Auran kunta

Yhteystiedot
Nikkarinkuja 8
21381 Aura
Puhelin
Fax
Kotisivut www.aura.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: 3981
Pinta-ala: 96 km²
Perustamisvuosi: 1917

Aura on kasvava ja viihtyisä kunta Turun kupeella. Alueen tunnus, Aurajoki, virtaa kauniina ja leveänä Auran halki. Auran kunta on Suomen itsenäisyyden ikäinen, sillä se on perustettu vuonna 1917. Aurassa yhdistyvät vilkas ja edustava taajama ja arvostettu kulttuuriympäristö.

Aurajoen rantaa seurailevaa maantietä kulkiessaan voi ihastella maaseutumaisemaa, vanhaa talonpoikaisarkkitehtuuria ja hoidettuja, nykyaikaisia asuintaloja. Vanhin asutus on sijoittunut Aurajoen varteen, missä suurin osa kivikautisista löydöistäkin on tehty. Maanviljely oli pitkään pääelinkeino, mutta teollisuudellakin on perinteitä. Kuuskosken saha perustettiin jo 1720-luvulla ja Järvenojalla toimi 1764-1820 maamme toiseksi vanhin paperitehdas. Puusepänteollisuus käynnistyi 1800-luvun lopulla ja Nahkatehdas oli 1930 valtakunnallisestikin merkittävä teollisuuslaitos.

Tänään suurimpiin työnantajiin kunnan ohella kuuluvat Reka Rubber kumitehdas, Leafin makeistehdas ja Aurajoki Oy:n kuumasinkityslaitos.

Aurajokilaakso edustaa vanhaa ja kehittynyttä kulttuuri-Suomea. Se on yksi ympäristöministeriön nimeämästä valtakunnallisesti merkittävästä kansallismaisema-alueesta. Lähes 70 kilometrin pituinen Aurajoki saa alkunsa Oripään kankailta virraten Pöytyän, Auran, Liedon, Kaarinan ja Turun kautta mereen. Joki on ollut merkittävä kulkureitti valta- ja paikallisteiden kanssa. Hoidetut jokivarret ovat mainioita luonto- ja maatilamatkailukohteita.

Auran markkinoita vietetään Auran nimipäivää (10.3) lähinnä olevana lauantaina Auran keskustassa.

Aurassa aloitti toimintansa uusi yhtenäiskoulu syksyllä 2008, osoitteessa Urpontie 2.

Nuorisokahvila Cafesco jatkaa toimintaansa osoitteessa Hongistontie 1.

KIINNOSTAVAA

• Veräjänkorvan museo
• Aurajokilaakson kulttuurimaisema
Ilmoita muuttuneista tiedoista