Suomen paras kesäduuni

TORSTAI, 04. HEINÄKUUTA 2013
Utajärvelle Vapaa-ajan asemalle

Tänäänpäs on taas aika pakata rinkka ja suunnata tienpäälle. Suuntaan ensin Ouluun antamaan haastattelun sanomalehti Kalevalle. Sen jälkeen lähdemmekin köröttelemään kuvaajan kanssa Utajärvelle ja majoitumme Vapaa-ajan asemalle. Talon emäntä sieltä jo soittelikin heti aamutuimaan ja kysyi, laitetaankos palju lämpiämään illaksi. Se vaan passaa!

Illalla siis tiedossa paljunmakuista juttua. Pysykäähän kuulolla.

ps. muistakaa laitella terveisiä ja vinkkejä matkailukohteista henna@turisti-info.fi. Kiitos jo tulleista terkuista ja vinkeistä. Niitä on ollut hauska lukea ja ne piristävät aina päivää.

KESKIVIIKKO, 03. HEINÄKUUTA 2013
Vinkkejä kaivataan akselilla Utajärvi - Paltamo - Sonkajärvi - Iisalmi - Haapajärvi - Kannus

Kovasti olen tässä karttaa pyöritellyt ja pohtinut lukijoiden vinkkejä ja ehdotuksia. Yksi on varmaa - viikonloppuna suunnataan katsomaan miten kannetaan eukkoa, eli Sonkajärven Eukonkannon MM-kilpailuun käy tiemme. Saas nähdä joudunko itse kannettavaksi. Olisiko halukkaita kantajia? Jos sattuu, niin postia suopi laittaa tulemaan henna@turisti-info.fi tai 044 3599956. Saa siis laittaa muutenkin viestiä. Niitä on aina kiva lukea.

Alustavasti olen suunnitellut viikon reittiä seuraavanlaisesti: Utajärvi - Paltamo - Sonkajärvi - Iisalmi - Haapajärvi ja Kannus. Ottaisinkin siis mielelläni vastaan vinkkejä tutustumiskohteista kyseiseltä reitiltä, eikä toki haittaa vaikka vinkkejä tulee muistakin paikoista. Ja jos joku on innokas kertomaan videollemme paikkakunnan parhaista nähtävyyksistä tai paikoista, huutaakoon hän hep, ja ilmoittautuu minulle esim. sähköpostitse. Etsimme myös paikallisia oppaita opastamaan meitä. Ja muistuttaisin edelleen, että jos oikein kauniisti pyytää, otamme mielellämme vaikka jonkun kyytiin ja käymme heittämässä rundin ja toki katto auki jos ilmat sallii..

Ja muistakaahan osallistua Karimin vuoden somelaisimpaan kilpailuun. Aikaa on vielä jäljellä ja uutukaiset levyt odottavat noutajaansa. Kilpailuun pääset osallistumaan klikkaamalla TÄTÄ.

 

TIISTAI, 02. HEINÄKUUTA 2013
Ostospäivä torilla

Minulla on reissailusta nyt kolmen päivän paussi, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, ettenkö tekisi silti töitä. Suunnittelen tulevaa reissua, joten vinkkejä saa pistää taas tulemaan henna@turisti-info.fi tai pilepirkko@turisti-info.fi tai 044 3599956.

Jotta energiatasapaino pysyisi yllä töitä paiskiessa, täytyy välillä puraista jotain - ruokaa siis. Kävin Kokkolan torilla ostelemassa kasviksia - porkkanaa, kyssäkaalta ja herneitä. Loput matskut löytyi kaupasta. Ajattelin paistaa kuhaa, johon tekaisen perinteisen voikastikkeen kesäsipulin kera. Lisukkeeksi höyrytän kasviksia ja teen kyssäkaalipataa, johon heitän näillä näkymin jopa vähän punaisia linssejä, mantelirouhetta sekä aavistuksen verran laventelinkukkia. Mukaan tulee myös voita ja kermaa, ah. Saas nähdä mitä siitä tulee, vai tuleeko mitään. Ruuanlaitossa parasta on juuri se, ettei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa valmistaa ruokaa. Itse entisenä ravintolakokkina saatan kokeilla mitä hurjimpia yhdistelmiä. Jälkiruuaksi tekaisin raakasuklaata, johon heitin perusraaka-aineiden lisäksi muun muassa macaa, cayennepippuria, kookosrouhetta,  ruususuolaa, lucumaa, lesitiiniä, luomuhunajaa, kaakaonibsejä, murskattuja casheweita, Bourbon vaniljaa, kanelia. Pakko tunnustaa, mutta lirahti joukkoon myös pieni sievä tippa brandyä. Raakasuklaan valmistuksessa voi käyttää vaikka ja mitä ihania mausteita ja raaka-aineita, kunhan muistaa perusraaka-aineet, eli kookosöljyn, kaakaovoin ja raakakaakaojauheen. Lisäksi voi joukkoon heittää kaakaomassaa. Raakasuklaa on erittäin ravintorikasta, ja sitä ei voi millään tavalla verratakaan normaaliin "kaupan suklaaseen".

Oi ruuanlaitto on niin ihanaa! Eilen tekaisin bataatti-maissikeiton, jossa hyödynsin erilaisia yrttejä ja sinnekin laitoin hieman laventelinkukkia. Lisäksi heitin joukkoon luomukermaa. Keiton lisukkeeksi tuli kesäsipuli-smetanaseos, johon laitoin vähän inkivääriä ja limenmehua ja kuorta. Siitä tuli kivan raikas lisuke keitolle.

Niin tosiaan, pyrin käyttämään luomua ja kotimaisia tuotteita mahdollisimman paljon. Etenkin nyt kesällä kannattaa hyödyntää kotimaiset vihannekset, kun niitä on niin hyvin saatavilla. Jos kerkeän, menen tänään vielä poimimaan villiyrttejä. Kesällä kannattaa käyttää myös luonnosta saatavia yrttejä, kuten nokkosia, siankärsämöä ja maitohorsman lehtiä ja kukkia. Myös koivunlehdet tuovat ihanan lisän vaikkapa juomaveteen tai esimerkiksi teehen. Yrttejä kannattaa kuivattaa, niin niitä voi hyödyntää talvellakin. 

Nyt jatkan reissun suunnittelua. Muistakaa lähetelellä vinkkejä. Pilepirkko alkaa jakamaan hyville kohteille Huippu Mesta -sertifikaatteja. Eli jos paikka tuntuu täyttävän kaikki huipun mestan kriteerit, myöntää Pilepirkko kohteelle sertifikaatin, jonka voi ripustaa vaikka seinälle halutessaan. 

SUNNUNTAI, 30. KESÄKUUTA 2013
Turvetta, elämänsuolaa, pikiöljyä ja hunajaa - turveseoksen kaikki ainekset kasassa

hellivät ihoa, toimivat osana kauneudenhoitoa, mutta myös hoitavat terveyttä ja tuovat tasapainoa. Saunahoidoissa käytetään luonnon- ja luomutuotteita hyvinvointiasi edistäen. Jos asiakkaalla on jokin vamma, vaiva tai sairaus, voidaan sen vuoksi katsoa tarpeelliseksi lisätä jotakin hoitavaa tuotetta toiselle enemmän, toiselle taas vähemmän. Esim. iskiasta kärsivälle voidaan tehdä akupisteitä hierova katajavihdonta ja vaikkapa savihoito, joka sisältää kehoa hoitavia kivennäisaineita runsaasti, kilpirauhas- tai muun hormonitoiminnan häiriön helpottamiseen tai reumaattisiin oireisiin leväturvehaude tai atoopikolle vaikkapa savijugurtti suolalakana haudehoito. Useimmiten naiset tykkäävät hemmotteluista, kuten kokovartalo ruusukuorinnasta tai ihoa kosteuttavasta kookoshoidosta jalkakylpyineen, mutta tarvittaessa löytyy myös miehisiä tervasaunoja viinasukkineen. Suuhun kuitenkaan alkoholia ei laiteta ennen hoitoja tai hoidon aikana, sillä saunahoidot ovat kehoa puhdistavia, joten liiallinen alkoholinkäyttö voi saunan aikana aiheuttaa pahoinvointia. Ulla toivoo, että jokainen ihminen jonka hän saa saunottaa, saisi kipinän toteuttaa itsehoitoa myös kotona.

Saunahoidoissa ei pelkästään vaan istuta saunassa ja kylvetä kylvyissä, vaan tarkoituksena on hakea myös vinkkejä ja ottaa mukaansa kotiin jonkun hoitavan elementin, jolla itse voisi edistää omaa terveyttään myös ihan kotisaunan lauteilla. Saunaterapiaan kuuluu kokonaisvaltainen hyvinvointi: huolehditaan liikunnasta, terveellisesti ruokavaliosta ja hoidetaan kehon jännitystiloja ennenkuin ne muuttuvat sairaudeksi, ja ennen kuin stressi yltää liian korkealle. Ulla nauttii työstään, ja kertoikin lukijoille seuraavanlaiset terveiset: "On upeaa oppia työskentelemään luonnonehdoilla. On uskomatonta, miten paljon löytää luonnosta hoitavia yrttejä, kasveja jne.. On kunnia asia saada tehdä näitä hoitoja, ja tuntea näin ihania hoidettavia ihmisiä! Tämä työ opettaa joka päivä, koskaan ei ole valmis, aina löytyy uutta opittavaa ja tutkittavaa. Tulevaisuuden suunnitelmissa on yhdessä Oulun rantasaunaseuran kanssa elvyttää saunaperinnettä oulussa ja rakentaa upeat saunatilat Tukkisaareen. Hanketta ollaan kehitelty ja jokainen oululainen voi omalta osaltaan edistää asiaa esim. liittymällä seuran jäseneksi. Tehdään yhdessä hyvää Ouluun! Suomalaisia saunahoitoja ja perinteitä voi opiskella Saunaterapiakoulussa. Opettajamme Mervi Pihlajamäki ja Mervi Hongisto ovat keränneet suomalaisesta perinteisestä saunahoidoista kokoelman saunan Salaisuus – kirjan muotoon, joka soveltuu ihan kotikäyttöönkin. Koulutuksen hoitomuodot:
Pesut, pesuhieronnat, terapeuttiset vihtomiset
,Turve-, suola-, tuhka-, maaperäsaunat
,Kääreet, hauteet, amme, osa- ja kokovartalo hoidot
,Kuppaus,
Vesihoidot, vaihtolämpöhoidot
 kylmä-kuumavesi valeluineen,Puhdistussaunat,
Yrttilääkintä  eri muodoissaan
Vesihoitojen erikoishoidot
,Hemmotteluhoidot
,Morsiussaunat
,Suklaa-, yrttinyytti-, ja kuumakivihieronta
,Viiniterapia,
Ravitsemus. Kiitollisena opista, jatkamme saunakulttuurin elvyttämistä Oulussa ja rakkaudella saunaa lämmittäen toivotan kaikki saunojat tervetulleiksi!"
 

<span style="\&quot;color:" rgb(38,="" 38,="" 38);="" font-family:="" arial;="" \"="">Ullalta löytyy monenmoista muutakin hoitomuotoa, kuten klassista hierontaa, kuumakivihoitoa, vauvahierontaa, liukukuppausta ja niin edelleen - lista on loputon. Ullan hoitoihin pääset tutustumaan osoitteessa: http://www.aitote.fi

Avainsanat :
SUNNUNTAI, 30. KESÄKUUTA 2013
.. eli oululaisten oma olohuone

Ravintolassakin voi tulla sellainen fiilis, kuin olisi kotonaan. Sellainen tunnelma löytyy oululaisesta ravintola Tubasta aivan kauniin Ainolanpuiston kuppeesta, osoitteesta Mannenkatu 2. 

Kodikkuuteen vaikuttanee hyvin pitkälti kotoisat huonekalut ja astiat, jotka on lahjoitettu Tubaan sekä hankittu kierrätyskeskuksista. Tubassa suositaan lähiruokaa, ja sieltä saa erikoisia kahvilaatuja, ja pavut jauhetaan itse. Kahvi tulevat Johan & Nyströmiltä, ja ne ovat reilua kauppaa ja suurimmaksi osaksi myös luomua. Tubasta löytyy myös sellainen kahvi, jota ei muualta Oulusta saa: Etioipien Hafursa. Pavut on kuivattu auringossa ja maut ovat voimakkaita, marjaisia ja hillomaisia. Jopa aavistus mustikkaa tulee kahvista esille. Etioipien Hafursa on pehmeä ja hienon hapokas kahvi, ja sen suodatus tapahtuu erikoisesta Chemex -lasipannusta. Tubasta voi ostaa kahvien lisäksi mukaan myös erikoislaatuista teetä.

Tuba tarjoilee laadukasta, mutta hintasuhteeltaan edullista ruokaa. Heiltä löytyy myös aamupalaa. Lounas kannattaa käydä ehdottomasti kokeilemassa - ruuissa hyödynnetään lähiruokaa ja luomua. Lounaan jälkeen tarjolla on iltapäivämenu. Tubassa on myös herkulliset brunssit, joissa esiintyy useimmiten jokin teema. Tällä hetkellä mennään espanjalaistyylisellä teemalla. Pääsin maistamaan talon speciaalia chilimakkaraa, joka on Tuban kokin, Jami Ropposen, kehittelemä. Siihen tulee muun muassa porsaanlihaa, savustettua paprikaa, chiliä, cayannepippuria ja valkosipulia. Chilimakkaran kanssa tarjoiltiin bataatti-sinappi "pyree", hapankaalta ja salviaa. Annos vei kielen mennessään avaruuteen asti - itsehän olen suuri chilin ystävä. Tubasta löytyy myös itsetehtyä omenamakkaraa. 

Tubassa järjestetään jamit joka keskiviikko ja tulossa on myös patiofestarit 7.-10-8. Monenmoista kulttuuria siis tarjolla kierrätys- ja ekohenkisessä sekä luomu- ja lähituotteita suosivassa Tubassa. Tuba suosii opiskelijoita, sillä opiskelijat saavat -10% alennuksen lounaslistan annoksista. Tuba ottaa vastaan myös ehdotuksia erilaisista ohjelmaideoista 040-8387737 & 040-8386644.

Tuban vierestä löytyy Ravintola Rauhala. Kumpikin ravintola on samassa omistuksessa. Rauhalasta löytyy muun muassa lounasta, päivällistä, pitopalvelut, eri tapahtumia, kokous- ja ohjelmapalveluita. 

Avainsanat :
PERJANTAI, 28. KESÄKUUTA 2013
Rentoa meininkiä Hailuodossa

Hailuodossa jammaillaan tänä viikonloppuna rentoon tahtiin, kun Bättre Folk festivals valloittaa kauniin Marjaniemen. Luojalle kiitos, että tapahtumaa suositeltiin minulle, sillä Bättre Folk on kokemisen arvoinen mesta. Ihmiset olivat iloisia ja tanssahtelivat hyvän musiikin tahdissa. Tapahtumapaikka on mitä kaunein, sillä se sijaitsee ihan merenrannassa. Festivaali on vielä huomenna, joten kipin kapin paikanpäälle tsekkaamaan mistä on kyse - vaikka koko perheen voimin. Lippuja on vielä jonkun verran saatavilla ja niitä saa Oulusta Levykauppa Äx:stä ja Hailuodon K-marketista. Hailuotoon pääsee näppärästi lautalla ja aikatauluja voi käydä tsekkailemassa TÄÄLTÄ. Bättre Folk järkättiin nyt toista kertaa. Kävijöitä on noin 1000 per päivä. Viime vuonna festivaalit järkättiin kylän läheisyydessä, mutta nyt tapahtuma on siirrytty ihan merenrannan tuntumaan. Ensi vuonna Bättre Folkissa on luvassa uusia tempauksia ja entistä hienompia elementtejä. 

Bättre Folkissa voi törmätä mitä mielenkiintoisimpiin ihmisiin. Minun luokseni tuli yhtäkkiä kaksi iloista tenavaa, jotka lahjoittivat minulle kaksikymmentä senttiä siitä hyvästä, että olin kuvannut heidän "kivikauppaansa". Tytöt olivat järjestelleet lankulle erilaisia kiviä, heiniä ja muuta luonnonmatskua. Kivaa! Tyttöjen tempaus kiteytti mielestäni hyvin koko tapahtuman luonteen. Paikalla on iloisia ja aitoja persoonia, ja turha jäykistely vedetään vessanpytystä alas. 

Huomenna pääsee tosiaan vielä fiilistelemään Bättre Folkin tahtiin. Luvassa on hyvän musan lisäksi myös lastenkonsertti ja Bättre torget  -maatilatori. 

Kiitos Aki Roukalalle rennon letkeästä tapahtumasta! 

 

Avainsanat :
PERJANTAI, 28. KESÄKUUTA 2013
Joensuun Aurinkorinteellä hassutellaan taas maalaiskomedian parissa

 

Kesäteatteri kuuluu suomalaiseen kesään. Menetin oman ”kesäteatterineitsyyteni” tänään Turvetta ja Timantteja maalaiskomedian parissa Joensuun Aurinkorinteellä.

 

Katsojia oli paljon, ja rankkasade loppui juuri sopivasti ennen esityksen alkua. Aurinko näyttäytyi pilviverhon takaa. Näytelmä alkoi yhtä hauskasti kuin osasin odottaakin. 

 

Näytelmässä oli mukana taas monenmoista roolihahmoa, niin hyviksiä kuin pahiksiakin. Kaikki alkaa siitä, kun ex-kunnanjohtaja Kiiski on saanut idean, jossa alettaisiin myydä lähdevettä Urmaan lähteistä. Asia ei olekaan niin yksinkertainen, sillä maa jossa lähde sijaitsee, on P.A Turpeisen omistuksessa. Urmas koittaa vuokrata maata Turpeiselta, mutta P.A Turpeinen ei suostu vuokraamaa sitä vaan myymään. Siitäkö se sota vasta syntyykin. Näytelmän soppaa on sekoittamassa myös kanttori Ilmari Piiparinen, ja hänen puoliskonsa, Hellä, joka toivoo kovasti tenavaa. Pakkaa sekoittavat myös näytelmän ihmiset ja pariskunnat, jotka selvittelevät omia suhdesotkujaan ja rakkaustarinoitaan kaiken turpeen ja kimberliittien keskellä. 

 

Esityksiä on vielä 28.6. KLO 19, 29.6. KLO 14 JA 19, 30.6. KLO 14, 2.7. KLO 14 JA 19, 3.7. KLO 14 JA 19. Kannattaa kiirehtiä katsomaan vielä kun ehtii. Tässä näytelmässä vatsalihakset saavat kyytiä naurun ansiosta!

 

Lisätietoa esityksistä: http://www.aurinkorinne.fi/index.html

PERJANTAI, 28. KESÄKUUTA 2013
Suomen vanhin ja minun pisteytykseni mukaan viiden tähden viinitila

 

Jos minun työni on Suomen paras kesäduuni, on Hermannin viinitila Ilomantsissa Suomen paras viinitila. Ilokseni sain käydä tutustumassa kyseiseen viinitilaan. Tosin, olipa se hieman vaarallista päästää tällainen viinihullu viinitilalle - paratiisi.

 

Yritys on toiminut jo vuodesta 1989 lähtien. Viininmyynti laillistui vuonna 1995, ja Hermannin tila onkin ensimmäisiä luvan saaneita viinitiloja. Suomessa on tällä hetkellä noin 25 viinitilaa. Kuohuviinejä valmistetaan viidellä tilalla. 

 

Viinitornilla järjestetään muun muassa erilaisia viini-, juusto- ja tapas-iltoja. Tornilla on A-oikeudet, mutta tarjolla on toki myös suolaisia ja makeita herkkuja hyvän kaffen kera. Antimista pääsee nauttimaan su-to 10-22 ja pe-la 10-23. Paikka on uskomattoman hieno ja viiniä nauttiessa voi ihailla kauniita maisemia. Olimme paikalla kun ukkospuuska pyyhkäisi tornin yli. Se oli jännää. Valot vilkkuivat ja lennähti ovikin kerran auki itsekseen. Voi ukkonen minkä teit - vai oliko se sittenkin Viinitornilla hengaileva Hermanni-kummitus.. Ravintolan ystävällinen henkilökunta kertoo varmasti mielellään lisätietoa tästä ”tyypistä”.

 

Suuret kiitokset vielä koko henkilökunnalle ja viinintäytteistä kesää. Tulen varmasti toistenkin. 

<span style="\&quot;letter-spacing:" 0.0px\"="">pss. En saanut linkitettyä Hermannin suoraa linkkiä blogissa olevan väliaikaisen häiriön takia, joten nettisivuille pääsee menemällä osoitteeseen http://www.hermanninviinitila.fi/fi/etusivu/

KESKIVIIKKO, 26. KESÄKUUTA 2013
Puuhastelua rennolla otteella asiakkaan toiveita kuunnellen

Törmäsin tänään sattumalta Käpylän Lippakioskiin. Kiska sijaitsee Pohjolankadun ja Kullervonkadun risteyksessä. Ympärillä on viihtyisä puistoaukio. Kiskalla puuhaileva Tupsu oli juuri sulkemassa luukkuja, mutta alkoi siitäkin huolimatta kertoa minulle Lippakiskan historiasta, ja mitä kaikkea Lippakiska tarjoaakaan.

Lippakiskaa pyörittää tällä hetkellä viisi tyyppiä, ja toimintaa heillä on ollut jo kolmen vuoden ajan. Lippalaisten periaate on, että asiakasta kuunnellaan ja heidän toiveet toteutetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Asiakas saa kahvinsa juuri sellaisena kuin pyytää. Tai jos porukka on menossa pitämään piknikkiä viereiseen puistoon, ja ruokailuvälineet ovat jääneet kotiin, tarjoaa Lippakiska aterimet lainaan. Ja jos sattuu että Lippakiskan kohdalla alkaa kahvihammasta kolottaa, mutta kolikot jäivät kotiin, voi kupposen käydä maksamassa seuravaanakin päivänä. Luotto pelaa puolin ja toisin. 

Kovin menekki on jäätelöllä ja kahvilla, mutta kiskasta löytyy kaikkea muutakin kivaa. Tarjottavat tehdään aina sen mukaan, mitä aineksia sattuu olemaan sillä hetkellä. Hinnat ovat alhaiset, mutta laadusta pidetään silti kiinni - tarjolla vain parasta. Kahvipavutkin jauhetaan itse. 

Kiskan yhteydessä järjestetään erilaista oheistoimintaa, kuten kirpputori joka kuun viimeisenä lauantaina.

Tähän kesäkahvilaan kannattaa käydä tutustumassa!  Miettikääpäs monessako paikassa voi nauttia kaffikupposensa riippukeinussa chillaillen? Aika harvassa, mutta Lippakiskassapa voi.

Lippakiskasta lisätietoa https://www.facebook.com/pages/Käpylän-Lippakioski/245581075453009

KESKIVIIKKO, 26. KESÄKUUTA 2013
Rentous tulee pienistä asioista - ei se vaadi enempää kuin auringon ja tien jota pitkin tallustaa

Tänään on ollut suhteellisen leppoisa päivä - ja ihan tietoisesti valittu. Reissaaminen vaatii aina veronsa, ja jossain vaiheessa tulee piste jos ei hengähdä ja ota rennommin. Huomenna meinaa alkaa taas sellainen tahti, että hyvä jos tajuaa itsekään minne on menossa..

Kiertelin Helsingin katuja ja katselin rauhassa ympärilleni. Ihmiset olivat hyvällä tuulella auringon paahtaessa. Lämpömittari hipoi varmaan +30. Joitakin kuumuus tuskastuttaa, mutta itse nautin mitä kuumempi ilma on. Pääsen vasta vauhtiin kun lämpötila nousee yli +25. Ja mitä kuumempi on, sitä pidempiä lenkkejä tapaan juosta. Ehkä espanjalaiset sukujuureni vaikuttanevat tähän.

Oli minulla yksi tavoite tälle päivälle - halusin löytää luomuputiikin ja halusin käydä ostamassa kunnon mausteita. Löysin kummatkin ja mukaani lähti monenmoista yrttiä ja hyrtttiä. Tavoite saavutettu. 

Yrttihyrtti-keissin jälkeen söin herkullisen salaattiannoksen Café Esplanadissa. Jälkiruuaksi vetäsin tuhat kuppia kahvia näin ihanan kuuman kesäpäivän kunniaksi. Tankkauksen jälkeen jatkoin tallustelua ja välillä istahdin jonnekin katsomaan maailman menoa. 

Eipä se chillailu muuta vaadi - kesäpäivän ja leppoisan mielen. Siitä olikin hyvä suunnata hotellillemme, Park Hotel Käpylään.