Kiuruveden kaupunki

Yhteystiedot
Harjukatu 2
74701 Kiuruvesi
Puhelin
Fax
Kotisivut www.kiuruvesi.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: 9 052
Pinta-ala: 1 423 km²
Perustamisvuosi: 1873

Kiuruveden kunta on perustettu vuonna 1873, ja kaupungiksi Kiuruvesi muuttui vuoden 1993 alussa. Kiuruveden naapurikuntia ovat Iisalmi, Pielavesi, Pyhäsalmi, Pyhäntä ja Vieremä. Kaupungin halki kulkee valtatie 27, jota myöten on sekä 4- että 5-tielle matkaa keskustasta noin 30 km. Lisäksi Kiuruveden läpi kulkee Iisalmi-Ylivieska rautatie. Lähin reittiliikennekenttä on Kuopion lentoasema Rissala, jonne on syöttöliikenneyhteys Kiuruvedeltä. Pienkonekenttä sijaitsee 4 km:n päässä keskustaajamasta. Kiuruvedelle pääsee myös vesiteitse Saarikosken kanavan kautta.

Kiuruvesi on ollut perinteisesti maatalousaluetta, ja maitopitäjän maine ei ole katteeton. Erityisesti 1960-luvulta lähtien elinkeinorakenne on monipuolistunut teollisuuden ja palveluelinkeinojen kasvaessa.

Kiuruvetisten yhteydet muuhun Suomeen alkoivat yhdestä vesireitistä. Nyt Kiuruvedellä on tiheä maantieverkko ulottuen kunnan joka kolkkaan. Myös rautatie kulkee Kiuruveden alueella ja tietoliikenne on nykyaikaisella tasolla.

Kiuruvetiset ovat sitkeästi puurtaneet Pohjois-Savon kolkassa. Sieltä on noussut voimakkaita henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet maakunnan ja koko maankin kehitykseen.

KIINNOSTAVAA

• Suomen ensimmäinen tieikoni
• Raivaajapatsas
• Paljakka vuori
Ilmoita muuttuneista tiedoista