Loviisa, muutakin kuin wanhoja taloja

TIISTAI, 15. SYYSKUUTA 2015

Kävellen Rosenilta Kukkukivelle ja kappelinpuistoon

Suloisen pikkuinen ja ympäri käveltävän kokoinen Loviisan kaupunki tarjoaa paljon elämyksiä yhden viikonlopun ajalle.

Tutustumisen voi aloittaa vaikkapa venerannan suola-aitoilta aivan vanhan kaupungin laidalta ja kulkea sievien puutalojen väleissä vanhoja kujia pitkin seikkaillen.  

Sen jälkeen on kuitenkin syytä laajentaa kierros keskusbulevardin toiselle puolelle, kappelin puistoon, kommendantin talolle ja linnoituksille saakka.

Komendantin talossa toimii kaupungin museo, jossa historian vaiheisiin voi tutustua monipuolisesti. Komendantin yrittipuutarha on sievä vielä syksyn tultuakin. Ruskan väreihin taipuneet ryydit kehittävät eri muotoisia siemenkotia ja luovat mausteista tuoksua ympärilleen.

Yllätyksellinen terveyslähdekin on kiven heiton päässä yhä paikoillaan ja tutkittavissa, vaikka sen oudon hajuinen radiumvesi ei juuri nykyihmistä houkuttele.

Linnoitusten varjossa voi fiilistellä kaupungin vanhaa historiaa, aikaa, jolloin Rosen ja Ungern olivat puolustuksellisesti merkittävässä asemassa ja linnakkeet sekä kaupungin kehittyminen toden teolla alkamassa.

Linnoituksen muureilta lähtevän Ehrensvärdin lenkin varrelta voi ihailla näkymiä hoidetuille pihoille ja sieville tonteille, jotka pilkottavat vanhojen säilyneitten, ja uusien väliin rakennettujen, talojen ympärillä.

Toteutumatta jääneen laajemman linnoituksen kaivannot ovat edelleen olemassa ja muodostavat romanttisia vesiväyliä sorsapesueille tarjoten samalla rantapolkuja matkailijan tallattavaksi. Rantojen vehreät pensaistot heijastuvat veteen suloisesti lehvästön läpi pilkottavan auringon valossa ja sievät sillat johdattavat vesien yli uusille alueille.


Kaupungin toisella laidalla, Tamminiemen tuntumassa, voi ihastella kaunista hiekkarantaa, jota koristavat somat siniset pukukopit ryhdikkäässä rivissä. Uimarannan tuntumassa on tenniskenttiä, joiden takaa aukeaa historiallinen tammilehto lenkkipolkuineen ja kuntoreitteineen. Polkua pitkin pääsee kiipeämään kalliolle, jota koristaa sievä näköalatorni kiehkuraisine kaiteineen.

Kukkukiveltä lienee ollut aikanaan esteettömämmät maisemat vedelle, kuin mitä nykyisen metsän siimeksessä kulkiessaan saattaa ymmärtää. Näillä poluilla ovat kulkeneet lukuisat kylpylävieraat 1800 luvulla, jolloin Loviisa kuului lukuisten kylpyläkaupunkiemme joukkoon tarjoten terveyskylpyjä, hoitoja ja lomanviettopaikkoja aikansa säätyläisperheille.

Nykyisistä nähtävyyksistä parhaimpiin kuuluu ehdottomasti Riitta Nelimarkan ateljee ja näyttelytila Bongan linna. Siellä vastaan räiskyy värien ilotulitus ja ulos voi astella aivan uusin aistein ja avautunein ajatuksin.

Pitkin vuotta on Loviisassa paljon nähtävää ja vireitä hyvän mielen tapahtumia, kuten keväiset Avoimet puutarhat ja loppukesän Wanhat talot. Mukavia ruokapaikkoja riittää myös. Bistro Cantor, Degerby Gille ja Kallej - tietysti unohtamatta sieväksi kunnostettua kappelin ruusukahvilaa, joka on auki ainakin kesäaikana.

Mukavia tapahtumia muistiin säilöttäväksi:
www.avoimetpuutarhatloviisa.com
www.loviisanwanhattalot.fi