Jukolan viesti - Vehmersalmi

SUNNUNTAI, 15. KESÄKUUTA 2014

Kuukausien työn tuloksena suurta urheilujuhlaa

 

Rytökylä, Vehmersalmi. Kymmenettuhannet suunnistuksen ystävät kokoontuvat yhteen jännittämään sitä, mistä joukkueesta löytyvät maailman parhaat kompassinkäyttäjät sekä reitinräätälöijät. Maailman suurin suunnistusviesti, Jukolan viesti, on tullut kylään.

 

Kuopio-Jukola on järjestyksessään jo 66. Jukolan viesti. Perinteikäs kisaviikonloppu on vuodesta toiseen Suomen suurimpia harrastetapahtumia ja kirkkaimpia urheiluhelmiä. Yksi suurimmista syistä tämän helmen kirkkauteen ovat talkoolaiset, joita huhujen mukaan oli tämän vuoden Jukolassa jopa 5000 henkilöä.

 

Talkoolaisaktiivisuus näkyy erityisesti vehmersalmelaisista itsestään. Tuntuu, että lähes jokainen kyläläinen on ollut jotenkin mukana kisajärjestelyissä yhden myydessä makkaraa ja toisen naulatessa puuaitaa. Ja miksei, harvalle tulee elämässään enää toiste eteen sellaista onnenpotkua, että yksi valtakunnan suurimmista urheilutapahtumista järjestetään suoraan takapihalla.

 

Ensimmäistä kertaa Jukolassa vierailleena on pakko ihailla tapahtumassa vallinnutta ilmapiiriä. Koko viikonlopun aikana en ankarasta yrittämisestäni huolimatta törmännyt yhteenkään Mutrusuu-Muusaan tai Valittaja-Valluun. Vaikka suunnistus ei olisikaan ollut polvenkorkuisena se suurin koululiikuntasuosikki, on Jukolan viesti ehdottomasti positiivinen ja käymisen arvoinen kokemus.

 

Kesä Kuopion kulmilla jatkuu heti ensi viikon alussa, jolloin tutustun muun muassa aivodiscoon. Jep, ihan yhtä hullulta se kuulostaa myös omaan korvaani... asiasta on siis otettava mitä pikimmin selvää! :)