Kittilän kunta

Yhteystiedot
Valtatie 15
99100 Kittilä
Puhelin
Fax
Kotisivut www.kittila.fi
Sähköposti
Yleiskuvaus
Asukasluku: 6 483
Perustettu: 1868
Kokonaispinta-ala: 8 263,9 km2, josta vettä 168,6 km2 (Lähde: Kuntaliitto / Suomen
pinta-ala kunnittain 1.1.2013)
Perustamisvuosi: 1854

Kittilä sijaitsee Tunturi-Lapin eteläosassa, noin 150 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen. Kittilästä on matkaa Rova-niemelle 150 km. Kittilän lentokentältä on päivittäiset yhteydet Helsinkiin.

Kittilässä on

Järviä: 718 (lähde: http://www.jarviwiki.fi, 2014)
Tuntureita: 10, jotka ovat nimiltään Aakenustunturi, Korsatunturi, Kumputunturi,
Kätkätunturi, Kätkätunturi (pohjoinen), Lainiotunturi, Levitunturi, Puljutunturi,
Pyhätunturi, Pyhätunturi (läntinen)
Poroja: noin 12 000 (vuonna 2013, lähde: Paliskuntain yhdistys)


Kittilä on vireä, noin kuuden ja puolen tuhannen asukkaan kunta Tunturi-Lapissa. Kittilän loistava sijainti, kattavat palvelut, toimivat kulkuyhteydet ja upea luonto tarjoavat hyvät puitteet asukkaille, matkailijoille ja yrityksille. Kittilän kahdeksan pohjoisen vuodenaikaa kiehtovat aina kaamoksesta keskiyön aurinkoon ja kevään kurkistuksesta syksyn säkenöiviin väreihin. Maastoa muokkaavat useat komeat tunturit ja kunnan läpi virtaava suuri ja vapaa Ounasjoki. Sirkan kylässä 18 km Kittilästä pohjoiseen sijaitseva Levi on valittu useana vuonna Vuoden Hiihtokeskukseksi. Levi on suosittu myös kesällä erityisesti vaeltajien ja kalastajien keskuudessa. Levi on aito tunturikylä, joka on syntynyt vanhan Sirkan kylän alueelle.

Kittilän kesä on yöttömän yön aikaa. Aurinko ei laske lainkaan, mikä mahdollistaakin hyvät olosuhteet kalastajille, vaeltajille ja luonnossa liikkujille. Opastettuja reittejä on runsaasti, mutta hiljaista luontoa löytyy toki omia polkuja kulkevallekin.Kesäaikana Kittilässä on monenlaisia tapahtumia. Kesämarkkinat järjestetään perinteisesti heinäkuun alkupuolella. Kesällä järjestetään lukuisia eri kohderyhmille suunnattuja tapahtumia ja Levin golfkenttä tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden yöttömän yön golfaamiseen huikeissa tunturimaisemissa. Levin kesän viikko-ohjelmat (Koko perheen kesäohjelma ja lasten kesäohjelma) tarjoavat opastettuja retkiä matkailijoille. Vaikka Kittilä on väkimäärältään pieni kunta, tunnetaan se monipuolisesta ja rikkaasta kulttuuristaan. Kittiläläiset ovat tehneet itseään tunnetuksi niin kuvataiteen, kirjallisuuden kuin musiikin rintamallakin. Kittilässä onkin monia mahdollisuuksia vierailla museoissa sekä gallerioissa.

Lisätietoja ja alueen tapahtumat http://www.levi.fi
vapaa-teksti :
Tarkistathan aukioloajat Levin Matkailuneuvonnasta / http://www.levi.fi
Kaikki museot pidättävät oikeudet muutoksiin aukioloajoissa.

Kittilä (ympäri vuoden) sijaitsee Leviltä n. 20 km etelään. N. 2800 asukkaan kirkonkylässä sijaitsevat kuntalaisten peruspalvelut parine erikoiskauppoineen. C.L. Engelin suunnittelema puukirkko on vierailun arvoinen. Kaunis kirkko rakennettiin 1829-1831. Einari Junttilan Taidemuseo, esillä on erään maamme tunnetuimman ja vanhimman lappilaisen taidemaalarin maalauksia. Avoinna to klo 13–17 tai sopimuksen mukaan, p. 040-7034657. Palsa-museo. Taiteilija Kalervo Palsan kotitalo ja Getsemane-ateljee. Avoinna kesäkuusta syyskuun loppuun ti-la klo 12–18. Kittilän kotiseutumuseo avoinna heinäkuussa ti-la 11-17. Museo sijaitsee Pakatissa, n. 6 km kirkonkylän keskustasta ja sen näyttely koostuu kittiläläisestä 1900-luvun alkupuoliskon peräpohjalais-lappilaisesta rakennusperinteestä sekä talonpoikaisesineistöstä. Kittilän kylän virallinen uimaranta sijaitsee Sodankylään vievän tien varrella, Ounasjoen sillan toisella puolella.

Reidar Särestöniemen taidemuseo (ympäri vuoden) sijaitsee Kaukosessa n. 40 km Leviltä etelään, Särestöntien päässä 9 km Kaukosesta. Lapin tunnetuimman kuvataiteilijan maalauksissa elää menneen ajan Lappi. Ryhmät tilauksesta. Avoinna ti-la klo 12-18. Ryhmät tilauksesta.

Galleria Raekallio (ympäri vuoden) sijaitsee Pöntsön kylässä, 18 km Leviltä Muonion tietä pohjoiseen. Taidemaalari Reijo Raekallion (s. 1950) ylläpitämä galleria, jossa on esillä hänen omia maalauksiaan. Kahvio, majoitustilat ja ohjelmapalveluja tilattavissa. Avoinna päivittäin klo 10–20.

Nulituinen (kesäisin) vanhat lapinkylän rauniot

Levi Ice Gallery (talvisin) Luvattumaassa

Lainion lumikylä (talvisin) alueen suurin lumirakennelma

Sammalselkä (kesäisin) Leviltä n. 70 km Inarin suuntaan. Käänny n. 57 km ajon jälkeen Sammalselän kyltin kohdalta vasemmalle. Aja vielä n. 5 km ja tien vasemmalla puolella on Museoviraston entisöimä poroaita, Tien oikealla puolella 7 entisöityä porokämppää.

Pokka ja Taatsin seita (kesäisin) Pokan baarissa aitoa Lapin tunnelmaa! Pokan kylästä n 10 km päässä sijaitsee rotkomainen Taatsijärvi. Sen pohjoispuoleisessa seinämässä on kalliopilari, joka oli ennen Lapin mahtavimpia uhripaikkoja. Alueella on hienot maisemat. Seidan alue on edelleen monelle alueen asukkaalle pyhä ja se pyritään säilyttämään luonnontilassa.

Ruoppaköngäs (kesäisin) n. 22 km Leviltä Muonioon päin. Sijaitsee Kulkujoessa tien länsipuolella 200 m päätiestä. Alue koostuu luonnonkauniista kalliomuodostelmasta, vesiputouksesta ja vehmaasta kasvillisuudesta. Mukava päiväretkikohde lammella, johon voi halutessaan pulahtaa vaikka uimaan (ei matalaa uintipaikkaa pienille lapsille). Rannassa tulistelupaikkoja, ota omat puut mukaan!

Linkupalon tulivuoripuisto (kesäisin) sijaitsee n. 40 km Leviltä vanhan Aakenuksentien varrella. 1,5 km pituisen opastetun polun varrella on nähtävänä muinaisten laavavirtojen jäänteitä. Polun lähtöpaikalla on kota, missä tulistelumahdollisuus

Kukkurajärven lintutorni (kesäisin) Riikonkummussa

Karinnokan lintutorni (kesäisin) Kittilässä

Akanrimmin lintutorni (kesäisin) Könkäällä

Aakenustunturi (ympäri vuoden) Eteläosiltaan harvinaisen vehmas ja jyrkkärinteinen tunturi. Luontopolku, hiihto- ja patikointireittejä, n. 25 km Leviltä.

Kumputunturi (ympäri vuoden) luonnontilainen ja itäpuoleltaan jyrkkärinteinen tunturi. Huipulle vievän polun varrella kota ja wc. Tunturin huippu näkyy paikoitellen 100 km säteellä. Huipulla sijaitsee myös vanha palovartijan kämppä.

Samiland (ympäri vuoden) saamelaisnäyttely, joka keskittyy Suomen ainoaan alkuperäiskansaan. Osittain UNESCOn rahoittama.
Ilmoita muuttuneista tiedoista