Katri

KESKIVIIKKO, 31. JOULUKUUTA 2014
Lauttasaaren sillan kupeessa

 

Vuoden 2014 viimeinen kahvi ja korvapuusti nautittiin kotoisasti Cafe Mutterissa. Sympaattinen Mutteri sijaitsee Lauttasaaren sillan kupeessa ja se on juurikin se pieni, muumitalon näköinen paikka. Menneinä vuosina Mutterissa myytiin lauttalippuja Drumsö-lautalle, joka huolehti yhdysliikenteestä Lauttasaaren ja Helsingin välillä. Vuonna 1927 perustettu Mutteri onkin Helsingin vanhimpia samalla paikalla yhtäjaksoisesti toimineita kahviloita.

Tämä Lauttasaaren maamerkki on auki ympäri vuoden, 25-paikkaisessa kahvilassa voi talvella  istuskella lämpöisesti sisällä ja katsella merelle, kun taas kesällä voi nauttia auringonpaisteesta  Mutterin ”ulkoterassilla”. Se avaa ovensa arkiaamuisin klo.6 ja viikonloppuisin kymmeneltä. Kahvilan pullat on paistettu samana aamuna, joten tuoreustakuu on näissä herkuissa enemmän kuin kohdallaan! Täältä saakin mielestäni Helsingin parhaimmat korvapuustit.

Mutteri muistuttaa Kaivarin Cafe Kompassia, eikä ihme sillä kahvilat kuuluvatkin samalle omistajalle. Kompassi on pelkästään ulkoilmakahvila, ja toisin kuin Mutterissa siellä ei ole lainkaan sisäistumapaikkoja.

Cafe Mutteri, Lauttasaarentie 2

 

SUNNUNTAI, 28. JOULUKUUTA 2014
Luonnontieteellinen Keskusmuseo

 

Joulun välinpäivinä kävin elämäni ensimmäistä kertaa Helsingin Luonnontieteellisessä Keskusmuseossa, eli Luomuksessa.  „Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa.“ Muistelin, että olisin vähintäänkin lapsena käynyt tässä eläinmuseossa, mutta jostain kumman syystä eläinmuseo kokemukseni on jäänyt sen suuren kirahvin ja itse rakennuksen ihailuun -ulkopuolelta.

Museo on neljässä kerroksessa, joten nähtävää ja ihmeteltävää löytyy! Museossa on neljä pysyvää näyttelyä, josta ensimmäinen on alakerrassa oleva ”Luut kertovat”- näyttely, josta löytyy varsinainen museoharvinaisuus, nimittäin 1700-luvulla sukupuuttoon kuolleen stellerinmerilehmän luuranko. Stellerinmerilehmän kokonaisia luurankoja on tiettävästi maailman museoissa alle kymmenen kappaletta. Toisen kerroksen ”Maailman luonto”- näyttely kokoaa yhteen niin savannin eläimet, kuin esimerkiksi myös jääkarhun, lumileopardin ja kengurut...  Kolmannen kerroksen ”Elämän historiasta” kertova näyttely johdattaa kävijän elämän alkuhämäristä aina viimeisimmän jääkauden loppuvaiheisiin asti. Samasta kerroksesta löytyy myös ”Suomen luonto” näyttely, jossa kävijät pääsevät tutustumaan kotimaisiin eläimiin ja suomalaisen luonnon ihmeisiin.

Luonnontieteellinen Keskusmuseo, Pohjoinen Rautatienkatu 13

 

TIISTAI, 23. JOULUKUUTA 2014
Aleksilla

 

Nyt pääsee esittelyyn yksi Helsingin lempparikahviloistani, nimittäin kahvilapaahtimo La Torrefazione. Tämä Aleksilla sijaitseva kahvila täytti juuri viisi vuotta, eikä loppua menestykselle näy... ainakin jos on asiakasmääriä uskominen. Kahvila on melkein aina tupaten täysi, joskin kiireisimpinä aikoina on asiakaspalvelua parannettu ja tarjoilija varaa pöytiä jonossa oleville. Todella kätevää, sillä näin ei tarvitse alkaa etsimään itselleen vapaata pöytää tarjotin kädessään.

Kahvilassa tarjoillaan aamiaista aamuseitsemästä kymmeneen sekä lounasta klo.11 -14.30.  Viikonloppuisin  tarjoillaan herkullista brunssia hintaan 20e. Viikonloppubrunssi sisältää valinnaisen kahvin, tuoremehun ja smoothien tai vohvelin, sekä tietysti valitsemasi menun. Brunssimenu vaihtoehtoja on kolme ”Saaristo, Suomi ja Eurooppa”.  Pienempään nälkään löytyy herkullisia ciabatta leipiä, aina poroleivästä lohitäytteeseen.

Kahvi on Torressa ensiluokkaista. Baristat ovatkin todellisia taiteilijoita ja tietävät mitä tekevät. Tilatessani ison cappuccino on se todellakin niin iso, ettei sen jälkeen tarvitse mennä kassalle ruinaamaan toista. 

 

La Torrefazione, Aleksanterinkatu 50

 

MAANANTAI, 22. JOULUKUUTA 2014
Kolmen päivän miniloma

 

Tämä postaus poikkeaa vähän edellisistä, mutta koska tarkoitus on jakaa matka- ja ruokavinkkejä, en voi olla hehkuttamatta Berliiniä. Itselläni on jo vuosia ollut hieman negatiivinen kuva tuosta saksalaisesta suurkaupungista. Olen pitänyt sitä meluisana, likaisena, ehkäpä vähän tylsänäkin. Luontokohteiden ystävänä en niinkään välitä urbaaneista kaupunkikohteista ja Berliini on mielessäni valikoitunut juuri tällaiseksi.

Okei, luontokohde tämä kaupunki ei todellakaan ole, mutta kaikkea muuta kuin tylsä ja harmaa se kyllä on! Itse vietin Berliinissä kolme päivää, mikä ainakin itselleni osoittautui sopivaksi pituudeksi. Olen muutenkin fiilismatkaaja, en niinkään nauti nähtävyyksissä kiertelystä vaan siitä tunnelmasta, mitä mikäkin kaupunki mielessäni ja sydämessäni herättää. Harvoin teen suunnitelmia reissuillani, saatan toki katsoa etukäteen pari ravintolaa/ kaupunginosaa missä olisi kiva käydä, mutta muuten menen täysin fiilispohjalta. Itselleni ei ole tärkeää mitä kaikkea muistan mistäkin maasta, vaan nimenomaan se millaisen tunteen sen muistan herättäneen sydämessäni.

Berliinissä kiertelin Kreuzbergin pikkukaupoissa ja kahviloissa, kävin Mauerparkin ulkoilmakirpparilla ja katsastamassa vaikuttavan Berliinin muurin rippeet. Vietin iltapäivän italialaisten kaverusten kanssa kahvilassa (kyllä, tutustuin heihin Berliinissä) ja yön tanssien vanhaan tehdashalliin rakennetulla klubilla. Eksyin keskellä yötä Tiergarteniin (en suosittele) mutta seuraavan päivän valossa, paikka ei näyttänyt yhtään niin pelottavalta. Söin libanonilaisessa ravintolassa elämäni parasta munakoisopaistosta ja nautin cappuccinoa rusokirsikkapuiden katveessa. Berliiniin kannattaa siis matkustaa ennakkoluuloton asenne taskussa ja pitää silmät ja korvat auki, sillä siellä ei koskaan voi tietää mistä itsesi löydät ja mitä seuraavaksi tapahtuu. 

SUNNUNTAI, 21. JOULUKUUTA 2014
Tyylikäs välimerellinen

 

Halusimme vähän juhlistaa ystäväni synttäreitä ja viedä hänet syömään johonkin vähän spessumpaan paikkaan. Paikaksi valikoitui (Googlen avulla tottakai) välimerellistä ruokaa tarjoileva Bocca. Ravintola Bocca on tyylikäs ja moderni italialaistyyppinen ravintola Tallinna Vanhassa kaupungissa.

Tilava ravintola on sisustettu tyylikkäästi maanläheisillä väreillä ja sen yleisvaikutelma on mielestäni skandinaavinen. Ystävällinen tarjoilija vastaanotti meidät ovella, otti takkimme ja ohjasi meidät pöytäämme. Myöhään iltapäivällä ravintolassa oli meidän lisäksi yksi seurue (sekin suomalainen) mutta eikai tähän aikaan yleisöryntäystä voinut odottaakaan.

Alkupalaksi valikoitui carpaccio, lohi carpaccio sekä vuohenjuusto-paprikagratiini, kaikki nappivalintoja! Pääruoaksi tilasin Angus pihvin portviinikastikkeella, jonka jouduin valitettavasti lähettämään keittiöön takaisin. Pihvi oli kypsä vaikka tilasin sen medium plussana. Tilanne kuitenkin korjattiin mielestäni hyvin ja pöytään tuotu uusi pihvi oli juuri sitä mitä pitikin. Ystäväni söivät pääruoaksi raviolia ja tomaattikeittoa, jotka molemmat olivat kuulemma herkullisia. Ravintola täytti odotuksemme ja suosittelenkin sitä, jos haluaa nauttia takuuhyvää ruokaa tyylikkäässä miljöössä. Hintataso ravintolassa on Viron keskitasoa, alkuruoat noin 10e, pääruoat noin 10-30e.

 

Ravintola Bocca, Olevimägi 9

 

LAUANTAI, 20. JOULUKUUTA 2014
Tallinnan ytimessä

 

Tallinna on kuuluisa kahvilatarjonnastaan ja paikalliset viihtyvätkin kahviloissa mielestäni enemmän, kuin suomalaiset. Itse muistan nuoruudesta kaikki herkulliset kakut ja piirakat, joita löytyi kymmenittäin kahviloiden ja supermarketien tarjonnasta. Kysyntä on siis kova, mutta onneksi tarjontaakin riittää.

Halusin vinkata teille yhdestä kivasta kahvilasta Tallinnan ytimessä. Kahvila Carmen sijaitsee loistavasti suosituimpien kauppojen, Rotermanni kauppakeskuksen, Bull and Bearin ja Stardovariuksen, vieressä ja siellä voikin istahtaa ja ottaa vähän lepoa, kun tarvitsee taukoa shoppailusta. Me oltiin todella ajoissa liikenteessä ja Tallinnaan saavuttuamme eivät kaupat edes olleet vielä auki, joten Kahvila Carmen osoittautui mitä mahtavammaksi aamiaispaikaksi. Viihtyisästä kahvilasta saa kakkujen ja leivosten lisäksi suolaista purtavaa, kuten salaatteja, leipiä, panineja ja päivittäin vaihtuvaa puuroa. Paikka näytti olevan myös paikallisten suosiossa, jotka vuorotellen kävivät hakemassa aamupalaa mukaansa.

Kaksikerroksisessa kahvilassa voi rauhassa istua ja odotella kauppojen aukeamista. Yläkerrasta löytyy myös äärimmäisen mukavia nojatuoleja, joissa maatessa saattaa helposti tulla uni silmään...

 

Carmen Kohvik, Rotermanni 5 / Roseni 10, 10111 Tallinna

 

PERJANTAI, 19. JOULUKUUTA 2014
Raatihuoneen torilla

 

Tein ystävieni kanssa viime viikolla päivävisiitin Tallinnaan. Tallinnaan matkustaminen on kyllä tehty vuosien mittaan todella helpoksi. Laivalla kaksi tuntia ja sen jälkeen pääseekin nauttimaan Viron pääkaupungin ravintola ja shoppailutarjonnasta, täydellinen irtiotto arjesta siis!

Meidän toiveissa oli, että Tallinnasta löytyisi edes vähän joulutunnelmaa, lunta ja pakkasta. Noh, lunta eikä pakkasta ei sateisesta Tallinnasta löytynyt, mutta joulutunnelmaa sitäkin enemmän vanhankaupungin joulumarkkinoilta. Tallinnan perinteiset joulumarkkinat järjestetään tänäkin vuonna Raatihuoneen torilla ja mielenkiintoisia myyntikojuja löytyy paikan päältä kymmenittäin. Markkinoiden tarjonta vaihtelee niin paikallisten jouluherkkujen, kuin vaatteiden ja lelujenkin välillä ja joulumarkkinoilta voikin löytää kivaa viemistä kotosuomeen ja pukin konttiin.

Torin keskeltä löytyy valtava joulukuusi ja lava, jossa on päivittäin vaihtuvaa ohjelmaa. Meidän suunnatessa kotia kohtia alkoi lavalla juuri tanssi- ja lauluesitys, jossa virolaiset kansallisasuihin pukeutuneet tanssijat toivottivat katsojille hyvää joulua. Vaikka vettä tihuttikin taivaan täydeltä, niin ei se paljon haitannut, kun katseli Raatihuoneen torin tuhansia jouluvaloja joulumuusikin soidessa taustalla.

 

Tallinnan Joulumarkkinat ovat auki aina 10. tammikuuta asti.

MAANANTAI, 15. JOULUKUUTA 2014
"Jouluna" Konserttikiertue

 

Club For Five on yksi Suomen suosituimmista (ja harvoista) a cappaella yhtyeistä. Monipuolinen a cappella lauluyhtye on valloittanut yleisönsä suvereenilla osaamisellaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin mm. Kiinassa. Yhtyeen musiikkia ei voi rajata yksittäiseen tyylilajiin, sillä viisikko yhdistelee sovituksissaan ennakkoluulottomasti jazz-, pop-, rock- ja klassista musiikkia. Vaikka lavalla ei näy soittimia, voi Club For Fiven konsertissa kuulla kaikkea sähkökitaroista rumpusooloihin.

Itselläni oli tilaisuus käydä kuuntelemassa heidän Jouluna joulukonserttinsa Musiikkitalolla. Puitteet olivat mitä hienoimmat, joten odotukset olivat siis korkealla. Eivätkä Club For Fiven lahjakkaat laulajat todellakaan tuottaneet pettymystä! Konsertti oli melkein loppuunmyyty ja tunnelma kirjaimellisesti katossa. Me nimittäin istuttiin korkealla parvella, josta näkyi koko konserttisali ja fiilis oli huikea.

Yhtye esitti niin perinteisiä joululuja, kuin sitten myös vähän uudempia viisuja, omilla sovituksilla tietysti. Kuulijat eivät voineet muuta kuin hiljentyä ihastelemaan tätä lahjakasta viisikkoa ja antaa raikuvat aplodit jokaisen biisin jälkeen. Club For Fiven lahjakkuus tuli viimeistäänkin esiin siinä vaiheessa, kun he pyysivät yleisöä määrittelemään heille musiikin tyylilajin ja biisin aiheen ja päätyivätkin vetämään improna hip hop biisin nimeltä ”kukko”... raikuvien aplodien saattelemana!

Club For Fiven Joulukonsertin keikat voi tsekata tästä

 

MAANANTAI, 15. JOULUKUUTA 2014
Iso Roballa

 

Viime viikonloppuna järjestettiin We Got Beefissä Joulumarkkinat, jossa mekin käytiin pyörähtämässä. Beefin perinteiset joulumarkkinat järjestettiin jo ties kuinka monta vuotta peräkkäin ja paikalta löytyi toinen toistaan upeimpia kotimaisia tuotteita. Suurin osa myyjistä valmistaa / suunnittelee tuotteensa itse - mikä täydellinen tilaisuus siis tukea kotimaista designia ja pienyrittäjyyttä!

Omaksi suosikikseni valikoitui mm. Johanna Lumme nimisen taiteilijan hauskat joulukortit, julisteet ja kuvakirjat. Johannan töitä pääsee ihailemaan lisää hänen nettisivuillaan, josta voi myös tilata kotiin omia suosikkeja. Johanna kertoi, että tekee päivätöikseen vielä kuvittajan hommia, joten jos kuvat näyttävät tutuilta, oletkin saattanut törmätä hänen teoksiin vaikka kirjakaupassa.

Toinen mieleenpainuva myyntikoju oli Rajanto. Merkin takana on nuori nainen nimeltään Jenni Rajanto, jonka upeat käsintehdyt korut ovat saaneet inspiraationsa Pohjoismaisesta luonnosta. Muovailuvahasta valmistetuista koruista löytyy mm. lintuja, kettuja ja lehtiä ja ne olivat kaikessa yksinkertaisuudessaan todella nättejä. Jennin käsintehtyjä tuotteita voi ostella mm. Etsy:n verkkokaupasta. 

KESKIVIIKKO, 10. JOULUKUUTA 2014
Kauppahallissa

 

Mietin yhtenä päivänä, että miksi Kauppahallissa tulee käytyä niin harvoin? Usein sinne eksyy viikonloppuisin, mutta harvemmin keskellä viikkoa. Paikkahan on uudistettu lähestulkoon kokonaan ja se on nykyään todella tunnelmallinen ”helsinkiläisten olohuone”.

Päätimme ystävän kanssa korjata tilanteen ja kävimme keskustan kahviloiden sijaan Kauppahallissa kahvilla. Hallista löytyykin kolme kahvilaa, perinteinen Robert’s Coffee, kokonaan uusi Story, joka tarjoilee myös ruokaa, sekä pieni ja sympaattinen Scandinavia Cafe  kahvila. Emme olleet koskaan käyneet Scandinavia Cafessa, joten luonnollisesti päätimme testata tämän meille uuden paikan.

Myöhään iltapäivällä leivontavalikoima ei ehkä ollut kaikkein runsain, mutta tarjolla oli kuitenkin perinteisiä viinereitä, pullaa ja suolaisia tarjottavia. Mainoksesta päätellen paikka ilmeisesti tarjoilee myös lounassalaattia nälkäisille kaupunkilaisille. Sisustus on sympaattinen ruudullisine pöytäliinoineen ja muistuttaa mielestäni ehkäpä vähän italialaista ravintolaa. Asiakaspalvelu oli myös kaikin puolin ystävällistä ja paikassa varmasti käykin kova kuhina päiväsaikaan.

Scandinavia Cafe, Vanhassa Kauppahallissa, Etelärannassa

 

 

TIISTAI, 09. JOULUKUUTA 2014
Senaatintorilla

 

Senaatintorille on taas ilmestynyt jokavuotiset Tuomaan Joulumarkkinat. Olen itse käynyt markkinoilla viimeksi pari vuotta sitten ja silloin en muista nähneeni oikein muuta, kuin makkara, sinappi ja sillikojuja. Olinkin kovasti yllättynyt, miten joulumarkkinoita on kehitelty parempaan suuntaan ja miten niitä voisi ylpeydellä esitellä turisteille.

Pastellinväriset, toinen toistaan söpömmät kojut tönöttivät vierekkäin Senaatintorilla, Tuomiokirkon paistatellessa taustalla. Paikalla oli toki myös niitä perinteisiä sinappi- ja sillikojuja, mutta myös paljon muuta. Värikkäitä Kaunisteen kodintekstiilejä, taidetta ja mm. Villawoolin pipoja. Koko alue oli koristeltu tunnelmallisilla jouluvaloilla ja keskellä toria oli myös lapsille ilmainen karuselli, joka on tuotu aina Hollannista asti.

Myöskään nälkää ei Tuomaan markkinoilla todellakaan tarvitse nähdä, sillä lukemattomista ruokakojuista oli edustettuina mm. Sandro, Street Gastro, Ravintola Sunn ja BBQ Smokery.  Paikalta löytyy myös kahvila ja ravintola, jossa voi lämmitellä ja nauttia vaikka glögiä. Ruokapiha tarjoilee kahta eri lounasvaihtoehtoa ja iltapäivästä voi nauttia sconeseja ja muita leipomotuotteita.

Tuomaan Markkinat, 8-21.12,  päivittäin klo. 10-19. 

LAUANTAI, 06. JOULUKUUTA 2014
Kaapelilla

 

Jos suomalainen design kiinnostaa tai on muuten vaan lähellä sydäntä, kannatta tänä viikonloppuna suunnata Kaapelille. Teollisuustaiteen Liitto Ornamo järjestää siellä vuosittaiset Design Joulumyyjäiset ja paikalla on jopa yli 200 myyjää.  Ornamo Design Joulumyyjäisissä kunnioitetaan ekologisia arvoja ja vihreitä valintoja ja sieltä löytyykin nähtävää koko perheelle.

Paikalta löytyy paljon tuttuja merkkejä, kuten suureen suosioon noussut Saana ja Olli-merkin kodintekstiilit, 2OR+BYYAT-merkin kauniita ja kekseliäitä koruja, Balmuirin ihania huiveja ja suuri valikoima Lumi-merkin designlaukkuja. Suurempien merkkien lisäksi Kaapelilta löytyy paljon ihania ja kekseliäitä pienempiä design-merkkejä.

KiMa-merkin takaa löytyy suomalais-virolainen pariskunta, Kirsi ja Marko. Heidän söpöt ja värikkäät kortit, tyynyt ja lampunvarjostimet tuovat väkisinkin hymyn huulille. RCM-clothing (Roots Cultural Movement) taas on suomalainen kestäviin toimintamalleihin sitoutunut katuvaatemerkki. RCM tuotteet valmistetaan hampusta ja luomupuuvillasta. RCM valmistaa tuotteensa hampusta, edistääkseen ekologisempaa vaateteollisuutta. Merkkiä edustava Saija Kangasniemi kertoi meille, että tuotemerkki on jo suhteellisen tunnettu skeittipiireissä ja suuren suosion myötä he alkavat tuottamaan myös naisten mallistoa, nykyisen miesten malliston lisäksi. Kannattaa siis pitää silmät ja korvat auki... ja tsekata myös merkin nettikauppa.

Ornamo Design Joulumyyjäiset Kaapelilla, 5.- 7.12 klo. 10-18 (sunnuntaina 11-17)

PERJANTAI, 05. JOULUKUUTA 2014
... aina jouluaattoon asti

 

Joulunaika on siitä kivaa aikaa, että kaupungit ja kylät ovat täynnä erilaisia joulutapahtumia, työpajoja ja toreja. Joulufiilikseltä on vaikea välttyä, jos vain malttaa rauhoittua, avata silmät ja katsoa ympärilleen. Me päätettiin hakea vähän joulufiilistä musiikin muodossa ja oltiin kaverin kanssa tänään kuuntelemassa kauneimpia joululauluja Puotilan Kappelissa. Kauneimmat joululaulut ovat ainakin itselleni yksi niistä tapahtumista, joissa todella pääsee joulufiilikseen. Niissä kun on kovin ihana ja perinteikäs tunnelma!

Puotilan Kappeli sijaitsee itä-Helsingissä, Puotilan Kartanon kupeessa ja sieltä aukeaa merellinen näkymä Vartokylänlahdelle. Kauniin kappelin ovensuu oli koristeltu kynttilöillä ja sisältä löytyi joulukuusi tuomassa joulutunnelmaa. Ihmisiä oli kerääntynyt paikalle mukava määrä, niin nuoria, kuin vanhojakin. Lauluja laulettiin noin tunnin verran ja mukaan mahtui myös kaksi yleisön toivekappaletta.

Helsingissä järjestetään kauneimpia joululaulutilaisuuksia seurakunnissa, kirkoissa ja jopa kirjastoissa aina jouluaattoon asti. Kannattaa katsastaa tämä sivu, josta voi hakea oman paikkakuntansa kauneimpia joululaulutapahtumia. 

TORSTAI, 04. JOULUKUUTA 2014
Pala Italiaa Suomessa

 

Signorina Delizia on pieni, tunnelmallinen kahvila ja herkkupuoti Katajanokalla. En ollut koskaan aikaisemmin käynyt tässä kyseisessä kahvilassa, joten päätin kurkata sisään, kun sen ohi yhtenä päivänä kävelin. Puoti on kahden italialaisherrasmiehen pitämä, joten palvelua on odotettavissa joko englanniksi tai italiaksi (mielellään tietysti italiaksi). En voinut vastustaa kiusausta, joten tilasin espresson jonka kylkeen sain, italialaiseen tapaan, herkullisen Biscottin.

Kaverusten ideologiaan kuuluu tarjota laadukkaita italialaisia tuotteita ja elintarvikkeita järkevään hintaan. Tavaran he tilaavat suoraan kotimaastaan Italiasta, joten aidoista italialaisista mauista on siis kyse. Valikoimasta löytyy mm. luomuoliiviöljyä, Gentile-pastaa, erilaisia antipastoja, Caffarel-suklaata, hilloja ja hedelmäsäilykkeitä, suolaisia ja makeita keksejä sekä Top Moka –espressokeittimiä.

Myymälän takaosasta löytyy tunnelmallinen ja ehkäpä jopa vähän "hämyinen" pieni kahvila, jossa voi helposti istua pidemmänkin aikaa, kukaan ei varmasti tule hätystelemään pois!

Cafe Signorina löytyy Katajanokalta, Satamakatu viidestä. Se on auki arkipäivisin klo.8 – 18.30, (pe klo.18 asti) lauantaisin klo. 10-18 ja sunnuntaisin klo. 11-18.

KESKIVIIKKO, 03. JOULUKUUTA 2014
... jo vuodesta 1922

 

Katajanokalla, Wanhassa satamassa on meneillään 83. kertaa järjestettävät Naisten Joulumessut. ”Messujen kaikki näytteilleasettajat ovat suomalaisia naisia, jotka myyvät itse käsin tekemiään tuotteita. Tarjolla on muun muassa neuleita, taidetekstiilejä, joulukoristeita, keramiikkaa, koruja, nahka- ja puutöitä, kynttilöitä ja kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita sekä itse leivottuja jouluherkkuja. Näytteilleasettajia on yli 370 eri puolilta Suomea.”

Vaikka itse en ihan kohderyhmää tainnut ollakaan, niin voi että kuin sympaattinen tapahtuma tuo Naisten Joulumessut olikaan! Nykyään kun ostokset tehdään valtavissa marketeissa, jossa vältetään katse- ja puhekontaktia viimeiseen asti, on aivan ihanaa nähdä vielä tällaisia tapahtumia, jossa myyjät ja asiakkaat aidosti juttelevat ja vaihtavat kuulumisia keskenään. Siellä ne naiset istuivat rivissä kutomassa sukkia ja lapasia ja juttelivat iloisesti keskenään sekä asiakkaille.

Vaikka mukaan ei tällä kertaa mitään materiaa tarttunutkaan niin se hyvä mieli ja hymy mikä jäi kasvoille tuolla käymisen jälkeen, sitä ei kyllä korvaa mikään!

 

Naisten Joulumessut Wanhassa Satamassa, 3.-7.12.2014 ovat avoinna päivittäin klo 10-18 (myös itsenäisyyspäivänä). Liput 5e.

 

TIISTAI, 02. JOULUKUUTA 2014
Aleksilla

 

Kluuvin kauppakeskuksen yhteyteen on ilmestynyt Xmas Garage niminen myymälä. Kyseessä on muutaman sadan neliön kokoinen, My O My:n joulumyymälä, josta löytyy ihania tuotteita yli kahdeltakymmeneltä eri merkiltä. Myymälä on toteutettu autotalli teemalla ja tämä pop-up-liike toimii helsinkiläisten olohuoneena aina 23. Joulukuuta asti.

Jouluisesta autotallista löytyy mm. Tikaun ihastuttavia koreja ja paperilyhtyjä, Eva Solon tyylikkäitä keittiötarvikkeita, Pelago Bicyclesin pyöriä ja vaatteita, TitiMadamen kekseliäitä koruja sekä paljon muuta. Suosittelen kiertämään puodin ainakin kaksi kertaa, sillä siellä on niin paljon nähtävää eri merkeiltä, että silmään voi osua paljon uutta, mitä ei välttämättä ekalla kierroksella bongannutkaan.

Samasta tilasta löytyy myös suloinen Brooklyn Cafe ja tietenkin sen sulavat kuppikakut. Brooklyn Cafe on kahden jenkkisisaruksen perustama kahvila Viiskulmassa. Kuppikakkujen ohella kannattaa myös maistaa herkullisia bageleita ja rapeita cookieseja ja samalla voi unelmoida olevansa vaikka Nykin tai Losin kahvilassa...

Xmas Garage on avoinna arkisin klo. 11-19, lauantaisin ja sunnuntaisin klo. 10- 18 

MAANANTAI, 01. JOULUKUUTA 2014
... Helsingin keskustassa

 

Oletteko huomanneet että Vanhan Ylioppilastalon ja Kolmen Sepän Patsaan ympärille on ilmestynyt söpöjä joulukojuja?  Kyseessä on Joulumaailma, joka lupaa tuoda joulutunnelmaa Helsingin sydämeen – ja sen se totisesti tuokin! Aivan ihana idea tuoda tällaista Keski-Eurooppalaista joulutorimeininkiä myös Suomeen. Jos joku teistä on käynyt vaikka Wienin tai Münchenin „Christkindl Markt“ joulutorilla, ymmärrätte varmasti miten paljon tällaiset torit nostattavat joulufiilistä. Torilla voi hörppiä glühweinia, mussutella pipareita ja ihastella toinen toistaan kauniimpia joulukoristeita.

Vaikka tämä meidän pääkaupunkimme joulutori ei ehkä mittakaavassaan ole yhtä suuri, kuin nuo Keski-Euroopan joulutorit, niin onpa kuitenkin kiva, että näitä on saatu vihdoin myös Helsinkiin! Torilta löytyykin vaikka mitä, aina italialaisesta suklaasta, juustoihin ja käsitöihin. Paikalta löytyy myös joulupukki jonka läsnäolo varmasti ilahduttaa perheen pienempiä. Satuhahmot, kuorot ja erilaiset esiintyjäryhmät viihdyttävät niin paikallisia, kuin turistejakin.

Joulumaailman alueen myyntimökit ovat auki marraskuun lopusta tammikuun alkuun ja aukioloajat ovat: ma-pe 11-19, la 10-18, su 12-18.

Ps. Senaatintorin Tuomaan markkinat aukeavat nekin ihan kohta, tarkemmin ottaen ensi maanantaina 8.12, klo.10. 

SUNNUNTAI, 30. MARRASKUUTA 2014
Kapteeninkadulla

Edelliseen postauksen kirpparikierroksen päätteeksi pistäydyttiin Kapteeninkadulla sijaitsevassa Four Seasons Salads & Delicatesses kahvilassa. Paikka oli kummallekin meistä uusi tuttavuus ja kun saatiin vielä vapaa pöytä muuten pienestä kahvilasta niin pakkohan tämä oli testata.

Kahvilan nettisivuilla sanotaan seuraavaa: ”Helsingin Ullanlinnan sydämessä, osuvasti ”Pariisinkaduksi” nimetyllä alueella osoitteessa Kapteeninkatu 24, voit nauttia aurinkoisista kesäpäivistä rauhallisella ja tilavalla katuterassilla ystävällisen ja ammattitaitoisen henkilökunnan palveltavana. Talvisin voit nauttia alueen kauniista jouluvaloista ja lämpimästä tunnelmasta viihtyisässä Raikkaat ranskalais-välimerelliset aromit yllättävät sinut tuotteiden alkuperäisyydellä, ja paikkamme uniikki vieraanvarainen ilmapiiri saa sinut tuntemaan olosi lämpimästi tervetulleeksi. ”

Meille paikan konsepti jäi hieman epäselväksi. Kaveri sanoi että hänelle tulee paikasta Italia-vibat, kun taas itse en osannut luokitella paikkaa oikein mihinkään kategoriaan. Henkilökunta oli aasialaista, cappuccino kupin alla oli italian lippu, kakkuvalikoimassa tiramisua ja lounaalla mm. couscoussalaattia. Ehkä kahvila vielä hakee paikkaansa, en tiedä. Ihan iloinen fiilis paikassa oli ja kovasti siellä näytti käyvän kuhina näin lauantai-iltapäivänä. Seuraavalla kerralla täytyykin testata paikan salaatit!

 

SUNNUNTAI, 30. MARRASKUUTA 2014
Eiran sydämessä

 

Käytiin eilen kaverin kanssa Kaivarin Kanuunassa. Kanuuna on valtavan kokoinen itsepalvelukirppis Kaivarissa,  Merikatu kolmessa.

En itse ole kovinkaan ahkera kirppareilla kävijä, eikä mulla ole oikeen silmääkään löytää kirppareilta niitä helmiä, mutta onneksi mulla oli kokenut kaveri mukana, joka bongaa kirpparipöydistä parhaat päältä.  Kanuuna on siitä kiva kirppis, että siellä on siistiä, valoisaa ja tilaa hengittää. Vaikka paikalla olisikin paljon porukkaa, niin siellä ei ainakaan allekirjoittaneelle tule ahtaanpaikankammoa, joka hyvin usein kirppareilla tulee.

Kaveri löysi itselleen neljät farkut (mm. Acne Jeans ja Cheap Mondayt) ja itse pyörittelin käsissäni Vagabondin mustia nilkkureita. Harmikseni kengistä oli hintalappu ja pöytänumero hävinneet niin jäivät sitten ostamatta (check vaan kaikille kirpparimyyjille!). Myynnissä oli mm. myös Marc Jacobsin korkkarit, lasten Timberlandin purkkarit ja paljon turkkeja ja merkkilaukkuja. Kanuunasta voikin hyvällä tuurilla kotiuttaa helmiä, joskin sielllä on  mielestäni myös paljon ylihinnoiteltuakin tavaraa. Me saatiin helposti puoli tuntia kulumaan, ja varmasti olisi mennyt kauemminkin jos oltais alettu kunnolla penkomaan pöytiä. Plussa myös lasten leikkihuoneesta, kahviosta ja erillisestä huonekaluosastosta. 

PERJANTAI, 28. MARRASKUUTA 2014
Vanhalla Suurtorilla

 

Viimeinen postaus Turun reissusta tulee nyt! Olin etukäteen bongannut netistä, että Turun vuoden ensimmäiset joulumarkkinat järjestetään juuri sinä viikonloppuna kun olimme kaupunkiin menossa, joten tokihan niissä piti päästä käymään. Kävipä vielä niin ihanasti, että edellisenä yönä oli maahan satanut ensilumi, joka teki markkinameiningistä niin paljon tunnelmallisempaa ja jouluinen fiilis oli taattu!

Joulumarkkinat järjestettiin Aurajoen varrella, Vanhalla Suurtorilla. Jengiä olikin todella paljon liikenteessä, sillä näköjään muutkin olivat tulleet paikan päälle nauttimaan joulumarkkinatunnelmasta. Markkinamiljöö ei olisi voinut olla kauniimpi, Porthaninpuiston kupeessa, Raatihuoneen ja Brinkkalan talon ympäristö täyttyi käsitöitään myyvistä torimyyjistä, jouluherkuista sekä erilaisista musiikki-, teatteri- ja sirkusesityksistä. Paikalla oli myös nuoria muotoilijaopiskelijoita myymässä omia upeita töitään, aina repuista, koruihin ja kynttiläjalkoihin.

Jos siis suunnitelmissa on poiketa Turussa joulukuussa, kannattaa ehdottomasti käväistä hakemassa vähän joulufiilistä ihanilta joulumarkkinoilta. Seuraavan kerran markkinat järjestetään 6.-7.12 sekä 13.-14.12 klo. 11-17. Vapaa pääsy.