Iisalmen kaupunki

Yhteystiedot
Pohjolankatu 14
74101 Iisalmi
Puhelin
Fax
Kotisivut www.iisalmi.fi
Yleiskuvaus
Asukasluku: 22 187
Pinta-ala: 872 km²
Perustamisvuosi: 1627

Iisalmi, Ylä-Savon sydän, on leppoisa savolainen kesäkaupunki. Iisalmeen on helppo tulla niin teitse, junalla kuin vesitsekin. Sijaitseehan Iisalmi valtatie 5:n ja Savon radan varrella Helsingin ja napapiirin puolivälissä. Veneilijät saapuvat kesäiseen kaupunkiimme Saimaan reitin kautta. Vesistöjen ympäröimä kaupunki on etenkin kesäaikaan kauneimmillaan; Iisalmen satama-alueen, torin kauppahalleineen sekä ainutlaatuisen Kirkkopuiston löydät helposti aivan keskustasta.

Iisalmi tarjoaa lomailijalle monipuoliset matkailu- ja virkistymismahdollisuudet. Iisalmessa on tekemistä ja kokemista niin isommille kuin pienemmillekin ryhmille. Aktiivilomailijalle virkistystä tarjoaa ympäristön luonto, erilaiset reitistöt sekä liikuntapalvelut.

Tapahtumia Iisalmessa riittää ympäri vuoden. Suomen vanhimmat olutjuhlat, Oluset, vietetään keskustan tuntumassa vuosittain heinäkuun toisena viikonloppuna. Perinteitä ja vanhoja kulkupelejä tutkaileville on mm. Savolaiset Perinnekonepäivät tai Koljonvirran Rompepäivät. Juurevaa savolaista huumoria viljellään Savolaisen Huumorin päivässä ja sen kisoissa.

Torilla tapahtuu ympäri vuoden ja Koljonvirralla vietetään kesäisiä iltoja eri teemojen merkeissä. Runnilla juhlitaan perinteisesti Juhannusta sekä jammaillaan Rapujatseilla. Teatterin ystäville Iisalmessa esiintyy kaksikin teatteriryhmää sekä kesäaikaan teatterin tunnelmaa koetaan Mansikkaniemellä.

Perinteitä ja kulttuuria voit nautiskella monimuotoisesti. Evakkokeskus ja Pr. Eliaan kirkko esittelee rajakarjalaista ja ortodoksista kulttuuria. Rakennusten upeat seinämaalaukset – toisen bysanttilais- toisen slaavilaistyyliset – hiljentävät kauneudellaan. Kirjailija Juhani Ahon lapsuudenkoti Mansikkaniemellä toimii nykyään hänen nimeään kantavana museona ja Koljonvirran taistelun (Suomen Sota 1808-09) historia on tallennettu Taistelujen ja Tarinoiden Koljonvirta –multimediaesitykseen. Juhani Ahon syntymästä tulee vuonna 2011 kuluneeksi 150 vuotta. Panimoteollisuuden menneisyyteen voit tutustua Iisalmen Panimomuseossa sataman seudulla.

KIINNOSTAVAA

• Juhani Ahon museo
• Panimomuseo
Ilmoita muuttuneista tiedoista