Katri

KESKIVIIKKO, 31. JOULUKUUTA 2014
Lauttasaaren sillan kupeessa

 

Vuoden 2014 viimeinen kahvi ja korvapuusti nautittiin kotoisasti Cafe Mutterissa. Sympaattinen Mutteri sijaitsee Lauttasaaren sillan kupeessa ja se on juurikin se pieni, muumitalon näköinen paikka. Menneinä vuosina Mutterissa myytiin lauttalippuja Drumsö-lautalle, joka huolehti yhdysliikenteestä Lauttasaaren ja Helsingin välillä. Vuonna 1927 perustettu Mutteri onkin Helsingin vanhimpia samalla paikalla yhtäjaksoisesti toimineita kahviloita.

Tämä Lauttasaaren maamerkki on auki ympäri vuoden, 25-paikkaisessa kahvilassa voi talvella  istuskella lämpöisesti sisällä ja katsella merelle, kun taas kesällä voi nauttia auringonpaisteesta  Mutterin ”ulkoterassilla”. Se avaa ovensa arkiaamuisin klo.6 ja viikonloppuisin kymmeneltä. Kahvilan pullat on paistettu samana aamuna, joten tuoreustakuu on näissä herkuissa enemmän kuin kohdallaan! Täältä saakin mielestäni Helsingin parhaimmat korvapuustit.

Mutteri muistuttaa Kaivarin Cafe Kompassia, eikä ihme sillä kahvilat kuuluvatkin samalle omistajalle. Kompassi on pelkästään ulkoilmakahvila, ja toisin kuin Mutterissa siellä ei ole lainkaan sisäistumapaikkoja.

Cafe Mutteri, Lauttasaarentie 2

 

SUNNUNTAI, 28. JOULUKUUTA 2014
Luonnontieteellinen Keskusmuseo

 

Joulun välinpäivinä kävin elämäni ensimmäistä kertaa Helsingin Luonnontieteellisessä Keskusmuseossa, eli Luomuksessa.  „Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa.“ Muistelin, että olisin vähintäänkin lapsena käynyt tässä eläinmuseossa, mutta jostain kumman syystä eläinmuseo kokemukseni on jäänyt sen suuren kirahvin ja itse rakennuksen ihailuun -ulkopuolelta.

Museo on neljässä kerroksessa, joten nähtävää ja ihmeteltävää löytyy! Museossa on neljä pysyvää näyttelyä, josta ensimmäinen on alakerrassa oleva ”Luut kertovat”- näyttely, josta löytyy varsinainen museoharvinaisuus, nimittäin 1700-luvulla sukupuuttoon kuolleen stellerinmerilehmän luuranko. Stellerinmerilehmän kokonaisia luurankoja on tiettävästi maailman museoissa alle kymmenen kappaletta. Toisen kerroksen ”Maailman luonto”- näyttely kokoaa yhteen niin savannin eläimet, kuin esimerkiksi myös jääkarhun, lumileopardin ja kengurut...  Kolmannen kerroksen ”Elämän historiasta” kertova näyttely johdattaa kävijän elämän alkuhämäristä aina viimeisimmän jääkauden loppuvaiheisiin asti. Samasta kerroksesta löytyy myös ”Suomen luonto” näyttely, jossa kävijät pääsevät tutustumaan kotimaisiin eläimiin ja suomalaisen luonnon ihmeisiin.

Luonnontieteellinen Keskusmuseo, Pohjoinen Rautatienkatu 13

 

TIISTAI, 23. JOULUKUUTA 2014
Aleksilla

 

Nyt pääsee esittelyyn yksi Helsingin lempparikahviloistani, nimittäin kahvilapaahtimo La Torrefazione. Tämä Aleksilla sijaitseva kahvila täytti juuri viisi vuotta, eikä loppua menestykselle näy... ainakin jos on asiakasmääriä uskominen. Kahvila on melkein aina tupaten täysi, joskin kiireisimpinä aikoina on asiakaspalvelua parannettu ja tarjoilija varaa pöytiä jonossa oleville. Todella kätevää, sillä näin ei tarvitse alkaa etsimään itselleen vapaata pöytää tarjotin kädessään.

Kahvilassa tarjoillaan aamiaista aamuseitsemästä kymmeneen sekä lounasta klo.11 -14.30.  Viikonloppuisin  tarjoillaan herkullista brunssia hintaan 20e. Viikonloppubrunssi sisältää valinnaisen kahvin, tuoremehun ja smoothien tai vohvelin, sekä tietysti valitsemasi menun. Brunssimenu vaihtoehtoja on kolme ”Saaristo, Suomi ja Eurooppa”.  Pienempään nälkään löytyy herkullisia ciabatta leipiä, aina poroleivästä lohitäytteeseen.

Kahvi on Torressa ensiluokkaista. Baristat ovatkin todellisia taiteilijoita ja tietävät mitä tekevät. Tilatessani ison cappuccino on se todellakin niin iso, ettei sen jälkeen tarvitse mennä kassalle ruinaamaan toista. 

 

La Torrefazione, Aleksanterinkatu 50

 

MAANANTAI, 22. JOULUKUUTA 2014
Kolmen päivän miniloma

 

Tämä postaus poikkeaa vähän edellisistä, mutta koska tarkoitus on jakaa matka- ja ruokavinkkejä, en voi olla hehkuttamatta Berliiniä. Itselläni on jo vuosia ollut hieman negatiivinen kuva tuosta saksalaisesta suurkaupungista. Olen pitänyt sitä meluisana, likaisena, ehkäpä vähän tylsänäkin. Luontokohteiden ystävänä en niinkään välitä urbaaneista kaupunkikohteista ja Berliini on mielessäni valikoitunut juuri tällaiseksi.

Okei, luontokohde tämä kaupunki ei todellakaan ole, mutta kaikkea muuta kuin tylsä ja harmaa se kyllä on! Itse vietin Berliinissä kolme päivää, mikä ainakin itselleni osoittautui sopivaksi pituudeksi. Olen muutenkin fiilismatkaaja, en niinkään nauti nähtävyyksissä kiertelystä vaan siitä tunnelmasta, mitä mikäkin kaupunki mielessäni ja sydämessäni herättää. Harvoin teen suunnitelmia reissuillani, saatan toki katsoa etukäteen pari ravintolaa/ kaupunginosaa missä olisi kiva käydä, mutta muuten menen täysin fiilispohjalta. Itselleni ei ole tärkeää mitä kaikkea muistan mistäkin maasta, vaan nimenomaan se millaisen tunteen sen muistan herättäneen sydämessäni.

Berliinissä kiertelin Kreuzbergin pikkukaupoissa ja kahviloissa, kävin Mauerparkin ulkoilmakirpparilla ja katsastamassa vaikuttavan Berliinin muurin rippeet. Vietin iltapäivän italialaisten kaverusten kanssa kahvilassa (kyllä, tutustuin heihin Berliinissä) ja yön tanssien vanhaan tehdashalliin rakennetulla klubilla. Eksyin keskellä yötä Tiergarteniin (en suosittele) mutta seuraavan päivän valossa, paikka ei näyttänyt yhtään niin pelottavalta. Söin libanonilaisessa ravintolassa elämäni parasta munakoisopaistosta ja nautin cappuccinoa rusokirsikkapuiden katveessa. Berliiniin kannattaa siis matkustaa ennakkoluuloton asenne taskussa ja pitää silmät ja korvat auki, sillä siellä ei koskaan voi tietää mistä itsesi löydät ja mitä seuraavaksi tapahtuu. 

SUNNUNTAI, 21. JOULUKUUTA 2014
Tyylikäs välimerellinen

 

Halusimme vähän juhlistaa ystäväni synttäreitä ja viedä hänet syömään johonkin vähän spessumpaan paikkaan. Paikaksi valikoitui (Googlen avulla tottakai) välimerellistä ruokaa tarjoileva Bocca. Ravintola Bocca on tyylikäs ja moderni italialaistyyppinen ravintola Tallinna Vanhassa kaupungissa.

Tilava ravintola on sisustettu tyylikkäästi maanläheisillä väreillä ja sen yleisvaikutelma on mielestäni skandinaavinen. Ystävällinen tarjoilija vastaanotti meidät ovella, otti takkimme ja ohjasi meidät pöytäämme. Myöhään iltapäivällä ravintolassa oli meidän lisäksi yksi seurue (sekin suomalainen) mutta eikai tähän aikaan yleisöryntäystä voinut odottaakaan.

Alkupalaksi valikoitui carpaccio, lohi carpaccio sekä vuohenjuusto-paprikagratiini, kaikki nappivalintoja! Pääruoaksi tilasin Angus pihvin portviinikastikkeella, jonka jouduin valitettavasti lähettämään keittiöön takaisin. Pihvi oli kypsä vaikka tilasin sen medium plussana. Tilanne kuitenkin korjattiin mielestäni hyvin ja pöytään tuotu uusi pihvi oli juuri sitä mitä pitikin. Ystäväni söivät pääruoaksi raviolia ja tomaattikeittoa, jotka molemmat olivat kuulemma herkullisia. Ravintola täytti odotuksemme ja suosittelenkin sitä, jos haluaa nauttia takuuhyvää ruokaa tyylikkäässä miljöössä. Hintataso ravintolassa on Viron keskitasoa, alkuruoat noin 10e, pääruoat noin 10-30e.

 

Ravintola Bocca, Olevimägi 9

 

LAUANTAI, 20. JOULUKUUTA 2014
Tallinnan ytimessä

 

Tallinna on kuuluisa kahvilatarjonnastaan ja paikalliset viihtyvätkin kahviloissa mielestäni enemmän, kuin suomalaiset. Itse muistan nuoruudesta kaikki herkulliset kakut ja piirakat, joita löytyi kymmenittäin kahviloiden ja supermarketien tarjonnasta. Kysyntä on siis kova, mutta onneksi tarjontaakin riittää.

Halusin vinkata teille yhdestä kivasta kahvilasta Tallinnan ytimessä. Kahvila Carmen sijaitsee loistavasti suosituimpien kauppojen, Rotermanni kauppakeskuksen, Bull and Bearin ja Stardovariuksen, vieressä ja siellä voikin istahtaa ja ottaa vähän lepoa, kun tarvitsee taukoa shoppailusta. Me oltiin todella ajoissa liikenteessä ja Tallinnaan saavuttuamme eivät kaupat edes olleet vielä auki, joten Kahvila Carmen osoittautui mitä mahtavammaksi aamiaispaikaksi. Viihtyisästä kahvilasta saa kakkujen ja leivosten lisäksi suolaista purtavaa, kuten salaatteja, leipiä, panineja ja päivittäin vaihtuvaa puuroa. Paikka näytti olevan myös paikallisten suosiossa, jotka vuorotellen kävivät hakemassa aamupalaa mukaansa.

Kaksikerroksisessa kahvilassa voi rauhassa istua ja odotella kauppojen aukeamista. Yläkerrasta löytyy myös äärimmäisen mukavia nojatuoleja, joissa maatessa saattaa helposti tulla uni silmään...

 

Carmen Kohvik, Rotermanni 5 / Roseni 10, 10111 Tallinna

 

PERJANTAI, 19. JOULUKUUTA 2014
Raatihuoneen torilla

 

Tein ystävieni kanssa viime viikolla päivävisiitin Tallinnaan. Tallinnaan matkustaminen on kyllä tehty vuosien mittaan todella helpoksi. Laivalla kaksi tuntia ja sen jälkeen pääseekin nauttimaan Viron pääkaupungin ravintola ja shoppailutarjonnasta, täydellinen irtiotto arjesta siis!

Meidän toiveissa oli, että Tallinnasta löytyisi edes vähän joulutunnelmaa, lunta ja pakkasta. Noh, lunta eikä pakkasta ei sateisesta Tallinnasta löytynyt, mutta joulutunnelmaa sitäkin enemmän vanhankaupungin joulumarkkinoilta. Tallinnan perinteiset joulumarkkinat järjestetään tänäkin vuonna Raatihuoneen torilla ja mielenkiintoisia myyntikojuja löytyy paikan päältä kymmenittäin. Markkinoiden tarjonta vaihtelee niin paikallisten jouluherkkujen, kuin vaatteiden ja lelujenkin välillä ja joulumarkkinoilta voikin löytää kivaa viemistä kotosuomeen ja pukin konttiin.

Torin keskeltä löytyy valtava joulukuusi ja lava, jossa on päivittäin vaihtuvaa ohjelmaa. Meidän suunnatessa kotia kohtia alkoi lavalla juuri tanssi- ja lauluesitys, jossa virolaiset kansallisasuihin pukeutuneet tanssijat toivottivat katsojille hyvää joulua. Vaikka vettä tihuttikin taivaan täydeltä, niin ei se paljon haitannut, kun katseli Raatihuoneen torin tuhansia jouluvaloja joulumuusikin soidessa taustalla.

 

Tallinnan Joulumarkkinat ovat auki aina 10. tammikuuta asti.

MAANANTAI, 15. JOULUKUUTA 2014
"Jouluna" Konserttikiertue

 

Club For Five on yksi Suomen suosituimmista (ja harvoista) a cappaella yhtyeistä. Monipuolinen a cappella lauluyhtye on valloittanut yleisönsä suvereenilla osaamisellaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin mm. Kiinassa. Yhtyeen musiikkia ei voi rajata yksittäiseen tyylilajiin, sillä viisikko yhdistelee sovituksissaan ennakkoluulottomasti jazz-, pop-, rock- ja klassista musiikkia. Vaikka lavalla ei näy soittimia, voi Club For Fiven konsertissa kuulla kaikkea sähkökitaroista rumpusooloihin.

Itselläni oli tilaisuus käydä kuuntelemassa heidän Jouluna joulukonserttinsa Musiikkitalolla. Puitteet olivat mitä hienoimmat, joten odotukset olivat siis korkealla. Eivätkä Club For Fiven lahjakkaat laulajat todellakaan tuottaneet pettymystä! Konsertti oli melkein loppuunmyyty ja tunnelma kirjaimellisesti katossa. Me nimittäin istuttiin korkealla parvella, josta näkyi koko konserttisali ja fiilis oli huikea.

Yhtye esitti niin perinteisiä joululuja, kuin sitten myös vähän uudempia viisuja, omilla sovituksilla tietysti. Kuulijat eivät voineet muuta kuin hiljentyä ihastelemaan tätä lahjakasta viisikkoa ja antaa raikuvat aplodit jokaisen biisin jälkeen. Club For Fiven lahjakkuus tuli viimeistäänkin esiin siinä vaiheessa, kun he pyysivät yleisöä määrittelemään heille musiikin tyylilajin ja biisin aiheen ja päätyivätkin vetämään improna hip hop biisin nimeltä ”kukko”... raikuvien aplodien saattelemana!

Club For Fiven Joulukonsertin keikat voi tsekata tästä

 

MAANANTAI, 15. JOULUKUUTA 2014
Iso Roballa

 

Viime viikonloppuna järjestettiin We Got Beefissä Joulumarkkinat, jossa mekin käytiin pyörähtämässä. Beefin perinteiset joulumarkkinat järjestettiin jo ties kuinka monta vuotta peräkkäin ja paikalta löytyi toinen toistaan upeimpia kotimaisia tuotteita. Suurin osa myyjistä valmistaa / suunnittelee tuotteensa itse - mikä täydellinen tilaisuus siis tukea kotimaista designia ja pienyrittäjyyttä!

Omaksi suosikikseni valikoitui mm. Johanna Lumme nimisen taiteilijan hauskat joulukortit, julisteet ja kuvakirjat. Johannan töitä pääsee ihailemaan lisää hänen nettisivuillaan, josta voi myös tilata kotiin omia suosikkeja. Johanna kertoi, että tekee päivätöikseen vielä kuvittajan hommia, joten jos kuvat näyttävät tutuilta, oletkin saattanut törmätä hänen teoksiin vaikka kirjakaupassa.

Toinen mieleenpainuva myyntikoju oli Rajanto. Merkin takana on nuori nainen nimeltään Jenni Rajanto, jonka upeat käsintehdyt korut ovat saaneet inspiraationsa Pohjoismaisesta luonnosta. Muovailuvahasta valmistetuista koruista löytyy mm. lintuja, kettuja ja lehtiä ja ne olivat kaikessa yksinkertaisuudessaan todella nättejä. Jennin käsintehtyjä tuotteita voi ostella mm. Etsy:n verkkokaupasta. 

KESKIVIIKKO, 10. JOULUKUUTA 2014
Kauppahallissa

 

Mietin yhtenä päivänä, että miksi Kauppahallissa tulee käytyä niin harvoin? Usein sinne eksyy viikonloppuisin, mutta harvemmin keskellä viikkoa. Paikkahan on uudistettu lähestulkoon kokonaan ja se on nykyään todella tunnelmallinen ”helsinkiläisten olohuone”.

Päätimme ystävän kanssa korjata tilanteen ja kävimme keskustan kahviloiden sijaan Kauppahallissa kahvilla. Hallista löytyykin kolme kahvilaa, perinteinen Robert’s Coffee, kokonaan uusi Story, joka tarjoilee myös ruokaa, sekä pieni ja sympaattinen Scandinavia Cafe  kahvila. Emme olleet koskaan käyneet Scandinavia Cafessa, joten luonnollisesti päätimme testata tämän meille uuden paikan.

Myöhään iltapäivällä leivontavalikoima ei ehkä ollut kaikkein runsain, mutta tarjolla oli kuitenkin perinteisiä viinereitä, pullaa ja suolaisia tarjottavia. Mainoksesta päätellen paikka ilmeisesti tarjoilee myös lounassalaattia nälkäisille kaupunkilaisille. Sisustus on sympaattinen ruudullisine pöytäliinoineen ja muistuttaa mielestäni ehkäpä vähän italialaista ravintolaa. Asiakaspalvelu oli myös kaikin puolin ystävällistä ja paikassa varmasti käykin kova kuhina päiväsaikaan.

Scandinavia Cafe, Vanhassa Kauppahallissa, Etelärannassa