LUOMUS

SUNNUNTAI, 28. JOULUKUUTA 2014

Luonnontieteellinen Keskusmuseo

 

Joulun välinpäivinä kävin elämäni ensimmäistä kertaa Helsingin Luonnontieteellisessä Keskusmuseossa, eli Luomuksessa.  „Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa.“ Muistelin, että olisin vähintäänkin lapsena käynyt tässä eläinmuseossa, mutta jostain kumman syystä eläinmuseo kokemukseni on jäänyt sen suuren kirahvin ja itse rakennuksen ihailuun -ulkopuolelta.

Museo on neljässä kerroksessa, joten nähtävää ja ihmeteltävää löytyy! Museossa on neljä pysyvää näyttelyä, josta ensimmäinen on alakerrassa oleva ”Luut kertovat”- näyttely, josta löytyy varsinainen museoharvinaisuus, nimittäin 1700-luvulla sukupuuttoon kuolleen stellerinmerilehmän luuranko. Stellerinmerilehmän kokonaisia luurankoja on tiettävästi maailman museoissa alle kymmenen kappaletta. Toisen kerroksen ”Maailman luonto”- näyttely kokoaa yhteen niin savannin eläimet, kuin esimerkiksi myös jääkarhun, lumileopardin ja kengurut...  Kolmannen kerroksen ”Elämän historiasta” kertova näyttely johdattaa kävijän elämän alkuhämäristä aina viimeisimmän jääkauden loppuvaiheisiin asti. Samasta kerroksesta löytyy myös ”Suomen luonto” näyttely, jossa kävijät pääsevät tutustumaan kotimaisiin eläimiin ja suomalaisen luonnon ihmeisiin.

Luonnontieteellinen Keskusmuseo, Pohjoinen Rautatienkatu 13