Liedon kunta

Yhteystiedot
Kirkkotie 13
21420 Lieto
Puhelin
Fax
Kotisivut www.lieto.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: 16 773
Pinta-ala: 200 km²
Perustamisvuosi: 1331

Lieto on kasvava, yritteliäs, viihtyisä ja luonnonläheinen kunta Varsinais-Suomessa.

Tilaa kasvaa ja rakentaa Liedossa on riittämiin - luonnon ehdoilla. Kunnan alueella on useita kulttuurihistoriallisesti rauhoitettuja maisemia. Asutus on Liedossa hajaantunut useaan viihtyisään taajamaan. Luonnonläheistä asumista korostaa kaupan ja palveluiden keskittäminen kirkonkylän tuntumaan, vilkkaaksi kuntalaisten kohtauspaikaksi.

Liedon kunta tarjoaa matkailijalle kulttuuria, historiaa ja luontoa. Kunnassa on myös Zoolandia jossa on eläintarha ja erilaista toimintaa.

Historiaa
Liedosta on tehty kivikautisia (kirjeitä ja talttoja) ja pronssikautisia löytöjä (kirves, hiidenkiukaista kaivetut napit, neula ja tikari sekä savimuotin kappale)
Liedon Vanhalinna on Suomen yksi merkittävimmistä muinaislinnoista. Vuorella on aikanaan ollut hirsivarustus ja useita rakennuksia. Löytöjä arkisesta asumisesta ja sodankäynnistä on runsaasti, esim. 20000 saviastianpalaa ja lukuisia nuolenkärkiä.

Suomen piispalle myönnettiin vuonna 1229 oikeus ottaa haltuunsa pakanalliset palvontapaikat. Liedon seurakunta lienee myös peräisin näiltä ajoilta. Vuodelta 1331 on säilynyt asiakirja, jossa Liedon kirkkoherra Pietari mainitaan todistajana turkisveroa koskevassa riidassa. Tästä syystä vuotta 1331 on pidetty Liedon pitäjän ja kirjon syntymävuotena.

KIINNOSTAVAA

• Hämeen Härkätie
• Aurajokilaakson luonto
• Zoolandia
Ilmoita muuttuneista tiedoista