Tyrväntö tutuksi!

LAUANTAI, 30. KESÄKUUTA 2018

Ristiin rastiin Hämeessä - juhannus Petäyksessä

Kotimaan matkailu on ihanaa, kunhan vaan löytää ne kaikki mukavat kohteet (ja siitäpä syystä minäkin tänne infosivuille näitä juttuja laadin).


Yritin löytää sopivaa tekemistä juhannukseksi. Mökkiä meillä ei ole ja asuntoautossa nökötyskin joskus puuduttaa, joten jotakin ohjelmallista kivaa etsiskelin. Automatkailua olemme nyt harrastaneet jo useamman vuoden, joten monet mukavat paikat on koluttu. Olisi ollut Kotkan puistoja, Tammisaaren rantoja, Fiskarsin pittoreskia kylää ja Hangon merellisiä maisemia, mutta ei, ei aina sinne. Mitä muuta olisi?


Tyrväntö. Ai mikä? Kyllä, semmoinen paikka löytyi suhteellisen läheltäkin, Hämeenlinnan kupeesta paikkakunta, josta emme olleet kuulleet mitään. Rengossa olemme vanhaa museota ja keväistä koskea käyneet ihailemassa ja Tuuloksen läpi ajaa suhauttaneet, mutta Tyrväntö tuntui tuiki oudolta. Petäys resort mainosti siellä sijaitsevansa ja juhannusjuhlaa järjestävänsä. Oli kokon polttoa ja karaokea, uimarantaa ja soutuveneitä. Kaikkea mukavaa siis. Aivan viimeinen niitti tälle valinnalle oli Petäyksen sivujen kautta avautuva linkkilista lähellä olevista nähtävyyksistä ja käyntipaikoista ja siellä Lepaa. Sinne olen halunnut jo monta kertaa ja aina vain on jäänyt reissu tekemättä.


Auto otettiin hetimiten pois seisonnasta, nykyään se on helppo toimitus ja hoituu hetkessä netti-ilmoituksella, ja pakkaussuunnitelmat tehtiin. Sääennusteitakin luettiin, mutta mitäpä niistä, sää on sitä mitä sattuu tulemaan.

Ajelimme Hämeenlinnan maisemiin, yövyimme kaupungin kupeessa ja aamusella jatkoimme Lepaalle. Kiertelimme Lepaan ihanat Smart Park Gardenin alueet, kuvasimme ja nautimme suhteellisen suotuisista keleistä. Asioimme Lepaan viinimyymälässä ja ihastelimme aina vain idyllisemmäksi muuttuvia maisemia Tyrväntöä kohti edetessä.

Petäys osoittautui nettisivujensa lupauksen veroiseksi. Joka huoneesta oli todellakin näkymä ihanalle Vanajavedelle. Huoneet olivat viihtyisät ja siistit ja vastaanoton henkilökunta oikein ystävällinen. Asetuttuamme kävimme heti syömässä "jotain pientä" ennen varsinaista juhannuksen noutopöytää, jonne olimme suunnitelleet menevämme illalliselle. Tilasimme hauskalta kuulostavat sankokukkoannoset, olisi pitänyt ottaa vain yksi!


Syötyämme lähdimme kiertelemään aluetta ja tutustuimme venelaituriin, johon olikin jo muutamia veneitä kiinnittynyt, tutkimme saunat ja uimalaiturit ja -rannat sekä katsoimme kun saunamajuri hämmensi tilaussavusaunan suurta paljupataa melalla. Paljuun lasketaan kuulemma haalean lämmintä vettä, ettei lämmityksessä menisi kovin pitkään, savusauna lämpiää neljässä tunnissa.


Kun sitten aikanaan saavuimme juhannuskattausta nauttiaksemme ruokasaliin, joka on avara, valoisa ja Vanajavedelle avautuvin näkymin varustettu kuten huoneetkin, saimme todeksi huomata, että noutopöytä niittää suosiota paikallisten ja vähän kauempaakin tulevien keskuudessa. Aula suorastaan pursui ihmisiä. Onneksi olimme sankokukon ääressä ilmoittaneet tulevamme illastamaan, joten ystävällinen hovimestari ohjasi meidät ikkunanvieruspöytään muitta mutkitta. Ja kyllä me söimme... ja hyvää oli yltäkylläisesti tarjolla.

Vaan sitten iskivät luonnonvoimat todella kapulaa juhannusjuhlinnan rattaisiin. Myrskytuuli yltyi liki 20 m/s lukemiin, eikä ollut mitään toiveita myrskyhälytyksen takia sytytellä kokkorisuja, saatikka että ne olisivat suostuneet paikallaan pysymään - tai syttyneet, sillä aallokko tyrskytti vettä nuotiopressun päälle, ja taivaalta vihmoi lisää.

Makkaran myynti sentään kävi. Paikallinen, kaiketi urheiluseura, oli pystyttänyt myyntikojun jokavuotiseen malliin hotellin pihamaalle ja siitä sai lohdutusta ostaa juhannusnälkäänsä. Sitä meillä ei kuitenkaan ollut, joten myrskybongauslenkin jälkeen päädyimme huoneeseen katselemaan illan elokuvaa. Ja mitäs sitten?

Sähkökatko pimensi koko hotellin, vieden mennessään myös juoksevan veden. Raitisilmamyrkytys toi kuitenkin unen nopeasti. Heräsin vasta kun auki jääneestä televisiosta alkoi pauhata Lampaansyöjien mekastus.

Täytyy todeta, että tämä juhannus oli mieleenpainuva ja odottamaton. Petäys on mukava ja kaunis paikka, ehkäpä sinne pääsen joskus paremmissa keliolosuhteissa, esimerkiksi rapuaikaan olisi siellä luvassa mukavaa ohjelmaa. Uskaltaisiko...