Varkaus - kaviaarin ja rantojen kaupunki

TIISTAI, 01. SYYSKUUTA 2015

Sampivohveleita kattojen yllä

Vedellinen Varkaus on maakravulle suuri elämys. Rantoja löytyy kaikilta suunnilta, niin paljon kuin vain jaksaa kiertää.

Vesitornin kahvila

Edellä mainitusta syystä on reittimme jo muutamana kesänä koukannut Varkauden kautta. Aikataulumme on laadittu siten, että tuloiltamme jälkeisenä aamuna suuntaamme oitis Vesitornin kahvilaan (aukeaa klo 10) aamiaiselle syömään sampivohveleita.

Tänä kesänä osuimme paikalle oivallisesti juuri kun paikallislehti teki juttua kolean sään vaikutuksesta kesämenekkiin ja kamerahelikopteripojat saapuivat kuvaamaan kaupunkinäkymiä tornin huipulta. Samalla saatoimme päästä kahvilan mainosmateriaalin somisteeksi, mene ja tiedä.

Wanha Varkaus

Aivan vanhan kaupungin laidalta löytyy juhlavaan ja kauniiseen historialliseen rakennukseen sijoittuva ravintola Kaks Ruusua, joka on myös sampitapahtumien kaviaarikumppani.

Myös Varkauden museon rakennus henkii tunnelmaa vanhoilta tehtaan patruunoiden aikakaudelta ja sen välittömässä tuntumassa sijaitseva Taidekeskus Väinolä antaa tunnelmaan mukaan ripauksen romantiikkaa suloisine pitsiverantoineen.

Tänä kesänä Väinölässä on esillä hyvän mielen näyttely. Näyttelyssä on naivistisia töitä monelta taiteilijalta ja kävijälle jää käynnistä mukava ja elämän monimuotoisuutta kunnioittava olo.

Varkauden Kotiseutukeskuksen talo myötäilee tunnelmiltaan Väinölän vaaleankeltaista romanttista linjaa. Talon on tehtaan johto rakennuttanut työntekijöiden terveydestä huolehtimaan hankitun lääkärin asunnoksi.

Tehtaan ohi, kirkon edestä kurvaten saavutaan Kommilan kaupunginosaan. Ja kun Varkaudessa ollaan, on tämäkin alue aivan veden rannassa. Tällä puolella kaupunkia rantaa hallitsevat monet venevalkamat, mutta löytyypä täältä myös oivallinen uimaranta laitureineen ja uimakoppeineen.

Koiran ulkoiluttajien ahkerasti käyttämä rantapolku jatkuu ties kuinka pitkälle, mutta me kävelimme aina juhlavan korkean Komminselän sillalle saakka.

Taulumäki

Varkauden keskustan asemakaava on Taulumällä sijaitsevasta vesitornista katsellen varsin yksiselitteinen. Viivasuora Kauppakatu halkoo maisemaa torilta veden ylittävälle sillalle saakka.

Kadun varrella on useita liiketiloja. Kaikki välttämätön kenkäkaupasta elokuvateatteriin löytyy kyllä.

Tänä kesänä usean liiketilan ikkunassa oli muutto- tai lopetusilmoitus. Ei liene ihme, sillä hätää kärsimässä ovat suurempienkin sityjen ravitsemusliikkeet ja putiikit, saatika sitten pikkukaupunkien yritykset.

Mukava kesärieha korvan taakse merkittäväksi:

http://www.sampeajasamppanjaa.fi/etusivu