Göteborg, kaupunki moneen makuun

SUNNUNTAI, 16. ELOKUUTA 2015

Puutarhoja, merta, historiaa ja menomestoja

Miltä kuulostaisi pitkä viikonloppu Göteborgissa? Mikä ettei, mutta mitä nähtävää siellä muka on? Näin ajattelin vielä muutama viikko sitten, kun tarjoutui tilaisuus lähteä lomaselle lyhyen kantaman päähän.

Lento Göteborgiin Helsingistä kestää vain puolentoista tunnin verran ja Landvetterin nopeiden kenttätoimintojen ansiosta cityn sydämeen ehtii reilussa parissa tunnissa.

Kanavan rantaa ja ratikoita

Hotellimme oli niin keskellä kuin olla voi, Clarion Post on nimensä mukaan rustattu vanhaan ja juhlavaan postitaloon, joka on saanut kylkeensä myös nykyaikaisen lisärakennuksen, jonka huipulta löytyy muun muassa pikkuinen uima-allasosasto.

Hotelli sijaitsee keskusaukion laidalla, rautatieaseman ja raitiovaunulinjojen risteyskohdassa, joten kulkuyhteydet ovat loistavat, vaikka jalkapeli ei tulisikaan kysymykseen.

Herttainen vanha raitiovaunu rahastajineen lähtee Lissebergin huvipuistoon keskusaukion pysäkiltä ja tarjoaa elämyksen vanhoilta ajoilta. Toki myös nykyaikaiset ratikat kulkevat samaa reittiä.

Kävellä kannattaa kuitenkin sen verran, että kulkee aukiota reunustavan kanavan rannan vierustaa pitkin ja tutustuu useisiin kahvi- ja viinibaareihin, mukaviin veden ylittäviin kävelysiltoihin, näin pääsee nopeasti sisälle kaupungin mannermaiseen tunnelmaan ja nauttimaan keskustan ihmisvilinästä.

Heti samaisen pääkadun varrelta avautuu myös käytävä suureen ostosparatiisiin. Sen suojiin on kätevää sujahtaa sateen yllättäessä vaikka ei shoppailusta olisikaan innostunut.

Puutarhoja ja palmuhuoneita

Kun kävelee aukiolta kanavan ylittävää suloista kävelysiltaa pitkin, pääsee sujuvasti Puutarhayhdistyksen kukkaistarhaan, jossa ruusuköynnökset, nenäliinapuut ja lukuisat värikkäät kukkapenkit hehkuvat toistensa kanssa kilpaillen.

Puutarhaan on helppo piipahtaa ja nauttia kukkaloistosta sen leveillä sorakäytävillä kävellen tai istahtaen puiston penkille kuuntelemaan ja katselemaan kuinka vesi solisee ruusujen keskeltä löytyvässä suihkualtaassa. Puutarhakahvilan tarjonnasta löytyy myös tuo umpiruotsalainen Toast Skagen eli katkarapumakka eli -leipä.

Puistokäynti ei mene hukkaan sateen sattuessakaan, sillä laajojen kukkais- ja nurmialueiden keskeltä löytyvät suuret palmuhuoneet, kauniit lasipalatsit, jotka kätkevät sisällensä eksoottiset kasvimaailmat.

Jos kukkanälkää vielä jää, löytyy noin kolmen kilometrin kävelymatkan (pääsee kätevästi bussilla tai raitiovaunulla) päästä laaja kasvitieteellinen puutarha teemapuutarhoineen ja puulajipuistoineen. Kasvitieteellisen reunamilta pääsee myös luonnonpuistoon, jossa voi kiertää lammen rantoja yhdessä paikallisten lenkkeilijöiden ja koiran taluttajien kanssa.

Historiaa Hagassa 

Kävelymatkan päässä keskustasta sijaitsee vanha kaupunki Haga, jonka nupukivikadut ja puurakennukset tuovat mieleen ajat, jolloin puolustuslinnakkeella on ollut suuri merkitys kaupungin käsityöläisten elämän turvaamisessa.

Hagan reunamilta nousevat äkkijyrkät portaa suoraan linnan pihalle. Valitettavasti ei linnaan aina pääse, mutta jo pihamaalta avautuvat kiipeämisen arvoiset maisemat kaupungin kattojen ylle, näkymä ulottuu aina Clarion Postin uudistornille saakka.

Hisingenin risteily

Useat alukset vievät matkaajia Lilla Bommanin matkustajalaiturista läheisille saarille ja Hisingenin saaren kiertävälle illallisristeilylle voi osallistua ainakin Carl Mikael Bellman -nimisen laivan kyydissä.

Göta älviä pitkin kulkevan risteilyn alussa hämmästystä aiheutti ikuisesti riittävä teollisuuslaitosten miehittämä ranta. Ainakin tuntui, että ensimmäisen tunnin aikana näimme ja kuulimme vain Göteborgin teollisuuden, lasitehtaiden ja varikkoalueitten kehityttymisen tarinaa. Toki lopulta päästiin nauttimaan myös avarammista näkymistä. Mielenkiintoisia olivat reitin varren murtovesipadot, joilla suljetaan mereltä päin nousevat, voimakkaat suolaisen veden pulssit, jotta ne eivät pääsisi nousemaan alaville pelloille, jotka ulottuvat aivan rannan tuntumaan.

Löytyypä vesireitin varrelta myös historiallinen Bohusin linnake, jolle tehdään retkiä aivan erikseen. Bellmannista voi vain ihailla linnan jykevää silhuettia.

Risteilyn päättyessä pääsee ihailemaan Göteborgin oopperatalon mielenkiintoista arkkitehtuuria, sillä talo sijaitsee aivan Lilla Bommanin sataman tuntumassa ja on ihailtavissa kaiken aikaa laivan saapuessa rantanlaituriin.