Välipäivinä tankataan hyvällä ruualla töiden ohessa

TIISTAI, 02. HEINÄKUUTA 2013

Ostospäivä torilla

Minulla on reissailusta nyt kolmen päivän paussi, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, ettenkö tekisi silti töitä. Suunnittelen tulevaa reissua, joten vinkkejä saa pistää taas tulemaan henna@turisti-info.fi tai pilepirkko@turisti-info.fi tai 044 3599956.

Jotta energiatasapaino pysyisi yllä töitä paiskiessa, täytyy välillä puraista jotain - ruokaa siis. Kävin Kokkolan torilla ostelemassa kasviksia - porkkanaa, kyssäkaalta ja herneitä. Loput matskut löytyi kaupasta. Ajattelin paistaa kuhaa, johon tekaisen perinteisen voikastikkeen kesäsipulin kera. Lisukkeeksi höyrytän kasviksia ja teen kyssäkaalipataa, johon heitän näillä näkymin jopa vähän punaisia linssejä, mantelirouhetta sekä aavistuksen verran laventelinkukkia. Mukaan tulee myös voita ja kermaa, ah. Saas nähdä mitä siitä tulee, vai tuleeko mitään. Ruuanlaitossa parasta on juuri se, ettei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa valmistaa ruokaa. Itse entisenä ravintolakokkina saatan kokeilla mitä hurjimpia yhdistelmiä. Jälkiruuaksi tekaisin raakasuklaata, johon heitin perusraaka-aineiden lisäksi muun muassa macaa, cayennepippuria, kookosrouhetta,  ruususuolaa, lucumaa, lesitiiniä, luomuhunajaa, kaakaonibsejä, murskattuja casheweita, Bourbon vaniljaa, kanelia. Pakko tunnustaa, mutta lirahti joukkoon myös pieni sievä tippa brandyä. Raakasuklaan valmistuksessa voi käyttää vaikka ja mitä ihania mausteita ja raaka-aineita, kunhan muistaa perusraaka-aineet, eli kookosöljyn, kaakaovoin ja raakakaakaojauheen. Lisäksi voi joukkoon heittää kaakaomassaa. Raakasuklaa on erittäin ravintorikasta, ja sitä ei voi millään tavalla verratakaan normaaliin "kaupan suklaaseen".

Oi ruuanlaitto on niin ihanaa! Eilen tekaisin bataatti-maissikeiton, jossa hyödynsin erilaisia yrttejä ja sinnekin laitoin hieman laventelinkukkia. Lisäksi heitin joukkoon luomukermaa. Keiton lisukkeeksi tuli kesäsipuli-smetanaseos, johon laitoin vähän inkivääriä ja limenmehua ja kuorta. Siitä tuli kivan raikas lisuke keitolle.

Niin tosiaan, pyrin käyttämään luomua ja kotimaisia tuotteita mahdollisimman paljon. Etenkin nyt kesällä kannattaa hyödyntää kotimaiset vihannekset, kun niitä on niin hyvin saatavilla. Jos kerkeän, menen tänään vielä poimimaan villiyrttejä. Kesällä kannattaa käyttää myös luonnosta saatavia yrttejä, kuten nokkosia, siankärsämöä ja maitohorsman lehtiä ja kukkia. Myös koivunlehdet tuovat ihanan lisän vaikkapa juomaveteen tai esimerkiksi teehen. Yrttejä kannattaa kuivattaa, niin niitä voi hyödyntää talvellakin. 

Nyt jatkan reissun suunnittelua. Muistakaa lähetelellä vinkkejä. Pilepirkko alkaa jakamaan hyville kohteille Huippu Mesta -sertifikaatteja. Eli jos paikka tuntuu täyttävän kaikki huipun mestan kriteerit, myöntää Pilepirkko kohteelle sertifikaatin, jonka voi ripustaa vaikka seinälle halutessaan.