Tänäänpäs on taas aika pakata rinkka ja suunnata tienpäälle. Suuntaan ensin Ouluun antamaan haastattelun sanomalehti Kalevalle. Sen jälkeen lähdemmekin köröttelemään kuvaajan kanssa Utajärvelle ja majoitumme Vapaa-ajan asemalle. Talon emäntä sieltä jo soittelikin heti aamutuimaan ja kysyi, laitetaankos palju lämpiämään illaksi. Se vaan passaa!
Illalla siis tiedossa paljunmakuista juttua. Pysykäähän kuulolla.
ps. muistakaa laitella terveisiä ja vinkkejä matkailukohteista henna@turisti-info.fi. Kiitos jo tulleista terkuista ja vinkeistä. Niitä on ollut hauska lukea ja ne piristävät aina päivää.
Kovasti olen tässä karttaa pyöritellyt ja pohtinut lukijoiden vinkkejä ja ehdotuksia. Yksi on varmaa - viikonloppuna suunnataan katsomaan miten kannetaan eukkoa, eli Sonkajärven Eukonkannon MM-kilpailuun käy tiemme. Saas nähdä joudunko itse kannettavaksi. Olisiko halukkaita kantajia? Jos sattuu, niin postia suopi laittaa tulemaan henna@turisti-info.fi tai 044 3599956. Saa siis laittaa muutenkin viestiä. Niitä on aina kiva lukea.
Alustavasti olen suunnitellut viikon reittiä seuraavanlaisesti: Utajärvi - Paltamo - Sonkajärvi - Iisalmi - Haapajärvi ja Kannus. Ottaisinkin siis mielelläni vastaan vinkkejä tutustumiskohteista kyseiseltä reitiltä, eikä toki haittaa vaikka vinkkejä tulee muistakin paikoista. Ja jos joku on innokas kertomaan videollemme paikkakunnan parhaista nähtävyyksistä tai paikoista, huutaakoon hän hep, ja ilmoittautuu minulle esim. sähköpostitse. Etsimme myös paikallisia oppaita opastamaan meitä. Ja muistuttaisin edelleen, että jos oikein kauniisti pyytää, otamme mielellämme vaikka jonkun kyytiin ja käymme heittämässä rundin ja toki katto auki jos ilmat sallii..
Ja muistakaahan osallistua Karimin vuoden somelaisimpaan kilpailuun. Aikaa on vielä jäljellä ja uutukaiset levyt odottavat noutajaansa. Kilpailuun pääset osallistumaan klikkaamalla TÄTÄ.
Minulla on reissailusta nyt kolmen päivän paussi, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, ettenkö tekisi silti töitä. Suunnittelen tulevaa reissua, joten vinkkejä saa pistää taas tulemaan henna@turisti-info.fi tai pilepirkko@turisti-info.fi tai 044 3599956.
Jotta energiatasapaino pysyisi yllä töitä paiskiessa, täytyy välillä puraista jotain - ruokaa siis. Kävin Kokkolan torilla ostelemassa kasviksia - porkkanaa, kyssäkaalta ja herneitä. Loput matskut löytyi kaupasta. Ajattelin paistaa kuhaa, johon tekaisen perinteisen voikastikkeen kesäsipulin kera. Lisukkeeksi höyrytän kasviksia ja teen kyssäkaalipataa, johon heitän näillä näkymin jopa vähän punaisia linssejä, mantelirouhetta sekä aavistuksen verran laventelinkukkia. Mukaan tulee myös voita ja kermaa, ah. Saas nähdä mitä siitä tulee, vai tuleeko mitään. Ruuanlaitossa parasta on juuri se, ettei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa valmistaa ruokaa. Itse entisenä ravintolakokkina saatan kokeilla mitä hurjimpia yhdistelmiä. Jälkiruuaksi tekaisin raakasuklaata, johon heitin perusraaka-aineiden lisäksi muun muassa macaa, cayennepippuria, kookosrouhetta, ruususuolaa, lucumaa, lesitiiniä, luomuhunajaa, kaakaonibsejä, murskattuja casheweita, Bourbon vaniljaa, kanelia. Pakko tunnustaa, mutta lirahti joukkoon myös pieni sievä tippa brandyä. Raakasuklaan valmistuksessa voi käyttää vaikka ja mitä ihania mausteita ja raaka-aineita, kunhan muistaa perusraaka-aineet, eli kookosöljyn, kaakaovoin ja raakakaakaojauheen. Lisäksi voi joukkoon heittää kaakaomassaa. Raakasuklaa on erittäin ravintorikasta, ja sitä ei voi millään tavalla verratakaan normaaliin "kaupan suklaaseen".
Oi ruuanlaitto on niin ihanaa! Eilen tekaisin bataatti-maissikeiton, jossa hyödynsin erilaisia yrttejä ja sinnekin laitoin hieman laventelinkukkia. Lisäksi heitin joukkoon luomukermaa. Keiton lisukkeeksi tuli kesäsipuli-smetanaseos, johon laitoin vähän inkivääriä ja limenmehua ja kuorta. Siitä tuli kivan raikas lisuke keitolle.
Niin tosiaan, pyrin käyttämään luomua ja kotimaisia tuotteita mahdollisimman paljon. Etenkin nyt kesällä kannattaa hyödyntää kotimaiset vihannekset, kun niitä on niin hyvin saatavilla. Jos kerkeän, menen tänään vielä poimimaan villiyrttejä. Kesällä kannattaa käyttää myös luonnosta saatavia yrttejä, kuten nokkosia, siankärsämöä ja maitohorsman lehtiä ja kukkia. Myös koivunlehdet tuovat ihanan lisän vaikkapa juomaveteen tai esimerkiksi teehen. Yrttejä kannattaa kuivattaa, niin niitä voi hyödyntää talvellakin.
Nyt jatkan reissun suunnittelua. Muistakaa lähetelellä vinkkejä. Pilepirkko alkaa jakamaan hyville kohteille Huippu Mesta -sertifikaatteja. Eli jos paikka tuntuu täyttävän kaikki huipun mestan kriteerit, myöntää Pilepirkko kohteelle sertifikaatin, jonka voi ripustaa vaikka seinälle halutessaan.
hellivät ihoa, toimivat osana kauneudenhoitoa, mutta myös hoitavat terveyttä ja tuovat tasapainoa. Saunahoidoissa käytetään luonnon- ja luomutuotteita hyvinvointiasi edistäen. Jos asiakkaalla on jokin vamma, vaiva tai sairaus, voidaan sen vuoksi katsoa tarpeelliseksi lisätä jotakin hoitavaa tuotetta toiselle enemmän, toiselle taas vähemmän. Esim. iskiasta kärsivälle voidaan tehdä akupisteitä hierova katajavihdonta ja vaikkapa savihoito, joka sisältää kehoa hoitavia kivennäisaineita runsaasti, kilpirauhas- tai muun hormonitoiminnan häiriön helpottamiseen tai reumaattisiin oireisiin leväturvehaude tai atoopikolle vaikkapa savijugurtti suolalakana haudehoito. Useimmiten naiset tykkäävät hemmotteluista, kuten kokovartalo ruusukuorinnasta tai ihoa kosteuttavasta kookoshoidosta jalkakylpyineen, mutta tarvittaessa löytyy myös miehisiä tervasaunoja viinasukkineen. Suuhun kuitenkaan alkoholia ei laiteta ennen hoitoja tai hoidon aikana, sillä saunahoidot ovat kehoa puhdistavia, joten liiallinen alkoholinkäyttö voi saunan aikana aiheuttaa pahoinvointia. Ulla toivoo, että jokainen ihminen jonka hän saa saunottaa, saisi kipinän toteuttaa itsehoitoa myös kotona.
Saunahoidoissa ei pelkästään vaan istuta saunassa ja kylvetä kylvyissä, vaan tarkoituksena on hakea myös vinkkejä ja ottaa mukaansa kotiin jonkun hoitavan elementin, jolla itse voisi edistää omaa terveyttään myös ihan kotisaunan lauteilla. Saunaterapiaan kuuluu kokonaisvaltainen hyvinvointi: huolehditaan liikunnasta, terveellisesti ruokavaliosta ja hoidetaan kehon jännitystiloja ennenkuin ne muuttuvat sairaudeksi, ja ennen kuin stressi yltää liian korkealle. Ulla nauttii työstään, ja kertoikin lukijoille seuraavanlaiset terveiset: "On upeaa oppia työskentelemään luonnonehdoilla. On uskomatonta, miten paljon löytää luonnosta hoitavia yrttejä, kasveja jne.. On kunnia asia saada tehdä näitä hoitoja, ja tuntea näin ihania hoidettavia ihmisiä! Tämä työ opettaa joka päivä, koskaan ei ole valmis, aina löytyy uutta opittavaa ja tutkittavaa. Tulevaisuuden suunnitelmissa on yhdessä Oulun rantasaunaseuran kanssa elvyttää saunaperinnettä oulussa ja rakentaa upeat saunatilat Tukkisaareen. Hanketta ollaan kehitelty ja jokainen oululainen voi omalta osaltaan edistää asiaa esim. liittymällä seuran jäseneksi. Tehdään yhdessä hyvää Ouluun! Suomalaisia saunahoitoja ja perinteitä voi opiskella Saunaterapiakoulussa. Opettajamme Mervi Pihlajamäki ja Mervi Hongisto ovat keränneet suomalaisesta perinteisestä saunahoidoista kokoelman saunan Salaisuus – kirjan muotoon, joka soveltuu ihan kotikäyttöönkin. Koulutuksen hoitomuodot:
Pesut, pesuhieronnat, terapeuttiset vihtomiset
,Turve-, suola-, tuhka-, maaperäsaunat
,Kääreet, hauteet, amme, osa- ja kokovartalo hoidot
,Kuppaus,
Vesihoidot, vaihtolämpöhoidot
kylmä-kuumavesi valeluineen,Puhdistussaunat,
Yrttilääkintä eri muodoissaan
Vesihoitojen erikoishoidot
,Hemmotteluhoidot
,Morsiussaunat
,Suklaa-, yrttinyytti-, ja kuumakivihieronta
,Viiniterapia,
Ravitsemus. Kiitollisena opista, jatkamme saunakulttuurin elvyttämistä Oulussa ja rakkaudella saunaa lämmittäen toivotan kaikki saunojat tervetulleiksi!"
<span style="\"color:" rgb(38,="" 38,="" 38);="" font-family:="" arial;="" \"="">Ullalta löytyy monenmoista muutakin hoitomuotoa, kuten klassista hierontaa, kuumakivihoitoa, vauvahierontaa, liukukuppausta ja niin edelleen - lista on loputon. Ullan hoitoihin pääset tutustumaan osoitteessa: http://www.aitote.fi
Ravintolassakin voi tulla sellainen fiilis, kuin olisi kotonaan. Sellainen tunnelma löytyy oululaisesta ravintola Tubasta aivan kauniin Ainolanpuiston kuppeesta, osoitteesta Mannenkatu 2.
Kodikkuuteen vaikuttanee hyvin pitkälti kotoisat huonekalut ja astiat, jotka on lahjoitettu Tubaan sekä hankittu kierrätyskeskuksista. Tubassa suositaan lähiruokaa, ja sieltä saa erikoisia kahvilaatuja, ja pavut jauhetaan itse. Kahvi tulevat Johan & Nyströmiltä, ja ne ovat reilua kauppaa ja suurimmaksi osaksi myös luomua. Tubasta löytyy myös sellainen kahvi, jota ei muualta Oulusta saa: Etioipien Hafursa. Pavut on kuivattu auringossa ja maut ovat voimakkaita, marjaisia ja hillomaisia. Jopa aavistus mustikkaa tulee kahvista esille. Etioipien Hafursa on pehmeä ja hienon hapokas kahvi, ja sen suodatus tapahtuu erikoisesta Chemex -lasipannusta. Tubasta voi ostaa kahvien lisäksi mukaan myös erikoislaatuista teetä.
Tuba tarjoilee laadukasta, mutta hintasuhteeltaan edullista ruokaa. Heiltä löytyy myös aamupalaa. Lounas kannattaa käydä ehdottomasti kokeilemassa - ruuissa hyödynnetään lähiruokaa ja luomua. Lounaan jälkeen tarjolla on iltapäivämenu. Tubassa on myös herkulliset brunssit, joissa esiintyy useimmiten jokin teema. Tällä hetkellä mennään espanjalaistyylisellä teemalla. Pääsin maistamaan talon speciaalia chilimakkaraa, joka on Tuban kokin, Jami Ropposen, kehittelemä. Siihen tulee muun muassa porsaanlihaa, savustettua paprikaa, chiliä, cayannepippuria ja valkosipulia. Chilimakkaran kanssa tarjoiltiin bataatti-sinappi "pyree", hapankaalta ja salviaa. Annos vei kielen mennessään avaruuteen asti - itsehän olen suuri chilin ystävä. Tubasta löytyy myös itsetehtyä omenamakkaraa.
Tubassa järjestetään jamit joka keskiviikko ja tulossa on myös patiofestarit 7.-10-8. Monenmoista kulttuuria siis tarjolla kierrätys- ja ekohenkisessä sekä luomu- ja lähituotteita suosivassa Tubassa. Tuba suosii opiskelijoita, sillä opiskelijat saavat -10% alennuksen lounaslistan annoksista. Tuba ottaa vastaan myös ehdotuksia erilaisista ohjelmaideoista 040-8387737 & 040-8386644.
Tuban vierestä löytyy Ravintola Rauhala. Kumpikin ravintola on samassa omistuksessa. Rauhalasta löytyy muun muassa lounasta, päivällistä, pitopalvelut, eri tapahtumia, kokous- ja ohjelmapalveluita.
Hailuodossa jammaillaan tänä viikonloppuna rentoon tahtiin, kun Bättre Folk festivals valloittaa kauniin Marjaniemen. Luojalle kiitos, että tapahtumaa suositeltiin minulle, sillä Bättre Folk on kokemisen arvoinen mesta. Ihmiset olivat iloisia ja tanssahtelivat hyvän musiikin tahdissa. Tapahtumapaikka on mitä kaunein, sillä se sijaitsee ihan merenrannassa. Festivaali on vielä huomenna, joten kipin kapin paikanpäälle tsekkaamaan mistä on kyse - vaikka koko perheen voimin. Lippuja on vielä jonkun verran saatavilla ja niitä saa Oulusta Levykauppa Äx:stä ja Hailuodon K-marketista. Hailuotoon pääsee näppärästi lautalla ja aikatauluja voi käydä tsekkailemassa TÄÄLTÄ. Bättre Folk järkättiin nyt toista kertaa. Kävijöitä on noin 1000 per päivä. Viime vuonna festivaalit järkättiin kylän läheisyydessä, mutta nyt tapahtuma on siirrytty ihan merenrannan tuntumaan. Ensi vuonna Bättre Folkissa on luvassa uusia tempauksia ja entistä hienompia elementtejä.
Bättre Folkissa voi törmätä mitä mielenkiintoisimpiin ihmisiin. Minun luokseni tuli yhtäkkiä kaksi iloista tenavaa, jotka lahjoittivat minulle kaksikymmentä senttiä siitä hyvästä, että olin kuvannut heidän "kivikauppaansa". Tytöt olivat järjestelleet lankulle erilaisia kiviä, heiniä ja muuta luonnonmatskua. Kivaa! Tyttöjen tempaus kiteytti mielestäni hyvin koko tapahtuman luonteen. Paikalla on iloisia ja aitoja persoonia, ja turha jäykistely vedetään vessanpytystä alas.
Huomenna pääsee tosiaan vielä fiilistelemään Bättre Folkin tahtiin. Luvassa on hyvän musan lisäksi myös lastenkonsertti ja Bättre torget -maatilatori.
Kiitos Aki Roukalalle rennon letkeästä tapahtumasta!
Kesäteatteri kuuluu suomalaiseen kesään. Menetin oman ”kesäteatterineitsyyteni” tänään Turvetta ja Timantteja maalaiskomedian parissa Joensuun Aurinkorinteellä.
Katsojia oli paljon, ja rankkasade loppui juuri sopivasti ennen esityksen alkua. Aurinko näyttäytyi pilviverhon takaa. Näytelmä alkoi yhtä hauskasti kuin osasin odottaakin.
Näytelmässä oli mukana taas monenmoista roolihahmoa, niin hyviksiä kuin pahiksiakin. Kaikki alkaa siitä, kun ex-kunnanjohtaja Kiiski on saanut idean, jossa alettaisiin myydä lähdevettä Urmaan lähteistä. Asia ei olekaan niin yksinkertainen, sillä maa jossa lähde sijaitsee, on P.A Turpeisen omistuksessa. Urmas koittaa vuokrata maata Turpeiselta, mutta P.A Turpeinen ei suostu vuokraamaa sitä vaan myymään. Siitäkö se sota vasta syntyykin. Näytelmän soppaa on sekoittamassa myös kanttori Ilmari Piiparinen, ja hänen puoliskonsa, Hellä, joka toivoo kovasti tenavaa. Pakkaa sekoittavat myös näytelmän ihmiset ja pariskunnat, jotka selvittelevät omia suhdesotkujaan ja rakkaustarinoitaan kaiken turpeen ja kimberliittien keskellä.
Esityksiä on vielä 28.6. KLO 19, 29.6. KLO 14 JA 19, 30.6. KLO 14, 2.7. KLO 14 JA 19, 3.7. KLO 14 JA 19. Kannattaa kiirehtiä katsomaan vielä kun ehtii. Tässä näytelmässä vatsalihakset saavat kyytiä naurun ansiosta!
Lisätietoa esityksistä: http://www.aurinkorinne.fi/index.html
Jos minun työni on Suomen paras kesäduuni, on Hermannin viinitila Ilomantsissa Suomen paras viinitila. Ilokseni sain käydä tutustumassa kyseiseen viinitilaan. Tosin, olipa se hieman vaarallista päästää tällainen viinihullu viinitilalle - paratiisi.
Yritys on toiminut jo vuodesta 1989 lähtien. Viininmyynti laillistui vuonna 1995, ja Hermannin tila onkin ensimmäisiä luvan saaneita viinitiloja. Suomessa on tällä hetkellä noin 25 viinitilaa. Kuohuviinejä valmistetaan viidellä tilalla.
Viinitornilla järjestetään muun muassa erilaisia viini-, juusto- ja tapas-iltoja. Tornilla on A-oikeudet, mutta tarjolla on toki myös suolaisia ja makeita herkkuja hyvän kaffen kera. Antimista pääsee nauttimaan su-to 10-22 ja pe-la 10-23. Paikka on uskomattoman hieno ja viiniä nauttiessa voi ihailla kauniita maisemia. Olimme paikalla kun ukkospuuska pyyhkäisi tornin yli. Se oli jännää. Valot vilkkuivat ja lennähti ovikin kerran auki itsekseen. Voi ukkonen minkä teit - vai oliko se sittenkin Viinitornilla hengaileva Hermanni-kummitus.. Ravintolan ystävällinen henkilökunta kertoo varmasti mielellään lisätietoa tästä ”tyypistä”.
Suuret kiitokset vielä koko henkilökunnalle ja viinintäytteistä kesää. Tulen varmasti toistenkin.
<span style="\"letter-spacing:" 0.0px\"="">pss. En saanut linkitettyä Hermannin suoraa linkkiä blogissa olevan väliaikaisen häiriön takia, joten nettisivuille pääsee menemällä osoitteeseen http://www.hermanninviinitila.fi/fi/etusivu/
Törmäsin tänään sattumalta Käpylän Lippakioskiin. Kiska sijaitsee Pohjolankadun ja Kullervonkadun risteyksessä. Ympärillä on viihtyisä puistoaukio. Kiskalla puuhaileva Tupsu oli juuri sulkemassa luukkuja, mutta alkoi siitäkin huolimatta kertoa minulle Lippakiskan historiasta, ja mitä kaikkea Lippakiska tarjoaakaan.
Lippakiskaa pyörittää tällä hetkellä viisi tyyppiä, ja toimintaa heillä on ollut jo kolmen vuoden ajan. Lippalaisten periaate on, että asiakasta kuunnellaan ja heidän toiveet toteutetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Asiakas saa kahvinsa juuri sellaisena kuin pyytää. Tai jos porukka on menossa pitämään piknikkiä viereiseen puistoon, ja ruokailuvälineet ovat jääneet kotiin, tarjoaa Lippakiska aterimet lainaan. Ja jos sattuu että Lippakiskan kohdalla alkaa kahvihammasta kolottaa, mutta kolikot jäivät kotiin, voi kupposen käydä maksamassa seuravaanakin päivänä. Luotto pelaa puolin ja toisin.
Kovin menekki on jäätelöllä ja kahvilla, mutta kiskasta löytyy kaikkea muutakin kivaa. Tarjottavat tehdään aina sen mukaan, mitä aineksia sattuu olemaan sillä hetkellä. Hinnat ovat alhaiset, mutta laadusta pidetään silti kiinni - tarjolla vain parasta. Kahvipavutkin jauhetaan itse.
Kiskan yhteydessä järjestetään erilaista oheistoimintaa, kuten kirpputori joka kuun viimeisenä lauantaina.
Tähän kesäkahvilaan kannattaa käydä tutustumassa! Miettikääpäs monessako paikassa voi nauttia kaffikupposensa riippukeinussa chillaillen? Aika harvassa, mutta Lippakiskassapa voi.
Lippakiskasta lisätietoa https://www.facebook.com/pages/Käpylän-Lippakioski/245581075453009
Tänään on ollut suhteellisen leppoisa päivä - ja ihan tietoisesti valittu. Reissaaminen vaatii aina veronsa, ja jossain vaiheessa tulee piste jos ei hengähdä ja ota rennommin. Huomenna meinaa alkaa taas sellainen tahti, että hyvä jos tajuaa itsekään minne on menossa..
Kiertelin Helsingin katuja ja katselin rauhassa ympärilleni. Ihmiset olivat hyvällä tuulella auringon paahtaessa. Lämpömittari hipoi varmaan +30. Joitakin kuumuus tuskastuttaa, mutta itse nautin mitä kuumempi ilma on. Pääsen vasta vauhtiin kun lämpötila nousee yli +25. Ja mitä kuumempi on, sitä pidempiä lenkkejä tapaan juosta. Ehkä espanjalaiset sukujuureni vaikuttanevat tähän.
Oli minulla yksi tavoite tälle päivälle - halusin löytää luomuputiikin ja halusin käydä ostamassa kunnon mausteita. Löysin kummatkin ja mukaani lähti monenmoista yrttiä ja hyrtttiä. Tavoite saavutettu.
Yrttihyrtti-keissin jälkeen söin herkullisen salaattiannoksen Café Esplanadissa. Jälkiruuaksi vetäsin tuhat kuppia kahvia näin ihanan kuuman kesäpäivän kunniaksi. Tankkauksen jälkeen jatkoin tallustelua ja välillä istahdin jonnekin katsomaan maailman menoa.
Eipä se chillailu muuta vaadi - kesäpäivän ja leppoisan mielen. Siitä olikin hyvä suunnata hotellillemme, Park Hotel Käpylään.
Haimme aiemmin kuskia avoautollemme. Sen saimmekin: nopein ja paras kuskiehdokas löytyi samaisesta firmasta, mistä Pilepirkkokin leipänsä ansaitsee, nimittäinTuristi-infolta. Auton rattiin hyppäsi reissublogisti Mikko! Kiitos siitä Mikolle.
Mikko esitteli lähes jokaisen tunnetun ja vähemmänkin tunnetun kolkan mitä Helsingistä löytyy. Radiossa raikasi hyvä musiikki, katto oli auki ja lämmintä piisasi yöhön asti jopa +27 asteen verran. Voisiko kesä enää paremmalta maistua, no ei. Kävimme myös kiltisti limpparilla ja kahvilla Ravintola Sävelessä.
Mikon blogiin pääset TÄSTÄ. Mikko uskaltaa kokeilla ja tutkailla hurjia juttuja. Blogista löytyy kasapäin jännittäviä tekstejä!
Autoilut on nyt ohi tältä päivältä ja huomenna on luvassa taas uudet seikkailut. Henna ja Laura hengailevat vielä huomispäivän Helsingissä. Toivotaan että Henna on huomenna paremmassa kunnossa - meinaa nimittäin mystiset mahakivut vaivata.
Hyvvää yötä!
Huihai, uskallatko tarttua haasteeseen: Pilepirkko ja Laura ovat tänään tiistaina ja huomenna keskiviikkona Helsingissä. Kaksikko olisi vailla kuskia, joka esittelisi kaksikolle Helsingin lähiseudun parhaimmat paikat. Tapahtuma ikuistetaan kuvaamalla reissusta pieni videonpätkä. Jaaaa menopelinä on mikäs muukaan kuin avoauto. Yhteyttä voipi ottaa puhelimitse 044 3599956 tai henna@turisti-info.fi tai pilepirkko@turisti-info.fi.
Miksikö emme itse aja? Syitä on monia. a) Helsingissä autolla ajo - ei ei ei b) Minne mennä - emme tiedä kun emme tunne paikkoja c) Voiko nainen keskittyä samaan aikaan ajamiseen ja paikkojen katsomiseen - ei d) Entä jos on ottanut vaikkapa lasillisen viiniä - tai kaksi - tai kolme?
Terveiset täältä Kuopiosta hotelli Cumuluksen aamupalapöydästä. Minä ja Laura tankkaamme aamupalaa sen mitä napa kestää, ja sitten lähdemme seikkailemaan kohti Helsinkiä. Siellä seuraamme Frozen Fruit Films poikien pilottijakson editointitouhuja. Luvassa myös paljon muuta kivaa. Loppuviikosta olisi tarkoitus käydä muun muassa Hermannin viinitornilla Ilomantsin suunnalla ja turvehoidossa Oulun kuppeilla. Mutta, katsotaan mitä viikko tuo eteen. Nyt jatkamma aamupalaa, muuten ei tule mittään!
Muistakaa vinkkailla hyviä matkakohteita henna@turisti-info.fi. Niitä on jo reippaasti tullutkin, kiitos siitä!
Neljäs kuvauspäivä tapahtui Ranualla 11. kesäkuuta. Pilepirkko suuntasi kuvausryhmän kanssa Villin Lapin hulppeaan mökkiin viettämään toiseksi viimeistä kuvauspäivää. Pilepirkko rupatteli ja vietti iltaa ihanan Petra Jokilinnan kanssa. Petra toimii Villi Lapin markkinointipäällikkönä. Pilepirkko ja Petra laittoivat yhdessä herkullista ruokaa, kävivät saunassa ja loppuilta menikin paljuillessa.
Villi Lappi Oy tarjoaa asiakkailleen niin luxus - kuin erämökkejäkin. On mistä valita. Mökkien läheisyydestä löytyy muun muassa patikointireittejä, Simojärven hyvät kalapaikat, venesatama laskupaikkoineen ja paljon muuta aktiviteettia, mitkä takaavat varman rentoutumisen lomallasi. Ranualta pääsee myös helposti esimerkiksi Posiolle ihastelemaan Korouman kauniita maisemia tai vaikkapa laskettelemaan Himmerkin rinteisiin.
Osassa Villin Lapin mökeistä löytyy paljut, laavut ja kodat. Oli kyseessä sitten luxus-, tai erämökki, on kaikki mökit varusteltu hyvin ja ne ovat ympärivuorokautisessa käytössä.
Villi Lapin kautta on mahdollista saada muun muassa erilaisia luonto-, kalastus- ja metsästysretkiä (kuten fasaanin metsästys), mönkijäseikkailuja ja moottorikelkkasafareita. Myös asiakkaalla on mahdollisuus toivoa haluamaansa palvelua.
Koska mökkejä on runsaasti, on kesäksi vielä tilaa ja mahdollisuus päästä rentoutumaan Villi Lapin mökkeihin. Mutta sitä parempi, mitä aikaisemmin varaa majoituksen - parhaat viedään käsistä.
Tähän oli hyvä päättää pohjoisen kierros. Rentoutuneena ja rauhoittuneena Pilepike kuvausryhmineen suuntasi Helsinkiin tapaamaan Putous-voittaja Karimia.
Nyt Pilepirkko pysähtyy viettämään hetkeksi juhannusta ja jatkaa matkaansa maanantaina Kuopioon, ja siitä Helsinkiin.
Hyvää juhannusta kaikille. Levätkää ja nauttikaa Suomen kesästä.
Turisti-infon kolmas kuvauspäivä 10.6 alkoi koskenlaskun merkeissä. Go Arctic tarjosi Pilepirkolle ikimuistoisen päivän. Pirkko pääsi uiskentelemaan Koitelinkosken kuohujen keskellä. Ensin puettiin märkäpuvut, sitten liivit, kypärät ja muut vermeet. Pirkkoa opastamassa oli Vepe Okkonen ja Salla Pihavaara Go Arcticilta. Veteen lompsahtaminen tapahtui liukumalla kalliolta mäkihyppääjä-asennossa kuohujen syliin. Sitten mentiin. Pirkko selviytyi hengissä ja räkätti menemään laskun oltua ohi. Lasku otettiin uudemman kerran pariinkin otteeseen - onneksi, nimittäin se oli hauskaa!
Go Arctic järjestää erilaisia aktiviteetteja vuoden jokaisena päivänä, niin yrityksille, kuin yksityisillekin henkilöille. Go Arcticin ohjelmapalveluista saa kaikkea maan ja taivaan väliltä - asiakkaan toiveita kuunnellaan. Go Arctic tekee yhteistyötä muun muassa Lapin Safareiden kanssa. Miten olisi yömelonta rauhallisesti lipuen jokea pitkin, tai vaikkapa Ouluun tutustuminen melomisen merkeissä? Tai jos vauhtia haluaa, voi laskea kosken joko lautalla tai märkäpuvulla uiden. Vai eikö tämä vielä riitä - entäpäs köysilaskeutuminen Oulun Tietomaan tornista 45 metrin korkeuksista? Nämä ja monta muuta palvelua löytyy Go Arcticilta - ja jos juuri sinun toivomaasi aktiviteettia ei löydy, GA järjestää asian ja kohta palvelu on käytössäsi.
Kuinkas sattuikaan koskenlaskun jälkeen - Pirkko törmästi sattumalta kaikkien tuntemaan kokkiin, Janne Pekkalaan. Janne oli parhaillaan kalastelemassa Koitelinkoskilla, ja nappasikin saalikseen Pilepirkon. Koskenlasku otti sen verran koville, että Pirkko, Janne ja kuvausryhmä lähtivät hakemaan palanpainiketta Jannen ravintolasta, Fat Roosterista. Ruoka oli niin taivaallisen hyvää, että sen jälkeen jaksoi taas painaa kuvauksia. Salaattipöytä notkui erilaisia herkkuja ja ruokana oli kotoisan maukas makkarakastike. Fat Roosterin ruoka täyttää jokaisen kävijän vatsan. Janne ja kumppanit tarjoavat myös Catering-palvelua. Jos siis on tarve saada priimakamaa, kannattaa ruuat tilata Fat Roosterista. Siellä panostetaan laatuun, kokoon ja makuun. Kesällä Fat Roosterin pikku-kojun löytää torilta. Pikku Roosterista saa muun muassa rieskarullia ja salaattia.
Fat Roosterista suunnattiin Ylikiiminkiin Ylivuoton kylälle tutustumaan Vuoton Joutsenen palveluihin. Talon isäntäväki Anja ja Olavi Henttunen ottivat kuvausryhmän erittäin lämpimästi vastaan. Ryhmä majoittui kauniissa Lammin Pirtissä. Tila oli rauhallisella paikalla Kiiminkijoen rannalla. Pitkien kuvauspäivien jälkeen oli ihana mennä rauhoittumaan keskelle kaunista luontoa. Aamupalaksi emäntä tarjosi aina herkullista luomupuuroa ja monenmoista muuta evästä. Ensitapaamisen merkeissä Pilepirkolle tuotiin nokkospannukakkua kuusenkerkkäsiirapin kera. Kyllä kelpasi siellä olla.
Vuoton Joutsenessa oli hyvä nuotiokatos, jossa Janne Pekkalan oli helppo valmistaa Pilepirkolle maittavat eväät tuoreesta kalasta, uusista perunoista ja voikastikkeesta. Jälkiruuaksi herkuteltiin tuoreita mansikoita ja lasi - ehkä parikin valkoviiniä. Ei mennyt kauaakaan, kun paikalle tupsahti talon emäntä maittavien haukirullien kanssa. Anja oli laittanut haukirullien sisään muun muassa tuoreita itsepoimimiaan villiyrttejä. Haukirullat oli aseteltu kauniisti yrttipedin päälle. Arvatkaa vain, oliko se Pirkolle onnenhetki? No oli - ruokaa tulvi ovista ja ikkunoista ja onhan Pirkko sentään ruokaa rakastava ravintolakokki.
Nuotiokokkailun jälkeen Pirkko pääsi valmistamaan savusaunaa Henttusen isännän kanssa. Ja savusaunahan ei ole mittään iliman oikiaa saunavastaa, joten sekin taiottiin Olavin kanssa. Oli Olavi kuulemma illan hämyisinä tunteita tehnyt pajupillinkin - tällaisia huhuja minä kuulin. Itse olin sillä aikaa nimittäin savusaunassa ja Anjan tekemässä yrttihoidossa. Sain lillutella väsyneitä jalkojani ihanassa yrttikylvyssä. Naama kuorittiin yrtti-sokeriseoksella. Tällainen palvelu on varmasti yksi parhaimmista vaihtoehdoista esimerkiksi polttariporukoille. Illan aikana pääsin seuraamaan myös, kuinka emäntä teki maailman parasta leipäjuustoa. Juusto paistettiin nuotion äärellä ja sen kanssa nautiskeltiin perinteiset nokipannukahavit. Vuoton Joutsenen reissu oli ikimuistoinen.
Vuoton Joutsenelta löytyy majoituspalveluita, kokoustiloja, monenmoista eri saunavaihtoehtoa, ohjelmapalveluita, ruokapalveluita, erilaisia kursseja - kuten Hyvinvointia luonnosta, kanootti- ja melontapalveluita sekä kanoottien vuokrausta, kalastusohjelmia ja luontoleirikouluja. Talon isäntäväki ottaa varmasti mielellään toiveita vastaan muistakin palveluista, ja tarpeen mukaan toteuttaa ne.
Anjan tunnettuani voin sanoa, että jos tarvitset neuvoa villiyrteistä ja puhtaasta ravinnosta, Anja osaa varmasti vastata jokaiseen kysymykseesi. Anja tuntee villiyrtit kuin omat taskunsa!
Suuri kiitos kaikille edellämainituille yrityksille ja niille henkilöille, jotka olivat mukana tekemässä Turisti-infon pilottijaksoa. Oli jälleen ilo saada uusia tuttavuuksia ja huikeita kokemuksia. Kiitos myös Koitelinkoskilla toimineille avustajille, Tuula Ulkuniemelle ja Heikki Myllylle!
Kuten aiemmin oli jo puhetta, Pilepirkko kävi tapaamassa Karim Z. Yskowiczia hänen levynjulkkaritilaisuudessa. Karimilta on tullut ihan uunituore cd, joka on taatusti tämän kesän kuuminta kamaa. Voit saada levyn omaksesi osallistumalla Suomen Turisti-infon somelaisimpaan kilpailuun, jossa kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kaksi Karimin levyä! Ehdota Pilepirkolle matkakohdetta, ja kesän somelaisin levy voi olla juuri sinun. Kilpailuun pääset TÄMÄN linkin kautta.
Muistakaa lähetellä ahkerasti terkkuja, pusuja ja haleja Pilepikelle henna@turisti-info.fi / pilepirkko@turisti-info.fi.
Pilottijakson toinen kuvauspäivä 9. kesäkuuta koostui maatilamatkailusta.
Pilepirkko pääsi tutustumaan Erika Eskolan maatilaan Kiimingin Huttukylässä. Erikalla ja hänen miekkosellaan oli komea tila, ja pihalla juoksenteli monenmoista eläintä, kuten kissaa, koiraa, kanaa, kukkoa, hevosta, lammasta ja ankkaa. Pilepike pääsi pitelemään sylissään pientä ankanpoikasta, joka päättyi hienosti siihen, että ankka plöräytti Pirkon vaatteisiin mukavan vihreän "taideteoksen". Ankka oli lienee syönyt juuri ennen kuvaussessiota. Onneksi sekin saatiin ikuistettua kameraan.. Ja niin jatkoi Pirkko päiväänsä hyvin freshinä taideteoksen suttaamine vaatteineen koko kivan aurinkoisen päivän.
Ankkasession jälkeen luvassa oli hevosten hoitoa. Pilepikelle opastettiin kaikki oleellinen hevosenhoidosta. Päivän aikana päästiin myös kokeilemaan, miltä on tuntunut entisaikaan veden pumppaaminen kaivosta. Eipä tapahtunutkaan ihan nappia painamalla.
Vaan kyllä kelpaa Eskolan porukan asustella noin hulppeissa maalaismaisemissa eläinten kanssa. Ihailen ja jopa hieman kadehdin.
Erikan luota suuntasimme kuvausryhmän kanssa Alavuoton kylälle Ylikiiminkiin Matti Väänäsen tilalle. Pilepirkko pääsi seuraamaan, kuinka tapahtuu käsinlypsy. Matti on lypsänyt lehmänsä aina käsin, ja lypsää edelleen. Maito tulee siis pöytään omasta takaa. Toimenpide kävi näppärästi, ja pian kymppilitran ämpäri oli täpötäynnä valkoista kultaa. Siitä maidosta tulee maailman parhaat lätyt ja pannukakut. Pääsipä Pirkko myös seuraamaan, kuinka tuoreesta maidosta tehdään leipäjuustoa. Se tapahtuikin sitten jo seuraavassa paikassa, nimittäin Alavuoton Joutsenessa Anja Henttujen opastuksella. Siitäpäs lisää huomenna!
ps. Pilepirkko kaipailee vinkkejä juhannuksenviettoon. Lähetä Pirkolle vinkkejä hyvistä juhannuksenviettopaikoista pilepirkko@turisti-info.fi / henna@turisti-info.fi
pss. Keski-Pohjanmaalla oleilevat: Huomenna kannattaa katsoa Keski-Pohjanmaa -lehti. Juttua yllätys yllätys Pilepirkosta!
psss. Ny kaikki osallistumaan Vuoden Somelaisimpaan kilpailuun TÄMÄN linkin takaa!
Suomen Turisti-info kuvasi Pilepirkon kesäseikkailuista ja Suomen matkailusta kertovan ensimmäisen pilottijaksonsa Pohjois-Suomessa. Ensimmäiset kuvaukset pamahtivat käyntiin lauantaina 8. kesäkuuta. Päivän teemana oli lastenmatkailu, perheet ja suomalainen iltaelämä.
Aloitimme kuvaukset Oulun Hietasaaressa Muksurokissa. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa. Muksurokin järjestäjän, Janne Sorosen mukaan tämä ei tule jäämään viimeiseksi kerraksi, vaan tapahtumasta saadaan nauttia myös ensi vuonna. Kävijöitä oli paljon, ja meininki oli erinomainen. Pikkuväki tykkäsi ja niin näytti tykkäävän myös vähän vanhempikin väki. Minullakin alkoi menojalka vipattaa, kun kuuntelin Hevisauruksen rokahtavaa menoa. Tapahtumassa esiintyi myös loistava taikuri, Joni Pakanen. Ja eipä mennyt kauaakaan, kun Pakanen nappasi myös Pilepirkon lavalle ja kohta tehtiinkin jo temppuja yhdessä.
Mikä ihana päivä hyvän tapahtuman merkeissä. Menkää ihmeessä käymään Muksurokissa ensi vuonna, jos ette vielä tänä vuonna kerinneet poiketa. Muksurokissa oli paljon erilaista ohjelmaa lapsille ja herkkupaikkoja löytyi tuon tuostakin. Paikalla oli myös ihania poneja ja paljon muutakin aktiviteettia.
Pilepirkkoa käytiin pyörittelemässä myös Suomen Tivolissa, joka sattui olemaan sopivasti Muksurokin vieressä. Sen verran rauhallisesti pyöriskeltiin, että pahoinvoinnilta vältyttiin. Onneksi - koska, Pirkolla oli edessä vielä kisa Oulun Vauhtipuistossa. Pirkko pääsi ajamaan kilpaa lokariautoilla erään Vauhtipuiston työntekijän kanssa. Autoilla ajeltiin välillä nurmikolla, ja välillä missä milloinkin. Maaliin tultiin yhtä aikaa. Tasapeli ja mukavaa oli.
Muksurokkailun, Vauhtipuiston ja Tivolin jälkeen Pilepirkko siirtyi Jääliin legendaariseen Ravintola Bumerangiin laulelemaan Karaokea ja matustelemaan paikallista pubielämää. Ravintola Bumerangi sijaitsee ihan Jäälin ostoskeskuksessa. Pirkko sai pian juttuseuraa Bumerangissa, eikä olisi sitten millään malttanut lähteä pois mukavan seuran ääreltä. Minkäs teet, työt kutsuivat kohti lavatansseja.
Ravintola Bumerangista Pilepirkko ajeleskeli Ylikiiminkiin Nuijamiesten lavalle. Pirkko oli laittanut päälleen oikein pallomekon, kuten lavatansseissa kuuluu olla. Pirkko ei ollut käynyt aiemmin Nuijamiesten lavalla. Lava sijaitsi kauniilla paikalla Kiiminkijoen varrella. Paikan "isäntä" Lasse Haapamäki otti Pilepirkon ja koko kuvausryhmän erittäin lämpimästi vastaan. Alkuun rupattelimme niitä näitä, ja pianpas paikalle pamahti kaikkien tuntema legenda, laulaja Kake Randelin. Pirkko pääsi juttelemaan Kaken kanssa kahden kesken kesäisiä juttuja, ja totesi sen jälkeen, että Kake on ihan huippu tyyppi ja että oli ilo tutustua häneen! Onneksi Pirkko pääsi vielä tanssahtelemaan Kaken tahtiin ja vientiä riitti. Illan päätteeksi Pilepirkko kuljetettiin piilopullopaikalle.. mutta eipäs siitä sitten sen enempää ;).
Nuijamiesten tanssien jälkeen totesin, että siellä on mentävä käymään kyllä toistenkin. Paikka oli niin kaunis ja ihmiset olivat hyvällä tuulella, ja palvelu oli erinomaista.
Tällainen oli Pilepirkon ensimmäinen kuvauspäivä. Työpäivä alkoi aamusalla aikaisin, ja loppui yön hämyisinä tunteina. Mahtava päivä!
Löysin tänään erinomaisen paikan mistä kirjoitella teille kuulumisia, nimittäin Cafe Brygganin "laiturinomainen" terassi Öjassa! Kyseinen paikka löytyy Kokkolan läheisyydestä, noin 15 kilometrin päästä. Terdellä voi nauttia kauniista merimaisemasta samalla vaikkapa kahvia ja jäätelöä nautiskellen.
Kuten jo aiemmin mainitsin, kerron teille parhaat palat Turisti-infon kuvauksista. Luvassa muksurokkailua Oulussa ja taikuri Joni Pakasen kanssa temppuilua, karaokea Ravintola Bumerangissa, menojalan vipatusta Nuijamiesten lavalla, maatilan eläimiä Kiimingissä, lehmän lypsämistä Alavuotossa, koskenlaskua Go Arcticin tarjoamana, herkuttelua Janne Pekkalan Fat Roosterissa, Vuoton Joutsenen ihania herkkuja sekä tapaaminen Karim Z. Yskowiczin kanssa.
Mutta, huomennapas pamahtaa ensimmäisiä makupaloja kuvien kera. Pysykää linjoilla!
ps. Muistakaa vinkkailla Pilepikelle hyviä matkakohteita pilepirkko@turisti-info.fi tai henna@turisti-info.fi.
Hui hai. Pilepirkon seikkailusta ja kauniista Suomen suvesta kertova kuvausrupeama on nyt ohitse. Kävimme lähes viikon mittaisella kuvausreissulla Oulussa, Kiimingissä, Ylikiimingissä, Ranualla ja Helsingissä. Kuvauspäivät olivat tiiviitä, mutta hauskaa oli ja hienoa materiaalia tuli kiitettävästi. Piakkoin kerron teille tarkemmin, mitä reissulla oikein tapahtui. Monenmoista sattui, mutta muistaapahan ikuisesti ne päivät.
Turisti-info avaa pian kilpailun, jossa arvotaan Putous-kilpailusta tutun Karim Z. Yskowicz uunituoreita levyjä. Pirkko pääsi tapaamaan myös Karimia henkilökohtaisesti. Siitäkin lisää myöhemmin.