Kinnulan kunta
Kinnulan kunta
Kinnulan kunta - Kunta-info | Turisti-info
Keskustie 45
43900 Kinnula
Asukasluku: 1 821
Pinta-ala: 496 km²
Kinnula on luonnonkaunis kunta pohjoisessa Keski-Suomessa. Kinnulassa matkailijalla on mahdollisuudet virkistävään vapaa-ajan viettoon: kalaisat vedet, riistarikkaat erämaat, marjaisat metsät sekä retkipolut ja melontareitit takaavat muistorikkaat retket puhtaassa luonnossa.
Luonnossa liikkuminen
Luonnossa liikkumiseen ja retkeilyyn Kinnula on erinomaista seutua. Vaeltaa, marjastaa ja sienestää voi puhtaissa ja raikkaissa metsissä. Retkeilyreitti Peuran Polkua pitkin voi vaeltaa vaikka naapurikuntiin. Ahvenlammen ympäri kiertävä pitkospuupolku sopii mainiosti myös perheen pienimmille retkeläisille. Levähtämistä ja eväiden syöntiä varten on Kinnulan kunnan alueelle ja eri reiteille rakennettu laavuja, jotka voivat olla myös retkien kohteina.
Kunnan laajat erämaat ovat erityisesti pienriistametsästäjien suosiossa. Moottorikelkkailua harrastaville on Keski-Suomen ja Keski- Pohjanmaan alueelle rakennettu kattava reitistö. Reittejä pitkin pääsee joka ilmansuuntaan: Kivijärvelle, Perhoon, Lestijärvelle, Viitasaarelle ja sieltä edelleen muihin kuntiin eri reittivaihtoehtoja pitkin. Lassilan Tila tarjoaa myös luontoelämyksiä ratsastusretkien muodossa.
Iilan lähimetsiin retket tehdään islanninhevosilla. Kivijärven altaan veneilyreitin pohjoisin osa on Kinnulassa. Merkittyä reittiä pitkin voi veneillä Kivijärvelle ja Kannonkoskelle saakka. Tarjolla on myös melontareitti Salamajärveltä Kinnulaan, reitin pituus on n. 30 km ja reitin varrella on useita kuohuavia koskia. Vapaa-ajan kalastajalle Kinnulasta löytyy monenlaisia vaihtoehtoja. Aivan kirkonkylän tuntumassa on Jäppäjärvet ja Savijärvi, joista voi käydä narraamassa esim. haukia ja ahvenia.
Pyhä Puu
Karhu on ollut merkittävä eläin suomalaisten ja muiden maapallon pohjoisosien ihmisten elämässä. Karhunkaadon jälkeen vietettiin peijaisia, ja lopuksi karhun kallo ja luut vietiin tietylle puulle. Kinnulan Tikkakankaalla sijaitsevalle Karhupetäjälle eli Pyhälle Puulle tuotiin lähialueiden karhujen luut ja kallot. Puun juurella luettiin myös onnea tuovia loitsuja ennen metsästyksen alkua. Kinnula-seuran aloitteesta Keski-Suomen museo pystytti Pyhälle Puulle sen historiasta kertovan taulun. Pyhä Puu on ainutlaatuinen muistomerkki koko Keski-Suomessa. Pyhä Puu sijaitsee Tikkakankaalla noin 10 kilometrin päässä Kinnulan keskustasta Silkkiperän suuntaan ja sieltä edelleen Koirasalmeen päin. Pyhälle Puulle on opasteet Kontumäen tieltä.
KIINNOSTAVAA
• Salamajärven kansallispuisto
• Pyhä Puu
• Talvisotaan lähdön muistomerkki
• Valkeisjärven alue
Matkailuneuvonta
Kehittämisyhtiö Witas Oy
044-577 6386
www.lomaseutu.fi
Ilmoita muuttuneista tiedoista