Utsjoen kunta

Yhteystiedot
PL 41
99981 Utsjoki
Puhelin
Fax
Kotisivut www.utsjoki.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: 1 281
Pinta-ala: 5 372 km²
Perustamisvuosi: 1876

Utsjoki, Saamen maa, on Suomen pohjoisin kunta. Kesämatkailija nauttii luonnon valohoidosta vuorokauden ympäri ja talvimatkailija löytää rauhan kaamoksen sinessä. Utsjoen kunnan kaksi erämaa-aluetta, Paistunturi ja Kaldoaivi tarjoavat kävijälle karun kaunista tunturimaisemaa ja äärettömyyden tunnetta, jolle Tenojokilaakson vehmaus luo hätkähdyttävän vastakohdan.

Utsjoen kunnan kolmesta kyläkeskuksesta löytyy kaikki elämisen peruspalvelut ja lisäksi paljon muuta. Karigasniemi Ylä-Tenolla on hyvä kohde, kun toiveena on nauttia kevättalven hangista. Hiihtäminen Muotkatunturin upeissa maisemissa on elämys. Sulan maan aikaan samat maisemat ovat taas erilaiset, joten kannattaa kokeilla vaellusta keskiyön auringossa tai ruskan väreissä. Inarijoki laskee Tenojokeen Karigasniemen kylässä tarjoten hyvät mahdollisuudet erähenkiselle retkeilykalastukselle sekä pienemmän joen perhokalastukselle.

Utsjoen kirkonkylällä voi kesäisin tutustua Luontotuvan näyttelyyn alueen luonnosta ja perinteisistä elinkeinoista. Tenojoki on kirkonkylältä sekä ylä- että alavirtaan suosittua soutukalastusaluetta, joten Onnelantörmällä pääsee myös seuraamaan lohensoutua –ellei itse jo ole veneessä. Talvisin kutsuvat lähituntureiden rautuvedet pilkkimisestä innostuneita. Pullakahvia ja paikallista taidetta on ympäri vuoden tarjolla kylätalo Giisassa, joka sopii hyvin koko perheen kohtaamispaikaksi.

Nuorgam on Suomen pohjoisin kylä ja sieltä löytyy myös Euroopan Unionin pohjoisin kohta. Jäämeren läheisyyden voi jo aistia kylässä ja matka arktisen meren rantaan on jylhine kallioineen mieleenpainuva elämys. Talvella moottorikelkkailu Jäämeren reitillä näyttää kesäiset maisemat täysin muuttuneina. Nuorgamin sijainti lähellä Tenojoen suuta tarjoaa aitiopaikan suuren lohen kalastajille.

Lohi
Tenojoki sivujokineen on Euroopan parasta Atlantin lohen (Salmo salar l.) luonnonvaraista elinaluetta. Kesällä Jäämerestä syönnökseltä palaavat hopeanhohtoiset lohet aloittavat nousunsa kohti syntymäjokeaan.

Poro
Utsjoen kunnan alueella on kaksi paliskuntaa, Kaldoaivi idässä ja Paistunturi lännessä. Poro on monelle ihmiselle paitsi elinkeino, myös elämäntapa. Touko- kesäkuulla vasomisen aikaan on maastossa liikuttava varoen vaatimia häiritsemättä. Porot viettävät kesät tokissa tuntureilla, missä tuuli vähentää räkän eli erilaisten vertaimevien hyönteisten aiheuttamaa haittaa. Poromiehet hyödyntävät tokkia merkitessään uudet vasat, sillä palkivat tokat löytyvät yleensä vuosi toisensa jälkeen samoilta alueilta.

Syksyllä ja talvella poromiehet kokoavat porot erotusaitaan, jossa eri omistajien porot erotellaan korvamerkkien perusteella ja eloporot erotetaan teurasporoista. Maukkaan lihan lisäksi porosta saadaan lämpimiä taljoja ja heinäkenkiä, nahkoja vaatteiden ja reppujen materiaaliksi sekä luuta ja sarvea taidokkaisiin koriste- ja käyttöesineisiin. Alueen yrittäjät tarjoavat mahdollisuuksia tutustua poronhoitoon, vierailla erotusaidalla ja ihastua paikallisten kädentaitajien töihin.

KIINNOSTAVAA

• Kenespahta
• Skalluvaara
• Njaggaljärvi
Ilmoita muuttuneista tiedoista