Huittisten kaupunki

Yhteystiedot
Risto Rytin katu 36
32700 Huittinen
Puhelin
Fax
Kotisivut www.huittinen.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: 10 659
Pinta-ala: 540 km²
Perustamisvuosi: 1865

Huittisten kaupunki sijaitsee Länsi-Suomen läänissä Satakunnan maakunnassa. Kaupunki kuuluu Porin seutukuntaan. Huittisten kaupungin asuinympäristö on ihmisläheinen. Runsaan 10 000 asukkaan kaupunki tarjoaa kaikki päivittäisessä elämässä tarvittavat palvelut lähes kävelymatkan päässä toisistaan eikä pysäköinti aiheuta ylimääräisiä kustannuksia.

Lasten asuinympäristö on turvallinen ja puhdas ja korkeatasoisen asumistason voi saavuttaa ilman miljoonaluokan asuntolainoja. Kaupunki tunnetaan vilkkaana henkilö- ja tavaraliikenteen sekä autokaupan keskuksena. Opiskelukaupunki tarjoaa myös poikkeuksellisen laajat koulutusmahdollisuudet. Koulutus onkin eräs merkittävimmistä painopistealueista kaupungin kehittämisessä.

Kulttuuritarjonta on korkeatasoista ja monipuolista ja siitä voi nauttia esim. yli 400-paikkaisessa Risto Ryti -salissa tai kulttuurikeskus Wanhassa Pappilassa. Runsaat sisäliikuntatilat mahdollistavat myös useimpien palloilulajien harrastamisen.

Taustoja ja vaikuttajia
Huittisten nimi esiintyy asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1366, jolloin Suomen laamanni Arvid Kustaanpoika syyskuun 27. päivänä allekirjoitti täällä erään rajankäyntiasiakirjan. Huittinen mainitaan tuolloin jo pitäjänä.

Pysyvä asutus paikkakunnalla on kuitenkin paljon vanhempaa. Siitä osoituksena on esimerkiksi se, että Sammussa on jo rautakaudella linnavuorena toiminut Räätikäsvuori, johon väki pakeni vihollisen uhatessa. Huittisten, Köyliön ja Kokemäen yhteisessä rajapisteessä nykyisen valtatie 12:n varrella taas on suuri kivi, jota jo 1400-luvun asiakirjoissa sanotaan ikivanhaksi rajamerkiksi. Pitäjien rajojenkin siis täytyy olla hyvin vanhoja.

Huittisista ovat lähtöisin seuraavat maamme vaikuttajat: presidentti Risto Ryti, professori Lauri Leppänen, kansanedustaja (kansanopiston johtajatar, tyttökansakoulun opettaja) Ida Vemmelpuu, kansanedustaja (arkkipiispa) Erkki Kaila, kauppaneuvos Victor Forselius ja kansanedustaja (opettaja) Mandi Hannula.

Kulttuurielämässä vaikuttavia huittislaisia ovat mm. jazzmuusikko Jukka Perko, ykköstähti Jukka Ruusumaa, pitsinnyplääjä Eeva-Liisa Kortelahti ja gosbel-musiikin SM-yhtye Habakuk.

Vuoden 2009 alussa Vampula yhdistyi kuntaliitosten myötä Huttisten kaupunkiin.

KIINNOSTAVAA

• Pyhän Katariinan kirkko
• Presidentti Risto Rydin patsas
• Huittisten museo
Ilmoita muuttuneista tiedoista