Valtimon kunta

Yhteystiedot
Kunnantie 1
75700 Valtimo
Puhelin
Puhelin
(KARELIA EXPERT MATKAILUPALVELU OY Nurmes-Valtimo )
Fax
Kotisivut www.valtimo.fi
Sähköposti
Yleiskuvaus
Asukasluku: 2 438
Pinta-ala 838 km²
Perustamisvuosi: 1910

Valtimo on Pohjois-Karjalan pohjoisin kunta. Valtimon kirkonkylä sijaitsee valtatie 6:n varrella kahden järven välisellä kannaksella. Joensuuhun on 143 km ja Kajaaniin 87 km. Etelästä Valtimolle suorin reitti kulkee valtatietä 5 pitkin Kuopion kautta Siilinjärvelle ja siitä kantatietä 75 Nurmekseen ja loppumatka valtatietä 6. Valtimon halki kulkee myös rautatie Joensuusta Ouluun.

Valtimon maiseman yleiskuva muodostuu vaara- ja harjujonoista, vesistöistä, kyläaukeista sekä erämaista. Jo Elias Lönnrot antaa matkakuvauksissaan todistuksen tämän alueen kauneudesta: "Seudut ovat kauneimpia maassa lampineen, lahtineen, niemineen, kannaksineen ja metsineen”.

Valtimon vaarojen huiput kurottuvat aina 335 metrin korkeuteen. Ne ovat 1500 miljoonaa vuotta vanhan karjalaisen vuoriston juuriosan jäänteitä, joita yli kilometrin paksuinen jäämassa ei pystynyt kulkiessaan tasoittamaan.

Valtimolta on löydetty kivikautisia esineitä, jotka ovat ajalta 4200 – 2000 eaa. Pronssiesineitä on löydetty ajalta 600 – 200 eaa. Nuoremman rautakauden löytö on miekka, joka on ajoitettu 1200 luvulle. Valtimolaiset paikannimet viittaavat siihen, että siellä on ollut lappalaista asutusta. Nykyinen väestö on peräisin Savosta, Kainuusta ja Karjalasta.

KIINNOSTAVAA

• Studio Korpinoita
• Valtimon kirkko
• Majatalo Puukarin Pysäkki
• Laitalan Lomat, Porotila
Ilmoita muuttuneista tiedoista