Jämsän kaupunki

Yhteystiedot
Keskuskatu 17
42100 Jämsä
Puhelin
(Kaupungin vaihde)
Puhelin
(keskustan matkailuinfo)
Kotisivut www.jamsa.fi
Sähköposti
Yleiskuvaus
Asukasluku: n. 20 000
Pinta-ala: 1 824 km²
Perustamisvuosi: 1866

Jämsä on luonnonkaunis kaupunki ja Päijänteen rannan kansainvälinen, elinvoimainen aluekeskus, joka tarjoaa viihtyisän ja turvallisen asuin-, työ- ja vapaa-ajan ympäristön hyvien liikenneyhteyksien risteyskohdassa. Jämsä järjestää kilpailukykyiset palvelut tasa-arvoisuuden ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen sekä edistää metsä- ja ilmailuteollisuuden, matkailualan ja muun yritystoiminnan toimintaedellytyksiä.

Jämsän alueellinen muodostuminen
Jämsä oli keskiajalla Hämeen pohjoisin hallintopitäjä. Alueeltaan se oli paljon nykyistä laajempi, sillä siihen kuuluivat Jämsän lisäksi Jämsänkoski, Koskenpää, pääosa Korpilahtea ja Muurametta sekä osa Säynätsaloa ja Petäjävettä. Tästä alueesta käytettiin nimitystä Suur-Jämsä. Suur-Jämsän asutuksen keskipiste oli nykyinen Jämsän kirkon seutu.

Vanhan emäpitäjän alueet alkoivat itsenäistyä 1860-luvulla, jolloin Suur-Jämsä supistui Jämsän, Jämsänkosken ja Koskenpään käsittäväksi alueeksi. Tämä, ns. Vanhan Jämsän aikakausi ulottui vuoteen 1926 saakka. Vanha Jämsä hajosi kunnallisesti vuoden 1926 alusta, jolloin emäpitäjästä erkanivat Koskenpää ja Jämsänkoski. Tällöin muodostunut Jämsä eli omana alueenaan vuoteen 2001 saakka. Vuoden 2001 alusta lukien Jämsän alue jälleen laajeni, kun Jämsän kaupungista ja Kuoreveden kunnasta muodostettiin "uusi Jämsä". Uuden kunnan nimeksi otettiin Jämsä.

Matkailu
Himos, Päijänne, idylliset maaseutukohteet, laadukkaat kulttuuritapahtumat, taide-elämykset sekä upeat retkeilymaisemat tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet virkistäytymiseen.

Himoksesta on kehittynyt talvisten tapahtumien ja aktiviteettien rinnalle ympärivuotinen matkailuelämysten keskus. Kesäaikaan Himos täyttyy festivaalikansasta viikonlopusta toiseen ja täysmittainen golfkenttä tarjoaa haastetta Himoksen upeissa maisemissa. HimosAreenalla saamme nauttia maamme eturivin artisteista joka talviviikonloppu!


Ilmoita muuttuneista tiedoista