien kaupunkien välillä liikennöiviä bussivuoroja lähtee parhaimmillaan puolen tunnin välein. Julkinen liikenne alkaa noin kello 5.30 ja päättyy keskiyön tienoilla. Junalla matkustaminen on rajoitetumpa, eikä juna tavoita kaikkia paikkakuntia.

Tallinna siirtyi ilmaiseen julkiseen liikenteeseen vuoden 2013 alusta, mutta se koskee vain Tallinnan asukkaiksi rekisteröityneitä ihmisiä. Turistit ja ulkopaikkakuntalaiset joutuvat siis sedelleen maksamaan kulkuvälineissä. Kioskista voi halutessaan ostaa "ühiskaartin", joka maksaa 2 euroa. Siihen ladataaan rahaa ja kulkuvälineessä korttia vilautetaan kortinlukijan edessä. Kertalippu leimataan itse kulkuneuvossa.

Lailliset taksit on merkitty taksikylteillä. Aina ennen kyytiin nousua on hyvä tutustua takaoven ikkunassa olevaan pakolliseen hinnaston, sillä lähtö- ja kilometrihinnat voivat vaihdella suurestikin eri yhtiöillä. Auton kuljettajalla on myös oltava valokuvalla varustettu nimilappu. Varmista, että taksamittari lähtee päälle vasta, kun lähdette liikkeelle. Matkustaja voi kieltäytyä maksamasta matkaansa, jos kuittitulostin tai taksamittari on rikkoutunut.

 

TAKSILIIKENNE

Osa Viron takseista on ns. piraattitakseja. Virallisen taksin tunnusmerkkejä ovat katolla oleva taksivalo, kuljettajan kuvallinen henkilökortti sekä näkyvillä oleva hinnasto ja taksamittari. Virossa jokainen taksiyhtiö voi määritellä itse oman lähtöhintansa, kilometritaksansa ja minimitaksansa, hinnat kannattaa varmistaa ennen matkan alkua. Virallisen taksin saamisen voi varmistaa tilaamalla taksin puhelimitse tai pyytää hotellin vastaanottoa tilaamaan se.

 

JUOMARAHA

Juomarahan antamisesta ei ole selkeitä sääntöjä. Taksimaksun pyöristäminen tasasummaan on tavallista. Ravintolassa kymmenen prosentin juomarahan antaminen hyvästä palvelusta on myös yleinen käytäntö. Myös takseille, kantajalle sekä huonesiivoojalle on tapana antaa 10% juomaraha.

 

PANKKIEN AUKIOLOAJAT
Tavallisesti pankit ovat avoinna arkisin klo 9.00-16.00. Viikonloppuisin ne ovat suljettu. Rahanvaihtopisteet ovat avoinna klo 9.00-19.00.

 

LUOTTOKORTIT JA PANKKIAUTOMAATIT
Virallinen valuutta Virossa on euro €. Tavallisimmat luottokortit käyvät maksuvälineiksi Virossa, kaikissa pienissä liikkeissä luottokorttia ei kuitenkaan hyväksytä. Useimmat pankit ja pankkiautomaatit hyväksyvät Visa-, Master, Diner's Club- ja Maestro-kortin.

 

MAJOITUS
Virossa voi yöpyä ylellisissä hotelleissa ja idyllisissä majataloissa. Valikoimasta löytyvät niin kylpylähotellit, kartanot, linnat kuin kotimajoituspaikat ja maatilatkin. Hintataso on luokkaa huomioon ottaen kohtuullinen – 4n tähden hotellihuone maksaa täällä yhtä vähän kuin 3n tähden majoitus muualla Euroopassa.
Useimmissa majoituspaikoissa palvelua saa myös suomen kielellä.
Jos olet kiinnostunut yösijasta, varaa majoituspaikka jo ajoin – odottamattoman hotellipaikan löytäminen kesällä voi osoittautua odotusta vaikeampaksi.

Joko olet kiinnostunut kaupunki-elämyksistä tai etsit maaseudun ja luonnonrauhaa, valikoima on laaja. Monet entisistä kartanoista toimivat nykypäivänä hotelleina ja kylpylöinä, osa niistä sijaitsevat kansallispuistoissa tarjoten ylellisten palvelujen lisäksi myös pyörä-, ratsastus- ja meloma-matkoja luontoon.

Helpoin ja mukavin matkustusväline on joko auto tai bussi. Alueen karttoja löydät kirjakaupoista sekä turismi-keskuksista.

 

JUOMAVESI
Virossa suositellaan juomaan pullotettuja juomia. Herkkävatsaisille ei suositella käytettäväksi edes jääpaloja.

 

OSTOKSET
Virossa on paljon laadukkaita tuotteita ja palveluja, jotka ovat hintatasoltaan edullisia. Liikkeet ovat yleensä auki arkisin klo kello 9-18 ja lauantaisin klo 9-15. Suurimmissa kaupungeissa aukioloajat voivat jatkua klo 19 tai 20 saakka, jotkut myymälät ovat auki myös sunnuntaisin.

 • Leivonnaiset: makeat pullat ja kakut
 • Kengät
 • Silmälasit
 • Pellava- ja villatuotteet: puserot, lapaset, myssyt, liinat
 • Tupakka
 • Vitamiinit ja lääkkeet
 • Alkoholi
 • Lasi ja keramiikka
 • Puuesineet ja -veistokset
 • Neuvostoajan esineet
 • Paikalliset kampaamo-, hammaslääkäri-, kylpylä-, ravintola- ja kosmetologipalvelut

 

TUONTI
Polttoaineita lukuun ottamatta toisesta EU-maasta hankittuja tuotteita saa tuoda omaan käyttöön rajoituksetta. Tuotteiden on kuitenkin oltava mukana samassa kulkuneuvossa, jolla itsekin saavut Suomeen. "Oman käytön" määrittely vaihtelee tullipiiristä toiseen. Osa laivayhtiöistä rajoittaa tuomisten määrää asettamalla kilorajan tuontitavaroille. Tämä koskee etenkin ilman autoa matkustavia turisteja. Kaikista rajan yli tuotavista tuotteista on hyvä säilyttää kuitti.

 

TURVALLISUUS
Viro ei ole täysin vapaa rikollisuudesta, mutta harvoin rikokset kohdistuvat turistiin. Virossa vierailevat turistit tuntevatkin olonsa Viron kaduilla turvalliseksi sekä päiväsaikaan että iltaisin.

Taskuvarkaat ovat ongelma toreilla, joten arvotavaroiden jättämistä hotelliin suositellaan. Rahat on hyvä pitää poissa näkyviltä. Varmista, että saat aina ostoksistasi kassakuitin.

Kun ajat, älä käytä alkoholia. Virossa valvotaan tarkasti nollatoleranssin noudattamista. Luonnossa liikkuessasi seuraathan huolellisesti metäpalovaroituksia. Älä kävele kadun eli, ellei jalankulkijain liikennevalo ole vihreä.

 

LÄMPÖTILAT
Kesäkuukausien keskilämpötilat Tallinnassa:
Toukokuu    9,0 °C
Kesäkuu    16,4 °C
Heinäkuu    16,5 °C
Elokuu    15,6 °C
Syyskuu    11,2 °C

Keväisin ja syksyisin voi olla kevyitä sateita, joten ota mukaan sateenvarjo ja vettäpitävä takki. Talvella sade muuttu lumeksi, kun lämpötila putoaa nollan  alapuolelle (ihanteellinen hiihtokeli, suurenmoinen myös kelkkailuun ja lumiukkojen rakentamiseen!) - joten kääriydy lämpimiin. Talvi on Virossa selkeästi lyhyempi kuin Suomessa, joten kevät tulee paljon aiemmin kuin Suomessa.

 

TERVEYS JA ROKOTTEET

Jos käytät säännöllisesti lääkkeitä tai joudut matkan aikana todennäköisesti turvautumaan lääkitykseen, ota mukaan kirje lääkäriltäsi, josta lääkityksentarpeesi ilmenee.

Viron terveydenhoitopalvelut ovat yhtä hyvät elleivät paremmatkin kuin useimmissa muissa EU-maissa. Itsenäistyttyämme onnistuimme yhdistämään neuvostoajan periaatteen maksuttomasta terveydenhoidosta läntisiin hygienianormeihin ja -tietämykseen. Voimme nyt olla ylpeitä kansallisesta terveydenhuollostamme. Virosta löytyy myös tasokkaita maksullisia yksityisklinikoita.

Apteekit ovat hyvinvarustettuja käsitavarakauppa- ja reseptilääkkeiden osalta, mutta ota huomioon, että monet  lääkkeet, joita monissa maissa myydään ruokakaupoissa, kuten Aspirin ja erilaiset voiteet, ovat Virossa saatavana vain apteekeissa.

Viroon ei tarvita erikoisrokotuksia, mutta voimassaoleva jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja ja poliorokotus on aina matkoilla paikoillaan. Nykyisin myös A-hepatiittisuoja on suositeltava. Virossa esiintyy rabiesia (vesikauhu). Vieraita eläimiä ei ole syytä lähestyä eikä maasta ei pidä tuoda luvatta eläimiä Suomeen.

Kaikille suositeltava rokotesuoja:

 • Kurkkumätä-jäykkäkouristus (dT), MPR

Riskinarvion perusteella harkittava rokotesuoja:

 • Hepatiitti A, hepatiitti B, puutiaisaivotulehdus


EU-kansalainen saa vastaavat sairaanhoitopalvelut samoin omavastuukustannuksin ja menettelyin kuin oman maan kansalaiset. Tätä varten on kuitenkin oltava Suomesta saatu eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka voi hankkia maksutta lähimmästä Kelan toimistosta. Sairaanhoitoa annetaan terveysasemilla, terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja ambulanssipalveluna.

 

ASUMINEN JA ASUNNOT
Virossa on saatavilla melko runsaasti omistus- ja vuokra-asuntoja. Asuntojen hinnat ovat lasekeneet ja tarjonta lisääntyneet vuodesta 2008 - 2009 asti. Monet vuokrahuoneistot ovat osittain tai kokonaan kalustettuja. Opiskelijoille on tarjolla edullisia soluasuntoja. Asuntoa ostaessa kannattaa aina kääntyä luotettavan kiinteistönvälittäjän puoleen.

 

KOULUT JA OPISKELU
Tallinnassa on suomalainen koulu (TASK), joka on Suomen opetussuunnitelman mukaan toimiva ja valtionosuuksia saava yksityiskoulu, joka antaa suomenkielistä esikouluopetusta ja perusopetusta 1-9 luokkalaisille.

Viroon pääsee opiskelemaan vaihto-ohjelmien, kuten korkeakoulujen Erasmus-vaihdon tai yliopistojen kahdenvälisten sopimusten kautta. Virossa voi myös opiskella ja suorittaa koko tutkinnon. Suurin osa suomalaisista opiskelee Tarton-yliopistossa.Tarton yliopistolla on toimipisteitä ympäri Viroa.

Viroonsuuntautuvista harjoitteluohjelmista, opiskelijavaihdosta ja avustuksista saa parhaiten tietoa Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:n Internet -sivuilta sekä CIMO:n maailmalle.net -palvelusta.

 

TÖIHIN VIROON

Suurin osa Virossa työskentelevistä suomalaisista toimii suomalaisten yritysten palveluksessa kotimaasta lähetettyinä työntekijöinä. Myös yksityisyrittäjiä on suhteellisen paljon. Useimmissa Vioon sijoittuvissa työtehtävissä vaaditaan Viron kielen taitoa. Keskimääräinen palkkataso on Virossa noussut, mutta pysynyt edellleen Suomen palkkatasoa alempana.

Ulkomaalaisten kannattaa hakea työtyä sanomlaehtien työpaikkailmoituksista tai ottamalla suoraan yhteyttä työnantajiin sekä Viron työvoimaviranomaisiin. Suomen suurlähetystyö ei välitä työpaikkoja.

 

AUTOT

Oman auton voi hankkia joko Suomesta tai paikan päältä. Huollon kanssa ei tavallisesti ole esiintynyt ongelmia, eikä myöskään varaosien saannissa. Maassa on useita Nesteen huoltoasemia ja polttoainetta on saatavilla joka puolella Viroa.

Viron maantiet ovat suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta maaseudulla on edelleen myös päällystämättömiä ja kuoppaisia teitä. Virossa on turvavyöpakko eikä matkapuhelinta saa käyttää ajaessa.
Viroon autolla saapuvalla on oltava mukanaan;

 • voimassa oleva ajokortti
 • alkuperäinen rekisteriote
 • voimassa oleva vakuutus
 • yrityksen autoa käyttävällä yrityksen valtakirja
 • laina-autolla liikkuvalla omistajan valtakirja, joka valtuuttaa viemään auton maasta

Auton käyttötarkoituksesta riippuen liikennevakuutus ja kaskovakuutus voidaan ottaa Suomesta tai Virosta. Suomalainen ajokortti käy myös Virossa.

 

SOITTAMINEN JA INTERNET

Soittaaksesi Virosta ulkomaille on valittava ulkomaantunnus 00 ja maan numero. Soittaaksesi Tallinnaan ulkomailta on valittava ulkomaantunnus, Viron maan numero 372 ja vastaanottajan numero.

Virossa on yli 100 ilmaista langatonta aluetta, jotka sijaitsevat pääosin kirjastoissa, postitoimistoissa ja kauppakeskuksissa.

 

POSTI, PANKKI / RAHANVAIHTO JA PUHELIN

Postitoimistot ovat tavallisesti auki arkisin 9.00 - 18.00 ja lauantaisin ja sunnuntaisin 10.00 - 16.00.
Pääpostitoimisto Tallinnassa, os. Narva mnt 1, ma-pe 8.30-19.30, la 9-17.
Postimerkkejä saa esim. hotellista, joka myös välittää postin eteenpäin.

 

LEMMIKIT

Eläimen on oltava tunnistusmerkitty joko sirulla tai selkeästi luettavalla tatuoinnilla. Eläimen mukana on oltava lemmikkieläintodistus, jossa on eläimen tunnistusta koskevat tiedot sekä eläinlääkärin merkintä voimassa olevasta raivotautirokotuksesta ja ekinokokkoosilääkityksestä.

 

SÄHKÖVIRTA
220-230 V. Virossa käy normaalit, litteät suomalaiset pistokkeet.

 

VEROTON TUONTI EU-MAISTA

Matkustaja saa tuoda rajoituksetta toisesta EU-maasta hankkimiaan tuotteita omaan käyttöön.

Poikkeuksia:

 • tupakkatuotteita voi tuoda 200 savuketta tai 250g piippu- tai savuketupakkaa. Pikkusikareja ja sikareja saa tuoda omaan käyttöön tai lahjaksi rajoituksetta
 • alle 18-vuotiaat eivät saa tuoda alkoholijuomia. Tupakkavalmisteiden tuonnin ikäraja on 17 vuotta.
 • Virosta ei saa viedä piraattikopioita cd-levyista ja videoista.
 • Rajoituksia on myös polttoaineissa, lääkevalmisteissa, kasveissa, ampuma-aseissa ym.
 • Valtakunnallinen tullineuvonta p. 020 391 100 / www,tulli.fi

 

KANSALLISET VAPAAPÄIVÄT

 • uudenvuodenpäivä 1. tammikuuta
 • Viron itsenäisyyspäivä 24. helmikuuta
 • pitkäperjantai
 • vapunpäivä 1. toukokuuta
 • voitonpäivä 23. kesäkuuta
 • juhannuspäivä 24. kesäkuuta
 • uudelleen itsenäistymisen päivä 20. elokuuta
 • jouluaatto 24. päivä
 • joulupäivä 25. päivä
 • tapaninpäivä 26. päivä