Joroisten Kunta

Yhteystiedot
Mutalantie 2
79600 Joroinen
Puhelin
Fax
Kotisivut www.joroinen.fi
Sähköposti
Yleiskuvaus
Joroinen on vapaa-ajan paratiisi, jossa vapaudut alituisesta kiireestä. Kalasta, marjasta ja sienestä! Ei niin huonoa vuotta, ettet pitäjän joltain kolkalta saa koreja ja vasuja täyteen. Joroisissa on metsiä ja soita, joilla kerättävää riittää. Järviä, jokia ja lampia on joka puolella, ja niissä kalaa monen sorttista.

Kirkko ja kellotapuli

Joroisten puinen ristikirkko on peräisin 1700-luvulta. "Jeesus herättää opetuslapsia" -alttaritaulun on maalannut vuonna 1901 Pekka Halonen, joka tunnetaan erityisen hienoista suomalaista maisemaa kuvaavista öljyväritöistään. Kaunis saarnastuoli on peräisin 1700-luvulta. Kirkkoon mahtuu noin 1 000 henkeä.

Tapulikahvio ja kirkkomuseo

Joroisten kirkon kellotapuli on rakennettu vuonna 1772. Muodoltaan se on ns. pohjalainen renesanssitapuli. Alunperin punaiseksi maalatun Tapulin katolla oli ristin sijasta paanutettu piikki. Risti laitettiin Tapulin katolle ilmeisesti 1800-luvulla. Nykyisen lautavuorauksensa ja keltaisen maalinsa Tapuli sai 1840. Tampereelta hankittiin kaksi kirkonkelloa, jotka soivat edelleen samasta kellotapulista. Museoksi Tapulin alakerta sisustettiin 1930-luvulla.Talvi- ja Jatkosodan aikana Tapulin alakertaa käytettiin joroislaisten kaatuneiden väliaikaisena tunnistus- ja säilytyspaikkana ennen hautaamista vieressä olevaan sankarihautausmaahan.

Sunnuntaisin kellotapulin tornista soivat kellot kutsuen jumalanpalvelukseen. Vuonna 1992 kellotapuli sisustettiin kahviomuseoksi.Siitä lähtien kahvio on toiminut kesäisin paikkakuntalaisten ja vierailijoiden levähdys- ja virkistyspaikkana. Tapuli tarjoaa oivan tilaisuuden kurkistaa menneitten aikojen jumalanpalveluselämään museon tavaroiden välityksellä. Tapulikahvio pidetään vapaehtoisvoimin avoinna iltatori-iltoina ja sunnuntaisin jumalanpalveluksen jälkeen tunnin ajan. Kahviossa toimii Lähetyssoppi ja kirppis.Tuotoilla tuetaan Joroisten seurakunnan nimikkolähettien työtä.

Tervetuloa tutustumaan erilaiseen taukopaikkaan.

Tapulista löydät: Kirkon vanhaa esineistöä

Kahviopalvelut: Kahvia, teetä, mehua, suolaisia ja makeita leivonnaisia

Lähetyssoppi ja kirppis: Käsitöitä kuten villasukkia, liinoja jneTaiteilija Taru Mäntysen tekemä Härkäpoikapatsas toivottaa kaikki tervetulleeksi Joroisiin kirkonkylän kiertoliittymässä.


Karhulahden kotiseutumuseo
Karhulahden kotiseutumuseo on talonpoikaismuseo, jonka historia voidaan jäljittää 1500-luvulle saakka. Museo on sisustettu 1920-luvun tyyliin maalaisväen kodiksi. Se sijaitsee noin 4 km Joroisten keskustasta Kartano-Golfin läheisyydessä.

Kotkanpolun luontopolku

Suojelluissa maastoissa kiertelee upea Kotkanpolku, jonka kulkeminen on aina elämys. Jokainen vuodenaika tuo maisemaan sävynsä ja tuoksunsa. Kevät on täynnä linnunlaulua. Kesän helteellä lampien pinnan valo pysäyttää kulkijan. Hiljaisuus hivelee korvia syysaamun sieniretkellä. Pysähdy, hengitä ja katsele ympärillesi.
Yhteyshenkilöt
Aarre Damski
elinkeinoasiamies
040 565 4857
aarre.damski@joroinen.fi
Ilmoita muuttuneista tiedoista