Kaskisten kaupunki

Yhteystiedot
Raatihuoneenkatu 34
64260 Kaskinen
Puhelin
Fax
Kotisivut www.kaskinen.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: 1 411
Pinta-ala: 175 km²
Perustamisvuosi: 1785

Kaskinen on idyllinen saarikaupunki Pohjanmaan rannikolla. Suomen pienin kaupunki tarjoaa vierailijalle aitoa pikkukaupungin tunnelmaa 1700-luvun ruutukaavaan rakennettujen puutalojen ja lehmusten reunustamilla kaduilla.

Kaskinen on kaupunki täynnä vastakohtia: pientä ja suurta, vanhaa ja uutta, ruotsin- ja suomenkieliset asuvat täällä rinnakkain. Kaskisissa asuu n. 1.550 henkilöä. Vuonna 1970 oli lähes puolet asukkaista ruotsinkielisiä, nyt heidän osuutensa väestöstä on n. 30%.

Historiaa
Kaskisten kaupunki perustettiin vuonna 1785. Kaskisten historiassa on nimellä Bladh suuri merkitys. Vaasasta kotoisin oleva kauppias Johan Bladh, joka oli muuttanut Kaskisten pohjoispuolelle Benvikin kartanoon, teki innokkaasti työtä sen eteen, että tänne perustettaisiin kaupunki. Kaskisten hyvä satama syvine suojattuine väylineen ja vapaine reitteineen avomerelle oli jo ennestään tunnettu. Kauppias Bladh rakennutti sataman yhteyteen tullirakennuksen ja lastauslaiturin. Vuonna 1785, kaksi vuotta hänen kuolemansa jälkeen, Ruotsin kuningas Kustaa III allekirjoitti kaupungin privilegiokirjan.

Kaskisten kaupungin yhtenäinen kaupunkikuva antaa hyvän käsityksen siitä, miten puukaupunki aikoinaan oli rakennettu. Vanhassa kaupungissa on 1700-luvulta peräisin oleva säännöllinen ruutuasemakaava ja monia kauniita peruskorjattuja puutaloja. Kaupungin vanhin ja kauneimpiin kuuluva rakennus on Bladhin talo, joka rakennettiin 1788 ja on sittemmin toiminut mm. kirkkona ja yhteiskouluna. Rakennus entisöitiin 1990-luvulla ja toimii nyt kansalaisopistona ja kokouksien ja juhlien pitopaikkana.

Viime vuosisatojen aikana on kalastuksella ja sahateollisuudella ollut merkittävä asema Kaskisten elinkeinoelämässä. Vanhat kala-aitat ja kalastusmuseo Kalarannassa ovat todiste kalastuksen suuresta merkityksestä Kaskisten historiassa. Ajoittain yli puolet Kaskisten asukkaista on saanut toimeentulonsa satamatoiminnasta. Uudempi teollisuus, joka on kaupungissa kehittynyt 1970-luvulta lähtien, on tarjonnut kaupungille uusia kehittymismahdollisuuksia muuttamatta kuitenkaan kaupungin luonnetta viihtyisänä pikkukaupunkina.

Matkailu
Kaskinen, Suomen pienin kaupunki on mainio lomakohde lapsiperheille ja stressiä pakoon lähteneille matkailijoille. Vanhan puutalokaupungin rauhallisessa ilmapiirissä ja meren läheisyydessä voit unohtaa kiireen ja rentoutua! Kaikki palvelut löytyvät kävelymatkan päästä ja kaupungin ystävällinen ilmapiiri saat sinut välittömästi tuntemaan olosi kotoisaksi - tänne onkin aina kiva palata uudelleen! Hyvin säilynyt puukaupunki tarjoaa suuren annoksen kulttuurihistoriaa. Kaskinen edustaa yli 200 vuotta vanhaa kaupunkirakennusperinnettä, jolle on tyypillistä säännöllinen ruutukaava sekä puutalot isoine pihoineen, jotka kesäaikana kukoistavat värikkäine hyvin hoidettuine istutuksineen.

Parhaiten voit tutustua kaupunkiin pyöräillen tai kävellen. Opastettu kävelykierros vie sinut Kaskisten torien ja puistojen poikki ja kertoo sinulle paljon kaupungin ihmisten ja rakennusten menneisyydestä. Uimaranta, hyvät liikunta-alueet ja –tilat sekä veneily- ja retkeilymahdollisuudet kauniissa saaristossa ovat mainioita virkistäytymismahdollisuuksia kesäiseen aikaan. Oiva veneretken kohde on esimerkiksi Sälgrundin vanha luotsiasema ja majakka, jotka sijaitsevat kauniin saaristoluonnon keskellä. Talvella voit tehdä hiihtoretkiä saarten lomassa ja ihailla ahtojäiden tekemiä taideteoksia.Mielenkiintoisia nähtävyyksiä ovat vanhassa kauppiastalossa sijaitseva Kotiseutumuseo sekä Myllyniemen tuulmylly.

KIINNOSTAVAA

• Bladhin talo
• Kotiseutumuseo
• Myllyniemen tuulimylly
Ilmoita muuttuneista tiedoista