Savonlinnan kaupunki

Yhteystiedot
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna
Puhelin
Fax
Kotisivut www.savonlinna.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: 27584
Pinta-ala: 1973 km²
Perustamisvuosi 1639

Savonlinnan kaupunki kuuluu Itä-Suomen lääniin, Etelä-Savon maakuntaan ja on Savonlinnan seutukunnan ja työssäkäyntialueen keskus. Haapaveden ja Pihlajaveden siltojen yhdistämillä saarilla sijaitseva kunta on luonnonkaunista ja vesirikasta seutua.

Savonlinnan kaupungin perusta alkoi kehittyä, kun Eerik Akselinpoika Tott vuonna 1475 perusti Olavinlinnan Kyrönsalmen saarelle. Pyhän Olavin mukaan nimetty linna, jota aluksi kutsuttiin myös Uudeksi linnaksi, rakennettiin valtakunnan itärajan suojaksi Ruotsin ja Venäjän rajalle. Linnan vieressä olevalle Vääräsaarelle syntyi asutusyhdyskunta, jolle Pietari Brahe 1639 antoi kaupunkioikeudet ja näin perusti Savonlinnan kaupungin.

Savonlinnan kehittyminen vauhdittui 1900-luvun alussa, kun sinne perustettu Olavin kylpylaitos ja sahateollisuus käynnistyivät. Saimaan kanavan aukaiseminen ja rautatien rakentaminen antoivat sysäyksen kaupungin kehittymiselle. 1900-luvun alussa Savonlinna oli jo Saimaan laivaliikenteen keskus. Samoihin aikoihin alkoi myös kaupungin teollistuminen. Vuoden 1973 alusta kaupunkiin liitettiin pääosa Säämingin kunnasta.

Savonlinna on etenkin kesäisin viehättävä ja eloisa kaupunki. Suosittujen oopperajuhliensa ansiosta Savonlinna tunnetaan vireänä ooppera- ja kulttuurikaupunkina.

Vuoden 2009 alussa Savonranta yhdistyi kuntaliittymien myötä Savonlinnan kaupunkiin.

KIINNOSTAVAA

• Olavinlinna
• Putkinotko
Ilmoita muuttuneista tiedoista