Pälkäneen kunta

Yhteystiedot
Keskustie 1
36600 Pälkäne
Puhelin
Fax
Kotisivut www.palkane.fi
Sähköposti
Yleiskuvaus
Asukasluku: 6886
Kokonaispinta-ala: 739 km²
Perustamisvuosi: 1866

Luopioisten kunta (perustettu v. 1868) ja Pälkäneen kunta (perustettu v. 1866) yhdistyivät 1.1.2007 Pälkäneen kunnaksi.

Pälkäne sijaitsee Länsi-Suomen läänissä ja Pirkanmaan maakunnassa. Pälkäneen naapu-rikuntia ovat Kangasala, Kuhmalahti, Hauho, Valkeakoski ja Hattula.

Pälkäne tuli nimenä tunnetuksi vuonna 1713 käydystä Kostianvirran taistelusta, jonka tais-telukaivanteet osin entisöityinä ovat yhä nähtävissä. Näihin Ison vihan aikoihin liittyy myös Daniel Medelplan, joka Pälkäneellä veisti aapisen painolaatat puuhun. Puulaatoilla paine-tun aapisen kannessa oli tiettävästi ensimmäisen kerran Suomessa aapiskukon kuva. Vanhaa aikaa edustaa myös Lahdentien varressa sijaitseva 1400-luvulta peräisin oleva Pälkäneen rauniokirkko.

Pälkäneen kunnalle on ominaista vesistöjen runsaus. Vesistöjä on lähes kolmannes kun-nan pinta alasta. Suurimmat niistä ovat Mallasvesi, Pälkänevesi, Kukkia ja Roine.

Pälkäne on luonnoltaan ja kulttuurimaisemaltaan hyvin monipuolinen ja vaihteleva ja siihen kuuluu laajoja peltoaukeita, hyväkasvuisia kangas ja lehtometsiä, harjujonoja ja pieniä turvesoita. Muutoin metsät ovat kuusivaltaisia, joihin luonnonvaraiset pähkinälehdot ja ran-tamien tuuheat tervalepiköt tuovat vaihtelevaa vehmautta.

Pälkäneen luontoon pääsee tutustumaan esimerkiksi Etelä-Suomen suurimmassa yhte-näisessä metsäalueessa Laipanmaassa. Talousmetsäalueeseen kuluu yli 15 000 hehtaa-ria metsää ja alueella on 20 km opastettuja polkuja.

Ympäristöä hyödyntävät myös Väkevä maa – taidealueen ympäristö- ja veistotaiteen teok-set. Alueelle tuotetaan paikkasidonnaisia ja ekologisesti kestäviä teoksia.

KIINNOSTAVAA

• Sappee
• Salinmäen ulko- ja tuulimyllymuseot
Ilmoita muuttuneista tiedoista