Konsta

SUNNUNTAI, 22. KESÄKUUTA 2014
Unohtumaton elämys Illuusioteatteri Taikavuoressa

 

Kymmenen vuotta sitten kävin Kuopion torilla katsomassa taikurinäytöksen. Sain taikurilta valokuvan nimikirjoituksella, koska pääsin tämän avustajaksi yhden tempun ajaksi. Tuolloin ajattelin, ettei tästä parempaa päivää voisi tulla.

Tänään totesin olleeni väärässä. Illuusioteatteri Taikavuorta ja tuota kymmenen vuotta sitten nähtyä esitystä ei voi edes laittaa samaan lauseeseen.

Noin kymmenen vuotta sitten Jorma ja Aino Airaksinen rakensivat kotiinsa Nilsiään taikurirekvisiittavaraston. Varaston yhteyteen kuitenkin rakentui myös taikaesitysnäyttämö, jossa pidetään yhä viikottain näytöksiä. Salin seinustaa koristavat valokuvat taikuriparin uran varrelta. Yhdestä kuvasta Jorma on erityisen ylpeä - kuvasta, jossa hän istuu vuonna 1987 Pohjois-Korean silloisen johtajan, Kim Il-Sungin vieressä. Tuolloin Jorma esiintyi tämän 75-vuotispäivillä, ja sinne muuten ei moni taikuri pääse koko elämänsä aikana.

Tämänpäiväisen esityksen perusteella ei ole vaikea ymmärtää, miksi kaksikkoa on aikoinaan pyydetty esiintymään ties minne maailmalla. Tunnin mittainen esitys löi alituiseen yleisöä ällikällä. Välillä lavalle taiottiin kyyhkyjä, seuraavaksi villakoiria ja kohta sieltä sitten katosi kokonaisia esineitä. Tuntui siltä, kuin Jorma olisi voinut vaikka taikoa kaikille yleisössä olleille uuden auton!

Esityksen eräs hienouksista oli se, että siinä keskityttiin juuri taikuuteen ja illuusioihin. Vaikka Jorma viljelikin esityksen yhteydessä myös huumoria, ei sitä ollut liikaa, eikä huomio kiinnittynyt temppujen sijaan liikaa esiintyjään itseensä persoonana. Katsojalle ei missään kohti tullut sellaista hetkeä, että esitykseen ei olisi päässyt kiinni tai siitä olisi havainnut tyhjän kohdan.

Myös lapset pääsivät osaksi esitystä, milloin taikapuhalluksien ja milloin sauvanheilautusten voimalla. Kaikkein onnekkaimmat pääsivät jopa lavalle asti auttamaan mestaria tempuissaan ja saivat siitä palkinnoksi nimellä varustetut diplomit. Oli muuten pikasilmäykseltä melko paljon hienompi paperi kuin se, jonka aikanaan itse sain torilta.

Illuusioteatteri Taikavuori on jotain, mitä ei voi jättää näkemättä. Taikuriesitys ei ole vain yksi hyvä nähtävyys Tahkolle tehtävällä reissulla. Päinvastoin, se on yksistään hyvä syy lähteä kohti Nilsiää, jonka jälkeen voi tutustua muihin kylän tapahtumiin.

Ylläolevasta videosta näkee joitakin Jorman temppuja, jotka eivät vaatineet sen suurempia valmisteluita. Kaikkien hienoimmat temput on kuitenkin paras tulla katsomaan paikan päälle, ja takaan, että ylläolevat trikit ovat niihin verrattuna lasten leikkiä!

Illuusioteatteri Taikavuori ansaitsee ehdottomasti Turisti-Infon Huippumesta-sertifikaatin. Vaikka saavuin kotiin reissultani vasta noin kolmisen tuntia sitten, tuntuu jo nyt siltä, että tahtoisin nähdä esityksen uudestaan. Toivon todella, ja uskon myös, että taikuudesta ja magiasta saadaan nauttia Nilsiässä vielä pitkään!

PERJANTAI, 20. KESÄKUUTA 2014
"Isi hei, kato, tolla pojalla on kamera!"

 

 

Juhannuksena monet suuntaavat perinteisesti mökeille saunomaan, laavuille paistamaan makkaraa tai muuten vain lepäilevät... vaan minäpä lähdin juoksemaan, hiphei!

Runnin juhannusjuoksut on hyvin lyhyellä varoitusajalla kasattu tapahtuma Runnin kylpylän lähiympäristössä. Noin 70 osallistujan haaliminen on siten erittäin hyvä suoritus ja tulevasta juhannusjuoksuperinteestä puhuttiin päivän aikana monet kerrat. Lisäksi perheen nuoremmille oli tarjolla parikin erilaista lyhytmatkaa.

Loppuaikani matkalla oli ilmeisesti reilut 39 minuuttia mikäli kuulin sen nauhalta oikein. Tavoitteena oli juosta reitti noin 35 minuuttiin, joten sen suurempia riemunkiljahduksia ei miehestä tällä hetkellä irtoa... mutta onpahan yksi hyvä syy lisää tulla ensi vuonna uudelleen!

Ensi juhannuksen kalenteria suunnittelevia kehotan ehdottomasti kaartamaan Runnin juhannusjuoksuille. Puitteet juoksutapahtumalle ovat hyvät, mutta juoksijoita olisi hieno nähdä vuosi vuodelta enemmän ja enemmän. Lenkkarit messiin ja mars matkaan, toivottavasti törmäämme ensi vuonna Runnilla!

Tapahtuman tilastot löytyvät osoitteesta http://kiuruvedenurheilijat.sporttisaitti.com/?x103997=215710. Jostain kumman syystä meikäläisen kohdalle on pamautettu lähes kymmenen minuuttia todellisuutta parempi aika, vaikka eihän se näinkään kovin hullulta olisi näyttänyt... :)

TIISTAI, 17. KESÄKUUTA 2014
Tiistai-ilta on ravi-ilta

 

 
Edes huono sää ei näytä jättävän kuopiolaisia ravipäivänä kotisohvalle. Ja kyllähän sen toisaalta ymmärtää, sillä hevosurheilulla on Pohjois-Savossa erittäin suuri kannatus ja vahvat perinteet. Ravirata on selkeästi monelle ihmiselle enemmän kuin hevosurheilukeskus, se on myös kohtaamispaikka, jossa tavataan sekä vanhoja tuttuja että luodaan uusia ihmissuhteita.
 
Kuopion raviradalla ensimmäistä kertaa vierailleena yllätyin siitä, miten iso se ihan oikeasti oli. Telkkarista raveja joskus vahingossa seuranneena rata on näyttänyt ainakin tuhat kertaa pienemmältä.
 
Myös katsomotiloja oli paljon enemmän kuin olin osannut odottaa. Sisäkatsomorakennuksessa oli tilaa ties kuinka ja paljon, autokatsomossa vielä sitäkin enemmän.
 
Illan mahtavin hetki oli aivan selkeästi silloin, kun pienet, polvenkorkuiset tenavat, mittelivät keppihevoskilpailussa taidoistaan. Vanhempien lasten ikäluokissa sama kilpailu oli lähinnä juoksukilpailu keppi haarovälissä, mutta viisivuotiaiden ja sitä nuorempien kisassa osa yritti selkeästi jopa "ratsastaa kilpaa" keppihevosillaan. Joskus olen tuollekin harrastukselle nauranut, pakko ottaa nyt sanojaan vähän takaisin.
 
Nyt pidetään blogin suhteen parin päivän hengähdystauko, sillä perjantaina täällä tullaan hengittämään ja puuskuttamaan niidenkin päivin edestä... miksi, se selviää pian!
MAANANTAI, 16. KESÄKUUTA 2014
"Koskaan ei voi tanssia väärin"

 

 

Kuopion torilla laitettiin jalalla koreasti, kun Aira Samulin ja kumppanit auttoivat kuopiolaisia löytämään sisäisen parkettien partaveitsensä. Tanssin ohella discokansaa valistettiin myös sillä, miksi ja miten omia aivojaan kannattaa huoltaa. Yhteistyössä Suomen Aivosäätiön kanssa järjestetty tapahtuma toden totta puhdisti mieltä ja karkoitti stressiä, jota Samulin tapahtuman aikana kuvaili myös sanoilla "aivojen myrkky".

Tanssitunnelmaa kuopiolaisilta ei toden totta sateesta huolimatta puuttunut, vaan musiikin armoille antautui yksi jos toinenkin. Ajoittain näyttikin siltä, että valtaosa tapahtumaa seuranneista jammaili muiden mukanaan, toiset hieman laajemmilla ja toiset hieman pienemmillä liikkeillä, kukin tyylillään.

Kuopio tanssii ja soi -festivaali jatkuu vielä kahden päivän ajan. Mikäli keli vain suosii, kannattaa esimerkiksi huomenna tehdä retki torille, jossa samalla lavalla nousevat muun muassa kuopiolainen nuorisokuoro Beat sekä sirkustaiteilijat Netta Lepistö ja Maarit Utriainen.

Kesä Kuopion kulmilla jatkuukin näillä näkymin jo heti huomenna, kun askel käy Sorsasalon raviradalle. Lisää tavaraa tulossa blogiin siis silloin!

SUNNUNTAI, 15. KESÄKUUTA 2014
Kuukausien työn tuloksena suurta urheilujuhlaa

 

Rytökylä, Vehmersalmi. Kymmenettuhannet suunnistuksen ystävät kokoontuvat yhteen jännittämään sitä, mistä joukkueesta löytyvät maailman parhaat kompassinkäyttäjät sekä reitinräätälöijät. Maailman suurin suunnistusviesti, Jukolan viesti, on tullut kylään.

 

Kuopio-Jukola on järjestyksessään jo 66. Jukolan viesti. Perinteikäs kisaviikonloppu on vuodesta toiseen Suomen suurimpia harrastetapahtumia ja kirkkaimpia urheiluhelmiä. Yksi suurimmista syistä tämän helmen kirkkauteen ovat talkoolaiset, joita huhujen mukaan oli tämän vuoden Jukolassa jopa 5000 henkilöä.

 

Talkoolaisaktiivisuus näkyy erityisesti vehmersalmelaisista itsestään. Tuntuu, että lähes jokainen kyläläinen on ollut jotenkin mukana kisajärjestelyissä yhden myydessä makkaraa ja toisen naulatessa puuaitaa. Ja miksei, harvalle tulee elämässään enää toiste eteen sellaista onnenpotkua, että yksi valtakunnan suurimmista urheilutapahtumista järjestetään suoraan takapihalla.

 

Ensimmäistä kertaa Jukolassa vierailleena on pakko ihailla tapahtumassa vallinnutta ilmapiiriä. Koko viikonlopun aikana en ankarasta yrittämisestäni huolimatta törmännyt yhteenkään Mutrusuu-Muusaan tai Valittaja-Valluun. Vaikka suunnistus ei olisikaan ollut polvenkorkuisena se suurin koululiikuntasuosikki, on Jukolan viesti ehdottomasti positiivinen ja käymisen arvoinen kokemus.

 

Kesä Kuopion kulmilla jatkuu heti ensi viikon alussa, jolloin tutustun muun muassa aivodiscoon. Jep, ihan yhtä hullulta se kuulostaa myös omaan korvaani... asiasta on siis otettava mitä pikimmin selvää! :)

PERJANTAI, 06. KESÄKUUTA 2014
Kuka, missä ja milloin?

Heissulivei sinne päätelaitteen toiselle puolelle! Tätä tekstiä naputtelee Konsta, vastikään ylioppilaaksi valmistunut kuopiolaisturbo. Rakastan kitaran soittamista, ihmisten kanssa turinointia, uusia kokemuksia, sekä elämää täynnä vauhtia. Ja teetä. Sitä rakastan erittäin paljon.

Tänä kesänä toimin Kuopion alueella Turisti-Infon reissubloggarina. Kiertelen ristiin rastiin ympäri Kuopiota ja sen lähialueita tavoitteenani tutustua kesän kuumimpiin kohteisiin sekä menevimpiin mestoihin. Luvassa on tuttuun ja turvalliseen tapaan bloggaamista niin teksti- kuin kuvamuotoisesti, mutta mahdollisuuksien mukaan pyrin tuottamaan myös säännöllisesti videomateriaalia. Ja niinhän se menee: jos yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin yksi video kertoo enemmän kuin Helsingin keskuskirjasto.

Luonteeltani olen ehdottomasti kesäihminen. Talvisin Suomessa on pimeää kuin kieron mielessä mutta kesäisin aurinko paistaa kellon ympäri hävittäen suomalaisista melankolisen olemuksen. Kuopio ja sen naapurikunnat ovat täynnä kokemuksia ja tapahtumia, jotka vain odottavat löytäjäänsä. Lisäksi se on täynnä ihmisiä ja tarinoita, jotka tarvitsevat kertojan.

Alustavasti suunnitelmanani on aloittaa kierrokseni Jukolan viestistä ensi lauantaina. Vaikka kesän reitti tässä vaiheessa siitä eteenpäin on kaikkea muuta kuin lukkoon lyöty, on yksi asia kuitenkin varma – vauhdilta ja vaarallisilta tilanteilta ei voida välttyä. Minne ikinä tie viekään, toivon siellä olevan sekä iloisia ilmeitä että hyvä boogie – ja ehdottomasti myös sinä! Halataan kun tavataan,

Konsta


Ps: Hyviä kesäkohteita ei koskaan ole liikaa vaan ehdotuksia otetaan vastaan osoitteeseen reissubloggaaja@turisti-info.fi enemmän kuin mielellään. Viestin otsikon alkuun kannattaa laittaa merkintä ”Konsta Hotti”, jolloin se välittyy satavarmasti minulle eikä kollegoilleni toisella puolella Suomea.