Enontekiön kunta

Yhteystiedot
Ounastie 165
99400 Enontekiö
Fax
GSM
Kotisivut www.enontekio.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: 1890
Pinta-ala: 8392 km²
Perustamisvuosi: 1877

Enontekiö on noin 2024 asukkaan kunta Lapin läänin luoteisimmassa osassa käsittäen Suomen käsivarren ja olkapään eli Norjan Ruijaan rajoittuvan tunturiylängön. Enontekiöstä tekee tuntemisen arvoisen suurtunturit ja karun kaunis luonto sekä alkuperäiset, aidot Lapin ihmiset, jotka ovat välittömiä ja kursailemattomia ja joille etelän kiire on vieras käsite.

Enontekiöllä ollaan kasvillisuuden äärirajoilla. Kuusen kasvuraja noudattelee kunnan etelärajaa ja mäntyraja kulkee parikymmentä kilometriä kirkonkylän pohjoispuolella. Siitä pohjoiseen on vain koivumetsää, jossa tunturikoivulla on merkittävä osuus. Kunnan alueesta noin kolmannes on tunturialuetta ja yli 200 metrin korkeuserot ovat tavallisia. Enontekiön kunnan alueella, Norjan vastaisella rajalla sijaitseekin Suomen korkein tunturi, Halti, jonka korkeus merenpinnasta on 1328 metriä.

Kunnan alueelta löytyy järviä noin 825. Niiden yhteenlaskettu pinta-ala on vähän yli 300 neliökilometriä ja rantaviivaa niissä on yhteensä noin 2000 kilometriä. Metsää kuunnan 8464 neliökilometrin maapinta-alasta on vain n. 19 %. Suurin osa kunnan maaperästä on tunturipaljakkaaja suota. Enontekiön luontoympäristö tarjoaa monipuoliset harrastusmahdollisuudet luonnossa liikkumiseen ympäri vuoden. suuntautuvia päiväretkiä varten. Jäämeri on vain muutaman tunnin ajomatkan päässä.

Kilpisjärven tunturikylä sijaitsee Suomen Käsivarren henkeäsalpaavissa maisemissa, aivan Norjan ja Ruotsin rajalla. Siellä kohoavat Suomen ainoat yli kilometrin korkuiset tunturit.

KIINNOSTAVAA

• Saana- ja Halti-tunturit
• Kolmen valtakunnan rajapyykki
• Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Ilmoita muuttuneista tiedoista