Inkoon kunta

Yhteystiedot
Ola Westmanin puistotie 3
10211 Inkoo
Puhelin
Fax
Kotisivut www.inkoo.fi
Sähköposti
Yleiskuvaus
Asukasluku: 5 562
Pinta-ala: 954 km²
Perustamisvuosi: 1335

Merellinen ja virkeä Inkoo (Ingå) sijaitsee läntisellä Uudellamaalla, noin 60 km Helsingistä länteen.

Inkoon vaakunan vihkiristi viittaa Pyhälle Nikolaukselle, merenkulkijoiden suojeluspyhimykselle pyhitettyyn pitäjänkirkkoon. Risti on säilynyt 1300-luvulta peräisin olevan kivikirkon seinällä. Vaakunan ankkuri symbolisoi merenkulkua ja satamia. Inkoon rannikon satamapaikat olivat tunnettuja ja vilkkaassa käytössä jo varhaisella keskiajalla. Vaakunan sininen väri symboloi merta, kultainen kenttä kypsyvää viljaa. Sama sini-keltainen väritys toistuu myös kunnan nimikkokukassa Lemmikissä.

Inkoon saaristo on hyvin suosittua kesämökkialuetta (noin 2100 vapaa-ajanasuntoa ja 100 pysyvää asukasta).

Inkoon vierasvenesatama on keskellä kylää. Uusittu tori ja venesatama-alue palvelevat entistäkin paremmin veneilijöitä. Suomen suurin puurakenteinen kauppakeskus Strand täydentää palvelutarjontaa mm. veneilytarvike-, vaate- ja sisustusmyymälöillä, kuntosalilla, Alkon myymälällä, lelukaupalla, rallihenkisellä ravintolalla ja teehuoneella. Venesatamasta löytyy myös toinen viihtyisä ravintola, polttoaineasema, linja-autoasema sekä kirjasto ja sen kodikas nettikahvila. Kävelymatkan päässä ovat keskiaikainen pyhän Nikolauksen kirkko, kotiseutumuseo, galleria sekä lisää kauppoja, pankkipalvelut, terveysasema ja apteekki.

Suomen vilkkaimmalla vesiväylällä Barösundissa kohtaavat veneilijät ja purjehtijat. Satojen saarien ja luotojen suojaisissa lahdissa löytyy erinomaisia retkeilypaikkoja. Hyvät taksiveneyhteydet mahdollistavat retkeilyn moneen eri kohteeseen vaikka ei omistaisikaan venettä. Mantereelta johtaa silta Barölandetiin, josta puolestaan kulkee yksi Suomen harvoista säännöllisistä lossiyhteyksistä suurimmalle saarelle Orslandetiin.

Inkoon saaristossa on useita virkistysalueita. Kopparnäsin virkistysalue Degerbyssä mahdollistaa myös veneettömien pääsyn ihailemaan upeita merimaisemia.

Inkoon viehättävät kyläkeskukset ovat kyläläisille ja vapaa-ajan asukkaille tärkeitä ja niissä järjestetään varsinkin kesäisin monia tapahtumia. Degerby valittiin vuoden 2006 uusmaalaiseksi kyläksi juuri vilkkaan kylätoimintansa vuoksi. Degerbyssä on myös suosittu Porkkalan vuokra-aikaa esittelevä Igor-museo.

Inkoossa on paljon muitakin kiinnostavia museoita ja koko perheen retkikohteita, kuten Fagervikin kartanon museo ja ruukkialue. Sanotaan, että ensimmäiset perunat tuotiin Suomeen juuri Fagervikin kautta. Inkoon puuroa eli perunapuuroa pääsee maistelemaan esimerkiksi käsityöläispäivänä Inkoon kotiseutumuseo Gammelgårdenissa.

Lisää tietoa Inkoosta ja Inkoon kartan löydät osoitteesta www.inkoo.fi.

Tervetuloa iloiseen Inkooseen!


KIINNOSTAVAA

• Inkoon kotiseutumuseo
• Degerbyn kirkko
• Fagervikin kartano.
Ilmoita muuttuneista tiedoista