Suomen paras kesäduuni

KESKIVIIKKO, 26. KESÄKUUTA 2013
Mikko tunsi Stadin mestat

Haimme aiemmin kuskia avoautollemme. Sen saimmekin: nopein ja paras kuskiehdokas löytyi samaisesta firmasta, mistä Pilepirkkokin leipänsä ansaitsee, nimittäinTuristi-infolta. Auton rattiin hyppäsi reissublogisti Mikko! Kiitos siitä Mikolle.

Mikko esitteli lähes jokaisen tunnetun ja vähemmänkin tunnetun kolkan mitä Helsingistä löytyy. Radiossa raikasi hyvä musiikki, katto oli auki ja lämmintä piisasi yöhön asti jopa +27 asteen verran. Voisiko kesä enää paremmalta maistua, no ei. Kävimme myös kiltisti limpparilla ja kahvilla Ravintola Sävelessä.

Mikon blogiin pääset TÄSTÄ. Mikko uskaltaa kokeilla ja tutkailla hurjia juttuja. Blogista löytyy kasapäin jännittäviä tekstejä!

Autoilut on nyt ohi tältä päivältä ja huomenna on luvassa taas uudet seikkailut. Henna ja Laura hengailevat vielä huomispäivän Helsingissä. Toivotaan että Henna on huomenna paremmassa kunnossa - meinaa nimittäin mystiset mahakivut vaivata. 

Hyvvää yötä!

TIISTAI, 25. KESÄKUUTA 2013
Pilepirkko ja kuvaaja-Laura saattaisivat kaivata avoautolle kuskia Helsingissä

Huihai, uskallatko tarttua haasteeseen: Pilepirkko ja Laura ovat tänään tiistaina ja huomenna keskiviikkona Helsingissä. Kaksikko olisi vailla kuskia, joka esittelisi kaksikolle Helsingin lähiseudun parhaimmat paikat. Tapahtuma ikuistetaan kuvaamalla reissusta pieni videonpätkä. Jaaaa menopelinä on mikäs muukaan kuin avoauto.  Yhteyttä voipi ottaa puhelimitse 044 3599956 tai henna@turisti-info.fi tai pilepirkko@turisti-info.fi. 

Miksikö emme itse aja? Syitä on monia. a) Helsingissä autolla ajo - ei ei ei b) Minne mennä - emme tiedä kun emme tunne paikkoja c) Voiko nainen keskittyä samaan aikaan ajamiseen ja paikkojen katsomiseen - ei d) Entä jos on ottanut vaikkapa lasillisen viiniä - tai kaksi - tai kolme?

TIISTAI, 25. KESÄKUUTA 2013
Hennan ja Lauran aamupalatankkaus ennen seuraavaa etappia

Terveiset täältä Kuopiosta hotelli Cumuluksen aamupalapöydästä. Minä ja Laura tankkaamme aamupalaa sen mitä napa kestää, ja sitten lähdemme seikkailemaan kohti Helsinkiä. Siellä seuraamme Frozen Fruit Films poikien pilottijakson editointitouhuja. Luvassa myös paljon muuta kivaa. Loppuviikosta olisi tarkoitus käydä muun muassa Hermannin viinitornilla Ilomantsin suunnalla ja turvehoidossa Oulun kuppeilla. Mutta, katsotaan mitä viikko tuo eteen. Nyt jatkamma aamupalaa, muuten ei tule mittään!

Muistakaa vinkkailla hyviä matkakohteita henna@turisti-info.fi. Niitä on jo reippaasti tullutkin, kiitos siitä!

PERJANTAI, 21. KESÄKUUTA 2013
Villiä menoa Ranualla - tai ehkäpä sittenkin aika rauhallista

Neljäs kuvauspäivä tapahtui Ranualla 11. kesäkuuta. Pilepirkko suuntasi kuvausryhmän kanssa Villin Lapin hulppeaan mökkiin viettämään toiseksi viimeistä kuvauspäivää. Pilepirkko rupatteli ja vietti iltaa ihanan Petra Jokilinnan kanssa. Petra toimii Villi Lapin markkinointipäällikkönä. Pilepirkko ja Petra laittoivat yhdessä herkullista ruokaa, kävivät saunassa ja loppuilta menikin paljuillessa. 

Villi Lappi Oy tarjoaa asiakkailleen niin luxus - kuin erämökkejäkin. On mistä valita. Mökkien läheisyydestä löytyy muun muassa patikointireittejä, Simojärven hyvät kalapaikat, venesatama laskupaikkoineen ja paljon muuta aktiviteettia, mitkä takaavat varman rentoutumisen lomallasi. Ranualta pääsee myös helposti esimerkiksi Posiolle ihastelemaan Korouman kauniita maisemia tai vaikkapa laskettelemaan Himmerkin rinteisiin. 

Osassa Villin Lapin mökeistä löytyy paljut, laavut ja kodat. Oli kyseessä sitten luxus-, tai erämökki, on kaikki mökit varusteltu hyvin ja ne ovat ympärivuorokautisessa käytössä. 

Villi Lapin kautta on mahdollista saada muun muassa erilaisia luonto-, kalastus- ja metsästysretkiä (kuten fasaanin metsästys), mönkijäseikkailuja ja moottorikelkkasafareita. Myös asiakkaalla on mahdollisuus toivoa haluamaansa palvelua. 

Koska mökkejä on runsaasti, on kesäksi vielä tilaa ja mahdollisuus päästä rentoutumaan Villi Lapin mökkeihin. Mutta sitä parempi, mitä aikaisemmin varaa majoituksen - parhaat viedään käsistä.

Tähän oli hyvä päättää pohjoisen kierros. Rentoutuneena ja rauhoittuneena Pilepike kuvausryhmineen suuntasi Helsinkiin tapaamaan Putous-voittaja Karimia. 

Nyt Pilepirkko pysähtyy viettämään hetkeksi juhannusta ja jatkaa matkaansa maanantaina Kuopioon, ja siitä Helsinkiin.

Hyvää juhannusta kaikille. Levätkää ja nauttikaa Suomen kesästä. 

 
TORSTAI, 20. KESÄKUUTA 2013
Tapahtumarikas päivä Kiimingissä, Oulussa ja Ylikiimingissä

Turisti-infon kolmas kuvauspäivä 10.6 alkoi koskenlaskun merkeissä. Go Arctic tarjosi Pilepirkolle ikimuistoisen päivän. Pirkko pääsi uiskentelemaan Koitelinkosken kuohujen keskellä. Ensin puettiin märkäpuvut, sitten liivit, kypärät ja muut vermeet. Pirkkoa opastamassa oli Vepe Okkonen ja Salla Pihavaara Go Arcticilta. Veteen lompsahtaminen tapahtui liukumalla kalliolta mäkihyppääjä-asennossa kuohujen syliin. Sitten mentiin. Pirkko selviytyi hengissä ja räkätti menemään laskun oltua ohi. Lasku otettiin uudemman kerran pariinkin otteeseen - onneksi, nimittäin se oli hauskaa!

Go Arctic järjestää erilaisia aktiviteetteja vuoden jokaisena päivänä, niin yrityksille, kuin yksityisillekin henkilöille. Go Arcticin ohjelmapalveluista saa kaikkea maan ja taivaan väliltä - asiakkaan toiveita kuunnellaan. Go Arctic tekee yhteistyötä muun muassa Lapin Safareiden kanssa. Miten olisi yömelonta rauhallisesti lipuen jokea pitkin, tai vaikkapa Ouluun tutustuminen melomisen merkeissä? Tai jos vauhtia haluaa, voi laskea kosken joko lautalla tai märkäpuvulla uiden. Vai eikö tämä vielä riitä - entäpäs köysilaskeutuminen Oulun Tietomaan tornista 45 metrin korkeuksista? Nämä ja monta muuta palvelua löytyy Go Arcticilta - ja jos juuri sinun toivomaasi aktiviteettia ei löydy, GA järjestää asian ja kohta palvelu on käytössäsi. 

Kuinkas sattuikaan koskenlaskun jälkeen - Pirkko törmästi sattumalta kaikkien tuntemaan kokkiin, Janne Pekkalaan. Janne oli parhaillaan kalastelemassa Koitelinkoskilla, ja nappasikin saalikseen Pilepirkon. Koskenlasku otti sen verran koville, että Pirkko, Janne ja kuvausryhmä lähtivät hakemaan palanpainiketta Jannen ravintolasta, Fat Roosterista. Ruoka oli niin taivaallisen hyvää, että sen jälkeen jaksoi taas painaa kuvauksia. Salaattipöytä notkui erilaisia herkkuja ja ruokana oli kotoisan maukas makkarakastike. Fat Roosterin ruoka täyttää jokaisen kävijän vatsan. Janne ja kumppanit tarjoavat myös Catering-palvelua. Jos siis on tarve saada priimakamaa, kannattaa ruuat tilata Fat Roosterista. Siellä panostetaan laatuun, kokoon ja makuun. Kesällä Fat Roosterin pikku-kojun löytää torilta. Pikku Roosterista saa muun muassa rieskarullia ja salaattia. 

Fat Roosterista suunnattiin Ylikiiminkiin Ylivuoton kylälle tutustumaan Vuoton Joutsenen palveluihin. Talon isäntäväki Anja ja Olavi Henttunen ottivat kuvausryhmän erittäin lämpimästi vastaan. Ryhmä majoittui kauniissa Lammin Pirtissä. Tila oli rauhallisella paikalla Kiiminkijoen rannalla. Pitkien kuvauspäivien jälkeen oli ihana mennä rauhoittumaan keskelle kaunista luontoa. Aamupalaksi emäntä tarjosi aina herkullista luomupuuroa ja monenmoista muuta evästä. Ensitapaamisen merkeissä Pilepirkolle tuotiin nokkospannukakkua kuusenkerkkäsiirapin kera. Kyllä kelpasi siellä olla.

Vuoton Joutsenessa oli hyvä nuotiokatos, jossa Janne Pekkalan oli helppo valmistaa Pilepirkolle maittavat eväät tuoreesta kalasta, uusista perunoista ja voikastikkeesta. Jälkiruuaksi herkuteltiin tuoreita mansikoita ja lasi - ehkä parikin valkoviiniä. Ei mennyt kauaakaan, kun paikalle tupsahti talon emäntä maittavien haukirullien kanssa. Anja oli laittanut haukirullien sisään muun muassa tuoreita itsepoimimiaan villiyrttejä. Haukirullat oli aseteltu kauniisti yrttipedin päälle. Arvatkaa vain, oliko se Pirkolle onnenhetki? No oli - ruokaa tulvi ovista ja ikkunoista ja onhan Pirkko sentään ruokaa rakastava ravintolakokki. 

Nuotiokokkailun jälkeen Pirkko pääsi valmistamaan savusaunaa Henttusen isännän kanssa. Ja savusaunahan ei ole mittään iliman oikiaa saunavastaa, joten sekin taiottiin Olavin kanssa. Oli Olavi kuulemma illan hämyisinä tunteita tehnyt pajupillinkin - tällaisia huhuja minä kuulin. Itse olin sillä aikaa nimittäin savusaunassa ja Anjan tekemässä yrttihoidossa. Sain lillutella väsyneitä jalkojani ihanassa yrttikylvyssä. Naama kuorittiin yrtti-sokeriseoksella. Tällainen palvelu on varmasti yksi parhaimmista vaihtoehdoista esimerkiksi polttariporukoille. Illan aikana pääsin seuraamaan myös, kuinka emäntä teki maailman parasta leipäjuustoa. Juusto paistettiin nuotion äärellä ja sen kanssa nautiskeltiin perinteiset nokipannukahavit. Vuoton Joutsenen reissu oli ikimuistoinen. 

Vuoton Joutsenelta löytyy majoituspalveluita, kokoustiloja, monenmoista eri saunavaihtoehtoa, ohjelmapalveluita, ruokapalveluita, erilaisia kursseja - kuten Hyvinvointia luonnosta, kanootti- ja melontapalveluita sekä kanoottien vuokrausta, kalastusohjelmia ja luontoleirikouluja. Talon isäntäväki ottaa varmasti mielellään toiveita vastaan muistakin palveluista, ja tarpeen mukaan toteuttaa ne. 

Anjan tunnettuani voin sanoa, että jos tarvitset neuvoa villiyrteistä ja puhtaasta ravinnosta, Anja osaa varmasti vastata jokaiseen kysymykseesi. Anja tuntee villiyrtit kuin omat taskunsa!

 

Suuri kiitos kaikille edellämainituille yrityksille ja niille henkilöille, jotka olivat mukana tekemässä Turisti-infon pilottijaksoa. Oli jälleen ilo saada uusia tuttavuuksia ja huikeita kokemuksia. Kiitos myös Koitelinkoskilla toimineille avustajille, Tuula Ulkuniemelle ja Heikki Myllylle!

TORSTAI, 20. KESÄKUUTA 2013
Nyt osallistumaan hop hop!

Kuten aiemmin oli jo puhetta, Pilepirkko kävi tapaamassa Karim Z. Yskowiczia hänen  levynjulkkaritilaisuudessa. Karimilta on tullut ihan uunituore cd, joka on taatusti tämän kesän kuuminta kamaa. Voit saada levyn omaksesi osallistumalla Suomen Turisti-infon somelaisimpaan kilpailuun, jossa kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kaksi Karimin levyä! Ehdota Pilepirkolle matkakohdetta, ja kesän somelaisin levy voi olla juuri sinun.  Kilpailuun pääset TÄMÄN linkin kautta.

Muistakaa lähetellä ahkerasti terkkuja, pusuja ja haleja Pilepikelle henna@turisti-info.fi / pilepirkko@turisti-info.fi.

 

KESKIVIIKKO, 19. KESÄKUUTA 2013
Hevosia, kanoja, kukkoja, ankkoja, kissoja, koiria, lampaita, lehmiä ja vaikka ja mitä miukujaista

Pilottijakson toinen kuvauspäivä 9. kesäkuuta koostui maatilamatkailusta.

Pilepirkko pääsi tutustumaan Erika Eskolan maatilaan Kiimingin Huttukylässä. Erikalla ja hänen miekkosellaan oli komea tila, ja pihalla juoksenteli monenmoista eläintä, kuten kissaa, koiraa, kanaa, kukkoa, hevosta, lammasta ja ankkaa. Pilepike pääsi pitelemään sylissään pientä ankanpoikasta, joka päättyi hienosti siihen, että ankka plöräytti Pirkon vaatteisiin mukavan vihreän "taideteoksen". Ankka oli lienee syönyt juuri ennen kuvaussessiota. Onneksi sekin saatiin ikuistettua kameraan.. Ja niin jatkoi Pirkko päiväänsä hyvin freshinä taideteoksen suttaamine vaatteineen koko kivan aurinkoisen päivän.

Ankkasession jälkeen luvassa oli hevosten hoitoa. Pilepikelle opastettiin kaikki oleellinen hevosenhoidosta. Päivän aikana päästiin myös kokeilemaan, miltä on tuntunut entisaikaan veden pumppaaminen kaivosta. Eipä tapahtunutkaan ihan nappia painamalla.

Vaan kyllä kelpaa Eskolan porukan asustella noin hulppeissa maalaismaisemissa eläinten kanssa. Ihailen ja jopa hieman kadehdin. 

Erikan luota suuntasimme kuvausryhmän kanssa Alavuoton kylälle Ylikiiminkiin Matti Väänäsen tilalle. Pilepirkko pääsi seuraamaan, kuinka tapahtuu käsinlypsy. Matti on lypsänyt lehmänsä aina käsin, ja lypsää edelleen. Maito tulee siis pöytään omasta takaa. Toimenpide kävi näppärästi, ja pian kymppilitran ämpäri oli täpötäynnä valkoista kultaa. Siitä maidosta tulee maailman parhaat lätyt ja pannukakut. Pääsipä Pirkko myös seuraamaan, kuinka tuoreesta maidosta tehdään leipäjuustoa. Se tapahtuikin sitten jo seuraavassa paikassa, nimittäin Alavuoton Joutsenessa Anja Henttujen opastuksella. Siitäpäs lisää huomenna!

 

ps. Pilepirkko kaipailee vinkkejä juhannuksenviettoon. Lähetä Pirkolle vinkkejä hyvistä juhannuksenviettopaikoista pilepirkko@turisti-info.fi / henna@turisti-info.fi

pss. Keski-Pohjanmaalla oleilevat: Huomenna kannattaa katsoa Keski-Pohjanmaa -lehti. Juttua yllätys yllätys Pilepirkosta!

psss. Ny kaikki osallistumaan Vuoden Somelaisimpaan kilpailuun TÄMÄN linkin takaa!

TIISTAI, 18. KESÄKUUTA 2013
Pilottijakson ensimmäinen kuvauspäivä 8. kesäkuuta

Suomen Turisti-info kuvasi Pilepirkon kesäseikkailuista ja Suomen matkailusta kertovan ensimmäisen pilottijaksonsa Pohjois-Suomessa. Ensimmäiset kuvaukset pamahtivat käyntiin lauantaina 8. kesäkuuta. Päivän teemana oli lastenmatkailu, perheet ja suomalainen iltaelämä.

Aloitimme kuvaukset Oulun Hietasaaressa Muksurokissa. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa. Muksurokin järjestäjän, Janne Sorosen mukaan tämä ei tule jäämään viimeiseksi kerraksi, vaan tapahtumasta saadaan nauttia myös ensi vuonna. Kävijöitä oli paljon, ja meininki oli erinomainen. Pikkuväki tykkäsi ja niin näytti tykkäävän myös vähän vanhempikin väki. Minullakin alkoi menojalka vipattaa, kun kuuntelin Hevisauruksen rokahtavaa menoa. Tapahtumassa esiintyi myös loistava taikuri, Joni Pakanen. Ja eipä mennyt kauaakaan, kun Pakanen nappasi myös Pilepirkon lavalle ja kohta tehtiinkin jo temppuja yhdessä. 

Mikä ihana päivä hyvän tapahtuman merkeissä. Menkää ihmeessä käymään Muksurokissa ensi vuonna, jos ette vielä tänä vuonna kerinneet poiketa. Muksurokissa oli paljon erilaista ohjelmaa lapsille ja herkkupaikkoja löytyi tuon tuostakin. Paikalla oli myös ihania poneja ja paljon muutakin aktiviteettia.

Pilepirkkoa käytiin pyörittelemässä myös Suomen Tivolissa, joka sattui olemaan sopivasti Muksurokin vieressä. Sen verran rauhallisesti pyöriskeltiin, että pahoinvoinnilta vältyttiin. Onneksi - koska, Pirkolla oli edessä vielä kisa Oulun Vauhtipuistossa. Pirkko pääsi ajamaan kilpaa lokariautoilla erään Vauhtipuiston työntekijän kanssa. Autoilla ajeltiin välillä nurmikolla, ja välillä missä milloinkin. Maaliin tultiin yhtä aikaa. Tasapeli ja mukavaa oli.

Muksurokkailun, Vauhtipuiston ja Tivolin jälkeen Pilepirkko siirtyi Jääliin legendaariseen Ravintola Bumerangiin laulelemaan Karaokea ja matustelemaan paikallista pubielämää. Ravintola Bumerangi sijaitsee ihan Jäälin ostoskeskuksessa. Pirkko sai pian juttuseuraa Bumerangissa, eikä olisi sitten millään malttanut lähteä pois mukavan seuran ääreltä. Minkäs teet, työt kutsuivat kohti lavatansseja.

Ravintola Bumerangista Pilepirkko ajeleskeli Ylikiiminkiin Nuijamiesten lavalle. Pirkko oli laittanut päälleen oikein pallomekon, kuten lavatansseissa kuuluu olla. Pirkko ei ollut käynyt aiemmin Nuijamiesten lavalla. Lava sijaitsi kauniilla paikalla Kiiminkijoen varrella. Paikan "isäntä" Lasse Haapamäki otti Pilepirkon ja koko kuvausryhmän erittäin lämpimästi vastaan. Alkuun rupattelimme niitä näitä, ja pianpas paikalle pamahti kaikkien tuntema legenda, laulaja Kake Randelin. Pirkko pääsi juttelemaan Kaken kanssa kahden kesken kesäisiä juttuja, ja totesi sen jälkeen, että Kake on ihan huippu tyyppi ja että oli ilo tutustua häneen! Onneksi Pirkko pääsi vielä tanssahtelemaan Kaken tahtiin ja vientiä riitti. Illan päätteeksi Pilepirkko kuljetettiin piilopullopaikalle.. mutta eipäs siitä sitten sen enempää ;). 

Nuijamiesten tanssien jälkeen totesin, että siellä on mentävä käymään kyllä toistenkin. Paikka oli niin kaunis ja ihmiset olivat hyvällä tuulella, ja palvelu oli erinomaista.  

Tällainen oli Pilepirkon ensimmäinen kuvauspäivä. Työpäivä alkoi aamusalla aikaisin, ja loppui yön hämyisinä tunteina. Mahtava päivä!

MAANANTAI, 17. KESÄKUUTA 2013
Nyt löytyi oiva paikka töiden tekemiseen

Löysin tänään erinomaisen paikan mistä kirjoitella teille kuulumisia, nimittäin Cafe Brygganin "laiturinomainen" terassi Öjassa! Kyseinen paikka löytyy Kokkolan läheisyydestä, noin 15 kilometrin päästä. Terdellä voi nauttia kauniista merimaisemasta samalla vaikkapa kahvia ja jäätelöä nautiskellen.

Kuten jo aiemmin mainitsin, kerron teille parhaat palat Turisti-infon kuvauksista. Luvassa muksurokkailua Oulussa ja taikuri Joni Pakasen kanssa temppuilua, karaokea Ravintola Bumerangissa, menojalan vipatusta Nuijamiesten lavalla, maatilan eläimiä Kiimingissä, lehmän lypsämistä Alavuotossa, koskenlaskua Go Arcticin tarjoamana, herkuttelua Janne Pekkalan Fat Roosterissa, Vuoton Joutsenen ihania herkkuja sekä tapaaminen Karim Z. Yskowiczin kanssa. 

Mutta, huomennapas pamahtaa ensimmäisiä makupaloja kuvien kera. Pysykää linjoilla!

ps. Muistakaa vinkkailla Pilepikelle hyviä matkakohteita pilepirkko@turisti-info.fi tai henna@turisti-info.fi.

PERJANTAI, 14. KESÄKUUTA 2013
Hetki hengähdystä

Hui hai. Pilepirkon seikkailusta ja kauniista Suomen suvesta kertova kuvausrupeama on nyt ohitse. Kävimme lähes viikon mittaisella kuvausreissulla Oulussa, Kiimingissä, Ylikiimingissä, Ranualla ja Helsingissä. Kuvauspäivät olivat tiiviitä, mutta hauskaa oli ja hienoa materiaalia tuli kiitettävästi. Piakkoin kerron teille tarkemmin, mitä reissulla oikein tapahtui. Monenmoista sattui, mutta muistaapahan ikuisesti ne päivät. 

Turisti-info avaa pian kilpailun, jossa arvotaan Putous-kilpailusta tutun Karim Z. Yskowicz uunituoreita levyjä. Pirkko pääsi tapaamaan myös Karimia henkilökohtaisesti. Siitäkin lisää myöhemmin.