Inarin kunta

Yhteystiedot
Piiskuntie 2
99800 Ivalo
Puhelin
Fax
Kotisivut www.inari.fi
Sähköposti
Yleiskuvaus
Asukasluku: 6 754
Pinta-ala: 17 334 m2
Perustamisvuosi: 1876

Suomen suurin kunta Inari ihastuttaa näkijäänsä ainutlaatuisella luonnollaan. Lukuisat järvet ja niiden tuhannet saaret, sadat tunturit sekä monipuolinen kasvisto ja eläimet antavat sadoilletuhansille vuosittain alueella vieraileville ikimuistoisia kokemuksia.

Monipuoliset ja selkeät vuodenajat tarjoavat alueella ikimuistoisia kokemuksia; aurinko yöttömän yön kesässä, syksyn leiskuvat värit ruskassa, puhdas lumi ja jää talvessa sekä luonnon hehku ja herääminen keväässä. Näiden neljän selvän vuodenajan rinnalla puhutaan jopa kahdeksasta omaleimaisesta vuodenajasta.

Keskeisen pohjoisen sijaintinsa takia Inari on ollut kautta aikojen kulttuurin kohtauspaikka ja luonnollinen kulkureitti Jäämerelle. Saariselän matkailukeskus on tiivis, tuntureiden ympäröimä kylä Urho Kekkosen kansallispuiston kupeessa. Tunnetuin Saariselän tuntureista on 438 metriin kohoava Kaunispää, jonka voit valloittaa kätevästi kävellen, autolla tai hiihtohissillä. Saariselältä löydät lomaasi kaiken tarvitsemasi laskettelukeskuksesta ja luontopoluista aina kylpylään, hotelleihin, ravintoloihin ja muihin palveluihin.

Inarijärven rannalla sijaitseva Inarin kirkonkylä on Suomen saamelaiskulttuurin keskus, jonka lähiympäristössä ja läheisissä kylissä saamelainen perinne on pysynyt elävänä. Saamelaismuseo Siida ja Metsähallituksen Luontokeskus tarjoavat elämyksellisen tietopaketin saamelaisuudesta. Saamelaiskulttuurikeskus Sajos on puolestaan vetovoimainen monikulttuurisuuden kohtaamispaikka, monipuolinen tapahtumatalo ja korkeatasoinen kongressikeskus.

Kiinnostavaa
Siida, Sajos, saamelaiskulttuuri
Ukonsaari, Inarijärvi, Juutuanjoki
Pielpajärven erämaakirkko
Lemmenjoen kansallispuisto
Urho Kekkosen kansallispuisto

Inarin kunnan matkailuneuvontapisteet

Ivalo
Ivalontie 10
99800 Ivalo
puh. 040 168 9668
tourist.info@inari.fi
Aukioloajat: www.luontoon.fi/ivalonpalvelupiste

Saariselkä
Kiehinen
Kelotie1/ Siula
99830 Saariselkä
puh. 040 168 7838
tourist.info@saariselka.fi
Aukioloajat: www.luontoon.fi/kiehinen

Inari
Siida
Inarintie 46
99870 Inari
puh. 040 168 9668
tourist.info@inari.fi
Aukioloajat: www.luontoon.fi/siida

Katso myös: www.saariselka.fi


Suurin ja kaunein

Inari on Suomen suurin kunta ja yksi suurimmista ja kansainvälisimmistä matkailukunnista. Inari sijaitsee Euroopan unionin pohjoisimmassa kulmauksessa, keskellä Pohjoiskalottia. Se on laajuudeltaan 5 prosenttia Suomen pinta-alasta.

Monikulttuurinen

Inari on Norjan ja Venäjän rajanaapuri ja tiiviissä yhteistyössä rajakuntien kanssa. Keskeisen sijaintinsa takia Inari on ollut kautta aikojen kulttuurien kohtauspaikka ja luonnollinen kulkureitti Jäämerelle sekä Kuolan niemimaalle. Euroopan unionin pohjoisimmat viralliset rajanylityspaikat Norjaan ja Venäjälle, Barentsinmeren äärelle, ovat Inarissa Yhteyksistä käytetään nimitystä Jäämerenkäytävä. Inarin asemaa Barentsin yhteyksissä vahvistavat sen sijoittuminen Euroopan valtatieverkolle. Vuosittain noin 140 000 matkustajaa palveleva kansainvälinen Ivalon lentokenttä tarjoaa nopeat yhteydet muualle maailmaan.

Kunnassa käytetään suomenkielen rinnalla virallisesti kolmea eri saamenkieltä; pohjoissaame, inarinsaame ja koltansaame. Inarilaisista vajaa kolmannes on saamelaisia. Inarin kunnan väestöstä kaksi kolmasosaa asuu keskustaajamassa, Ivalossa, joka on kunnan suurin kylä. Kuntalaisten ja yritysten valmiuksia toimia kansainvälisesti lisätään koulutuksella, aktiivisella hanketoiminnalla, kansainvälisen toimintaympäristön parantamisella sekä tukemalla yritysten ja yhteisöjen kansainvälistymispyrkimyksiä.

Voimakas luonnostaan

Inarin avara alkuperäinen luonto tekee Inarista Lapin vetovoimaisimman matkailukohteen. Inarissa on yli 100 nimettyä tunturia. Kunnan eteläosien erämaissa kulkee pohjoinen kuusimetsän raja ja pohjoisessa saavutetaan mäntyraja. Inarin metsä- ja tunturimaisemia halkovat lukuisat vesistöt, jotka virtaavat koilliseen Jäämereen. Inarin alueella on yli 10 000 järveä. Inarijärvi on Suomen toiseksi suurin järvi. Sen pituus on noin 100 km, keskisyvyys 14 metriä ja syvimmät kohdat lähes 100 metriä. Inarijärvessä on yli 3 300 saarta.

Alueellamme vierailee vuosittain satojatuhansia matkailijoita ja sesongit vaihtelevat sujuvasti neljän upean vuodenajan mukaisesti. Saariselkä on Suomen johtava hiihtokeskus, jonne tullaan kokemaan myös syksyn ruskaa ja sydäntalven kaamosta revontulineen. Kesäisin Inariin saavutaan yöttömään kesäyöhön; retkeilemään, vaeltamaan ja seikkailemaan laajoihin erämaihin tai kalastamaan Inarijärvelle. Lisäksi Inari on sopivasti pysähdyspaikkana, kun matkailijat matkaavat Euroopan pohjoisimpaan paikkaan, Nordkappiin. Inarin kunta panostaa merkittävästi matkailun kehittämiseen. Alueen matkailumarkkinoinnista vastaa kunnan osakkuusyhtiö Pohjois-Lapin Matkailu Oy.

Matkailun ja sen lukuisten oheispalveluiden lisäksi alueen keskeisiä elinkeinoja ovat metsätalous, porotalous, kalastus, koulutustoiminta sekä muut yksityiset palvelutoiminnot. Uutena toimialana perinteisten elinkeinojen joukkoon on reilun kymmenen vuoden aikana noussut kylmäteknologia ja erityisesti auto- ja rengastestaus.

Elinkeinojen kehittämisessä Inari panostaa tulevina vuosina erityisesti arktiseen luontomatkailuun, jossa tavoitteena on nousta johtavaksi alueeksi Euroopassa. Toinen panostusalue on teknologiaosaaminen ja siinä erityisesti kylmäteknologia ja tietotyön alueellistamiseen liittyvä ICT-teknologia. Kolmantena tullaan panostamaan alueen luonnonvarojen hyödyntämiseen ja jatkojalostamiseen. Inarin kunta seuraa tiiviisti Euroopan Unionin tarjoamia kansainvälistymismahdollisuuksia ja hyödyntää niitä sekä maakunnallisten toimijoiden kautta että itsenäisesti.
Ilmoita muuttuneista tiedoista