Lohja, kaupunki järven rannalla

SUNNUNTAI, 04. LOKAKUUTA 2015

Rantapolkua pitkin keskustasta saareen saakka

En tiedä kuinka tyhmäksi itseni tunnustan, kun kerron, että en ollut älynnyt lainkaan, että Lohja sijaitsee aivan järven rannassa. Niin monta kertaa olen auton kyydissä istuen suihkinut kaupungin läpi vettä näkemättä, että oli suuri yllätys tajuta Lohjanjärven ulottuvan aivan kaupungin keskustaan.

Ihana hiekkaranta löytyy aivan kauppakadun katveikosta, kiven heiton päässä linja-autoasemalta. Kaunis ja vehreä rantapuisto houkuttelee piknikille ja auringon ottoon. Ja mikä parasta, järven rannassa kulkee kävelypolku, jota pitkin pääsee taivaltamaan muutaman kilometrin matkan veden selkää ihaillen ja maisemista nauttien.

Patikkaa voi halutessaan jatkaa LIessaareen, josta löytyy vielä hulppeampi uimaranta ja metsäpolkuja samoiltavaksi.

Metsän siimeksessä kivikkoiset polut vievät vanhoille jylhille kaivannoille ja louhoksien reunamilla on syytä varoa, sillä seinämät ovat jyrkät ja pelottavat. Polun päästä löytyy nuotiopaikka ja laavu, johon talvella retkiä tekevät luistelijat, jotka suihkivat pitkin järven jäätä, saaresta saareen piirretyillä reiteillään.

Syksyisen hiljainen keskusta tarjoaa myös värikkäitä nähtävyyksiä. Kaunis Pyhän Laurin kirkko vie ajatukset vanhaan aikaan kun kirkko vielä oli keskellä kylää ja merkittävässä asemassa. Nyt liikerakennukset ympäröivät niin kirkkoa kuin hautausmaatakin ja saavat aikaan kompaktin tunnelman, kun keskustassa lähes kaikki "elämän ja kuoleman palvelut" ovat hahmotettavissa yhdellä vilkaisulla.

Ruska-aikaan hautausmaa on erityisen kaunis. Sen monikirjoinen puulajisto hehkuu oranssin ja punaisen sävyissä ja vaahteroiden kultaiset lehdet värjäävät maan pinnan.