Alavuden kaupunki

Yhteystiedot
Kuulantie 6
63300 Alavus
Puhelin
Fax
Kotisivut www.alavus.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: 9402
Pinta-ala: 843 km²
Perustamisvuosi: 1865

Vireä 9400 asukkaan kaupunki valtatie 18:n ja kantatie 66:n risteyksessä, Seinäjoki-Haapamäki radan varrella. Jyväskylä, Tampere ja Vaasa sijaitsevat noin 150 km:n säteellä Alavudesta, Seinäjoelle on matkaa 55 km.

Pinta-alaltaan 843 km2, josta vettä 52 km2, rantaviivaa 324 km ja järviä yli 80 kpl. Kaupungissa on useita yleisiä uimarantoja. Parhaiten varustettu on Harrin uimaranta taidekeskuksen vieressä. Kaupunki on vapaa-ajan asukkaiden suosikki. Loma-asuntoja Alavudella on 1360. Yhä useampi loma-asunnoista on ympärivuotisessa käytössä.

Kuuskaistan tarjoama valokuitu liittää alavutelaiset verkkopalveluihin nopeudella, josta monet vasta unelmoivat. Kuidun avulla myös etätyöt sujuvat vauhdikkaasti ja se tukee loma-asuntojen käyttöä ympärivuotisesti. Teknologiakeskus Fasadi tarjoaa edulliset ja edustavat tilat työskentelylle ja tapahtumille.

Alavudelta löytyy myös erikoisosaamista. Alavuden Varjostin Oy on monien projektisisustajien osaava kumppani. Alavuden Öljynpuristamo Oy on rypsin jalostuksen spesialisti, joka tuottaa korkealaatuista kylmäpuristettua rypsiöljyä sekä rehuraaka-aineita suomalaisille karjatalouksille ja rehuteollisuuden tarpeisiin. Alavudella syntyy kaunista lasitaidetta.

Erityisesti kesäisin järjestetään monenlaisia tapahtumia kuten Alavus Ryskööt, Viinin ja viihteen ilta ja Huhtalavalla konsertteja ja yhteislaulua.

Alavus tarjoaa monipuoliset liikuntamahdollisuudet. Vauhdikkaita lajeja ovat laskuvarjourheilu, motocross ja ratsastus. Kylpylä Kunto-Lutran vesiliukumäet viehättävät koko perhettä ja kuntouimareille riittää ratoja. Alavus Areenalla pelataan jääkiekkoa ja curlingia sekä luistellaan koko perheen voimin. Monipuolinen Areena toimii myös konserttien ja muiden tapahtumien näyttämönä. Haka, Kaksiriviset, Tiilat ja Pelimannit sekä vuoden kansantanssiyhtyeeksikin valittu Lipparit tulevat Alavudelta. Lukuisat alavutelaiset rock-musiikin eri genrejä edustavat kokoonpanot kulkevat Kolmannen Naisen viitoittamaa tietä.

Tunnettuja historiallisia kulttuurihenkilöitä ovat säveltäjä Toivo Kuula, Pohjalaisten kirjoittaja Artturi Järviluoma, taide-maalari Matti Annala ja miniatyyritöiden tekijä Arvi Mäenpää. Tunnetuin teollisuuspersoonallisuus oli vuorineuvos Heikki Huhtamäki, jonka leposija on Alavuden hautausmaalla.KIINNOSTAVAA

• Pankkimuseo
• Taidekeskus Harri
• Pentti Valkealahden kotimuseo
Ilmoita muuttuneista tiedoista