Pellon kunta

Yhteystiedot
Kunnantie 4
95700 PELLO
Fax
GSM
Kotisivut www.pello.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: 3993
Pinta-ala: 1864 km²
Perustamisvuosi: 1867

Noin 4 500 asukkaan Pellon kunta sijaitsee keskellä Pohjoiskalottia, Lapin läänissä, Tornionjokilaaksossa.Naapurikuntia ovat Suomen puolella Kolari, Ylitornio ja Rovaniemen maalaiskunta ja Ruotsin puolella Övertorneå ja Pajala. Pello ja Ylitornio muodostavat Tornionlaakson seutukunnan.

Pellon alueelta on löytynyt muinaisjäännöksiä kuten kivikautisia asuinpaikkoja ja peuranpyyntikuoppia 50 kappaletta. Asutusta on niiden mukaan ollut ainakin 4500 ekr. Alueen ensimmäiset asukkaat ovat ilmeisesti olleet saamelaisia. Muun muassa monet paikannimet ovat vielä muistona asiasta.

Tunnetuksi Euroopassa alueen teki Pierre-Louis de Maupertuis joka vuosina 1736 - 1737 teki retken Tornionjokea pitkin Pelloon saakka. Hän selvitti mittauksilla maapallon litistyneisyyttä. Matkan aikana mukana ollut apotti Reginald Outhier teki
muistiinpanoja jotka julkaisi kirjassa "Matka pohjan perille 1736 -1737. Teoksesta käy ilmi, että alue oli hyvinvoivaa ja vaurasta.

Jatkosodan lopussa ja Lapin sodan aikana Pellon asukkaat joutuivat lähtemään evakkoon Ruotsin puolelle. Saksan armeija poltti lähes koko kunnan rakennuskannan peräytyessään. Ainoastaan Konttajärven kylä sekä joitakin erillisiä rakennuksia säästyi tuholta.

Kunnan nimi muutettiin vuonna 1949 Turtolan kunnasta Pellon kunnaksi kunnan väkirikkaimman kylän mukaan.

KIINNOSTAVAA

• Konttakönkään putous
• Jaipaljukka
Ilmoita muuttuneista tiedoista