Lapinlahden kunta
Lapinlahden kunta
Lapinlahden kunta - Kunta-info | Turisti-info
Asematie 4
73100 Lapinlahti
LAPINLAHTI – KULTTUURIN, LIIKUNNAN JA JUUSTON PITÄJÄ
Lapinlahti on perustettu vuonna 1874. Vuoden 2011 alusta satavuotias Varpaisjärvi ja Lapinlahti muodostivat uuden kunnan, jonka nimeksi tuli Lapinlahti. Asukaslukumme on noin 10.500. Kuntakeskus sijaitsee valtatie 5:n ja Savon radan varrella, 65 km Kuopiosta pohjoiseen ja 20 km Iisalmesta etelään. Lentoasemalle on vain noin 40 minuutin ajomatka. Myös veneellä meille pääsee, sillä Lapinlahti sijaitsee Iisalmen reitin varrella. Varpaisjärven taajama sijaitsee Lapinlahdelta noin 20 km itään ja sieltä on vain noin 25 km matka Tahkolle. Varpaisjärven Syvärin järvi puolestaan kuuluu Tahkon vesireittiin.
Taiteilijoiden jalanjäljillä
Lapinlahden kulttuuriperinne juontaa juurensa Halosen taiteilijasuvusta. Haloset ovat vaikuttaneet Lapinlahdella jo suomalaisen taiteen kultakaudella sekä myös myöhempinä vuosina ja myöhempien sukupolvien ansiosta. Haloset kutsuivat taitelijaystäviään kesävieraaksi, jonka vuoksi myös muut taiteilijat, mm. Eero Järnefelt, ovat ikuistaneet Lapinlahtea teoksiinsa. Näistä tunnetuimpia lienee ”Raatajat rahanalaiset” eli Kaskitaulu, joka on maalattu Väisälänmäen kansallismaisemassa.
Tämän päivän kuvataidepitäjän imagoa pitävät yllä Lapinlahden taidemuseo ja Eemil Halosen museo, Lapinlahden Taidevalu Oy, lukuisat kuvataiteilijat, Veistoateljee Luova Puu, Mäntyrinne sekä Väärnin Pappila. Lisäksi kuvataiteen opetusta annetaan valtakunnallisessa kuvataidelukiossa, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastussa, Käsityökeskuksen ohjauksessa, Kaskikuusen kansalaisopistossa ja Portaanpään kristillisessä opistossa.
Taide näkyy lapinlahtelaisessa arkipäivässä ja katukuvassa. Kirkonkylän halki kulkevalla taidekadulla on toista kymmentä teosta mm. Eemil, Arttu ja Olli Halosen, Kaarlo Haltian, Eeva Ryynäsen, Stefan Lindforsin, Kirsi Siposen ja Kaarina Kaikkosen veistoksia. Museoiden lisäksi taiteeseen ja taidenäyttelyihin voi tutustua Mäntyrinteen kesänäyttelyissä Pajujärvellä, pääkirjaston näyttelytila Aniarassa ja Varpaisjärven lähikirjaston näyttelytilassa, Kuvataidelukiolla sekä Veistoateljee Luovassa Puussa.
Myös teatteri- ja musiikkiharrastus on vireää Lapinlahdella: Alapitkän nuorisoseuran kesäteatteri on tuottanut esityksiä jo toista sataa vuotta, myös Nuorisoteatteri Norsu toimii vireästi. Omaleimainen Korpiteatteri toimii Varpaisjärven Korpijärvellä ja tuottaa mainioita näytelmiä joka kesä. Heinäahon näytelmäpiiri on myös tehnyt Lapinlahtea tunnetuksi ratkiriemukkailla esityksillään sekä murremestari Anneli Valta-Lisitsinin ja Lutjunperän Amalian esiintymisillä.
Lapinlahden musiikkileiri on koonnut vuosittain isoja ja pieniä musiikin harrastajia yhteen jo lähes neljän vuosikymmenen ajan. Lisäksi korkeatasoisia konsertteja kuullaan vuosittain kirkossa, taidemuseolla, tapahtumissa, Väärnin Pappilassa ja Luovassa Puussa.
Perinteitä kunnioittaen
Asutusmuseo, joka sijaitsee Alapitkällä, on tallettanut sodan jälkeisen ajan historiaa ja kertoo koskettavasti asutustilan arkipäivästä. Museon kiinteistöön kuuluvat päärakennus, sauna, puimala sekä navetta, joissa käydessään voi elävästi aistia menneiden vuosikymmenien tunnelmat. Museon läheisyyteen pystytettiin keväällä 2010 Herman Joutsenen suunnittelema Asutustoiminnan muistomerkki, jossa on Veikko Vennamon rintakuva. Saman peltoaukion laidalla on myös Pyhän Kolminaisuuden tsasouna, joka on ensimmäisiä karjalaisten uusille asuinmailleen rakentamia rukoushuoneita.
Juhani Ahon syntymäkoti Väärnin Pappila on kunnostettu ja avattu yleisölle kokous- ja konserttitilana sekä kahvi- ja tilausruokailupaikkana.
Lapinlahti-seuran kokoama näyttely Lapinlahden historiasta on sijoitettu Eemil Halosen museoon. Varpaisjärven historiaan voi puolestaan perehtyä kotiseutumuseossa tai hevosajoneuvomuseossa. Ruuna Reipas komeilee pronssisena Varpaisjärven kunnantalon edustalla. Patsas on kuvanveistäjä Herman Joutsenen teos.
Urheilua ja liikuntaa
Lapinlahti on tunnettu myös liikuntapitäjänä. Liikuntapaikat ovat kunnossa ja harrastettavien lajien kirjo on suuri. Yleisurheilun eliittikisa Savo Games tuo maailman huiput joka kesä Lapinlahdelle. Kuntaliitos toi Lapinlahden tapahtumakirjoon Varpaisjärven Yömaratonin, joka juostaan suvisessa yössä maalaismaisemissa.
Myös hiihto on suosittu ja joka talvi järjestetään kaksi suurta hiihtotapahtumaa, Kallen kisat sekä Paulin Taival. Ringetteharrastus on paikkakunnalla suuressa suosiossa ja onpa Lapinlahden oma seura Say Cheese saavuttanut Suomen mestaruudenkin useampaan kertaan. Autourheilijat järjestävät jokamieskisoja, asfalttisprintin sekä juhannuskarting –kilpailut joka kesä. Pitäjässä toimii kaksi ratsastustallia, joiden asiantuntevien opettajien opastuksella voi harrastaa este-, koulu- ja maastoratsastusta. Myös pesäpallo on laajan harrastajapiirin suosiossa.
Mielenkiintoisia ja omaperäisiä tapahtumia
Lapinlahdella on varsinkin kesäisin runsas tapahtumatarjonta. On loistavia konsertteja Luovan Puun idyllisessä pihapiirissä sekä Väärnin Pappilan upeissa saleissa sekä musiikkileirin tuotantona eripuolilla kirkonkylää. Kesäteatterista voi nauttia sekä Alapitkällä että Korpijärvellä ja huoneteatterista Väärnin Pappilassa.
Varpaisjärven Maalaismarkkinoilla on sitä oikeaa markkinatunnelmaa sekä runsaasti oheisohjelmaa lupsakkaassa miljöössä.
Lapinlahti on myös juuston pitäjä. Täällä sijaitsee Valion Lapinlahden tehdas, joka on yksi Pohjoismaiden suurimmista juuston valmistajista. Ei siis ole kaukaa haettua, että täällä järjestetään myös Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat, joka on ainutlaatuinen juuston, ystävien ja musiikin ympärille rakennettu herkuttelutapahtuma Lapinlahden jäähallissa. Taidekadun Aikataika puolestaan esittelee paikallista osaamista hyvin monipuolisesti: mukana on teatteria, musiikkia, tanssia, konsertteja, lausuntaa, kirjallisuutta, kuvataiteita sekä taidetori syyskuun alun pimenevässä illassa.
Yhteystiedot:
Lapinlahden kunta, Asematie 4, Puh. 017-272 000, fax. 017-272 0029, http://www.lapinlahti.fi
Kirsti Tiirikainen
kulttuurikoordinaattori
040 4883 012
kirsti.tiirikainen@lapinlahti.fi
Ilmoita muuttuneista tiedoista