Kristiinankaupungin kaupunki

Yhteystiedot
Raatihuone Aitakatu 1
64101 Kristiinankaupunki
Puhelin
GSM
Kotisivut www.visitkristiinankaupunki.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: 7 000
Pinta-ala: 1 679 km²
Perustamisvuosi: 1649

Kristiinankaupunki perustettiin vuonna 1649 Lappfjärdin pitäjään Koppöön saarelle ja kaupungin nimeksi tuli Koppö. Nimi muutettiin Kristiinankaupungiksi (Christinae Stadh) 1. maaliskuuta 1651. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe antoi kaupungille nimen sen hetkisen kuningattaren Kristiinan mukaan, mutta on hyvin mahdollista, että hän ajatteli myös omaa vaimoaan, kreivitär Kristina Katarina Stenbockia, joka kuoli vuonna 1650.

Kristiinankaupungin idyllinen keskusta mataline puutaloineen ja kapeine kujineen on harvinainen koko Pohjolan mittakaavassa. Kristiinankaupunkia kutsutaan usein Pohjanlahden helmeksi. Kaupungissa ei ole koko yli 360-vuotisen olemassaolonsa aikana ollut suurempia tulipaloja.
Kristiinankaupungin keskustassa järjestettävillä kesä-, syys- ja talvimarkkinoilla on yli kaksi sataa vuotiset perinteet ja edelleen markkinat kuuluvat kaupungin suosituimpiin tapahtumiin. Väkeä tulee myös kaupunkiin kun Avoimet portit puutarhatapahtuma pidetään kesäkuun kolmantena viikonloppuna ja Romanttiikka -viikko elokuun alussa.

Kanoottielämyksiä tarjoaa Tiukan joki. Matka rauhallisten vesien ja korkeiden kaislikkojen läpi johtaa Kristiinankaupungissa sijaitsevaan pohjoislahteeen. Lapväärtti, komeine kirkkoineen ja lukuisine perunamaineen tarjoaa kulttuuritapahtumia jokaiselle.

Pyhävuoren virkistysalueella puhaltavat historialliset tuulet ainutlaatuisella tavalla. Alueella olevan Susiluolan äärellä aistitaan, miten neandertahalin ihmiset kerran elivät. Peruksen sydämessä, Storholmenin kohiseva koski ja linnunliverrys kutsuvat rauhoittaviin hetkiin. Dagsmarkin seuratalo suo jokaiselle mahdollisuuden viettää juhlia uusissa, nykyaikaisissa tiloissa. Pienessä, levollisessa Korsbäckissä aidon kesätunnelman luovat mehukkaat mansikat. Kunnan eteläosassa Härkmeren arvokas kulttuurimaisema elämää henkivine maatiloineen tarjoaa kauniit näkymät.

Konsertit kutsuvat Henriksdaaliin ja Skaftung houkuttelee kesävierailijoita viihtymään rauhallisessa saaristossa. Siipyyssä Kiilin kotiseutumuseon tapahtumatarjonta on rikas. Uttermossassa vilahtavat suloiset, pitkäkarvaiset Highland lehmät laitumella ja Metsälässä maistellaan omatekoista leipäjuustoa.

Lisätietoa Kristiinankaupungin matkailusta:

Kristiinankaupungin elinkeinokeskusOy /matkailu
Raatihuoneenkatu 2 A
64100 Kristiinankaupunki
Ilmoita muuttuneista tiedoista