Kauhavan kaupunki

Yhteystiedot
Kirkkotie 10
62200 Kauhava
Puhelin
Fax
Kotisivut www.kauhava.fi
Sähköposti
Yleiskuvaus
Asukasluku: 17 308
Pinta-ala: 1 328 km²
Perustamisvuosi: 1867

Puukko on osa suomalaista ja erityisesti kauhavalaista kulttuurihistoriaa. Se on palvellut joka miehen tärkeänä työvälineenä viime vuosikymmeniin saakka. Mikään tavallinen työkalu puukko ei sen sijaan ole ollut, vaan siihen on Suomessa aina liitetty jotakin maagista, elämää suurempaa.

Iisakki Järvenpää, Keisarin puukkoseppä, on tunnetuin Kauhavan puukkovalmistajista. Yritys on perustettu vuonna 1879. Puukot tehdään edelleen käsityönä, kuten perustamisen aikoihin. Pitkään jatkuneen toimintansa aikana yritys on toimittanut aitoja kauhavalaisia niin kotimaahan kuin ulkomaillekin. Puukkotehtaalla matkailija voi seurata puukontekoa ja ihastella käsityötaidon mestarinäytteitä nykypäivältä ja menneiltä ajoilta. Iisakki Järvenpään puukkotehtaan lisäksi Kauhavalla on runsaasti muitakin puukonvalmistajia.

Muista se, että "ei trenkää lähtiä puukoota pihalle" - osta ittelles oma. Se voi olla vaikka kinkkuveitti ja isoo kaffeli, niitä tavithan ainakin jouluna.

Kesällä Kauhavalla järjestetään Puukkofestivaalit, joille osallistuu puukkojen ystäviä ympäri maailmaa. Perinteisiin puukonvalmistusmenetelmiin ja puukkoihin voi tutustua kirjastorakennuksessa sijaitsevassa Puukko- ja tekstiilimuseossa. Kauhavalla on Iisakin Jussin Talonpoikamuseo Kosoolanmäjellä ja sen pihapiiri on perinteistä eteläpohjalaista tyyliä.

Kauhava on vuosien mittaan niittänyt mainetta elokuvakaupunkina. Kauhavalla on kuvattu runsaasti elokuvia, mm. Pekka Parikan ohjaama ja Antti Tuurin kirjoittama "Pohjanmaa", " Talvisota", "Amerikan raitti", Aleksi Mäkelän "Häjyt" (Solar Films) sekä viimeisimpänä Lakeuden kutsu. Paikallinen omalaatuisuus kukkii elokuvissa kapea-alaisena, mutta persoonallisena.

Kauhavan luonto on näkemisen arvoista ja Saarinmaan näkötorni tarjoaa tilaisuuden nähdä sitä. Kauhavalla on myös erittäin hyvät ja toimivat liikuntapaikat, jotka keskittyvät Urheilupuistoon ja sen vieressä sijaitsevaan koulukeskukseen. Urheilupuistossa on jäähalli ja urheilukenttä, jossa on täydelliset eri yleisurheilulajien suorituspaikat. Urheilupuiston alueella sijaitsee lisäksi palloilukenttä ja beach volley -kenttä.

Vuoden 2009 alussa Alahärmä, Ylihärmä ja Kortesjärvi yhdistyivät kuntaliitosten myötä Kauhavan kaupunkiin.

KIINNOSTAVAA

• Kauhavan työväentalo
• Iisakki Järvenpään kotitalo
• Lentosotakoulun killan perinnehuone
Ilmoita muuttuneista tiedoista