Hei, älä ohita Heinolaa!

TORSTAI, 06. ELOKUUTA 2015

Kulttuuria ja kukoistusta kesäkaupungissa

Heinolan sijainti monen uusmaalaisen mökkimatkustan kannalta on hankala; liian lähellä kotia mennessä ja mökkiä tullessa. Kuitenkin Heinolassa on paljon nähtävää, rantoja käveltävänä ja ruokapaikkoja herkkusuille.

Kun saavut Heinolaan, voit etsiä parkkipaikan rantapuiston liepeiltä, vaikkapa vanhan pumppukaivon vierestä ja ottaa kaupungin haltuun kävellen. Rantapuiston liepeiltä löydät kesäteatterin ja kaupungin museon ja idyllisten puutalojen vyöhykkeen mukavine ravintoloineen. Kurkistä myös porttien sisäpuoelle, siellä aukeavat näkymät suloisiin pihoihin entisajan kukkarabatteineen.

Dorkin puisto

Heinolan hauskimman, suunpieliä hymyyn venyttävän kohteen löydät harjun alta, vanhalta juna-asemalta. Vesa Väänäsen oivaltava taide esittätyy nurmialueilla valloittavasti. Ihanaa Ite-taidetta on nähtävänä paljon. Huumori on hurttia ja napakasti osuvaa. Uusia töitä näyttää tulevan jatkuvasti, joten jokaisella käyntikerralla kokee aina uuden elämyksen.

Harjupaviljonki

Dorkin viereltä, harjun päältä löydät mahtavan ja Suomen oloissa epätavallisen näköisen paviljongin pyöreine ikkunoineen ja itämaiseen tyyliin rakennettuine räystäineen.

Harjun vohvelikahvila on käymisen arvoinen. Suolaiset ja makeat vohvelit, jäätelö ja leipomukset häviävät herkkusuihin hetkessä. Lisäksi juomapuolelta löytää paikallisten pientuottajien limonadeja, siidereitä ja eksoottisia olutmerkkejä.

Tien toisella puoella harjun laella on vesitorinin kahvila. Siellä tarjonta on suppeaa, jäätelöä ja kahvipullaa, muttaa maisemat sitäkin upeammat yli Konniveden ja Ruotsalaisen ulapoiden.

Konniveden ja Ruotsalaisen rannat

Voit suunnata kulkusi syvemmälle kaupungin asuma-alueille ja kulkea rantoja pitkin niin pitkään kuin jaksat. Tommolan tiivis alue sijaitsee kävelymatkan päässä Konniveden rantaa myötäilevän metsäpolun, tai paremminkin lenkkiradan varressa. Jos palaat kadun vartta pitkin, löydät kauniita pientaloja suloisine kukkapihoineen. Rannassa puolestaan on loistavia evästys- ja uintipaikkoja aivan veden äärellä kulkevan polun varrella.

Ruotsalaisen rannassa on virallinen uimaranta kioskeineen ja liukumäkineen. Siellä viihtyvät lapset.

Vehreät puistot

Heinola on myös lukuisten puistojen kaupunki. Voit laatia koko päivän kunto-ohjelman pelkkiä puistoja kiertelemällä! Puistoista keskeisin on kuitenkin kirkon takaa löytyvän Harjulammen vierestä löytyvä Lintupuisto lintutaloineen. Valitettavasti puhuvaa papukaijaa ei sieltä enää löydy.

Rantapuistoa pitkin voit kävellä Kumpeli Spa -kylpylälle, Kylpyläpuistoon saakka ja ihailla matkan varren eksoottisia puulajeja. Puistokartta kasviluetteloineen löytyy reitin varrelta.

Keksipuistoon on pitempi matka, se sijaitsee Tähtiniemen asuntoalueella. Toisella puolella järveä keskustasta katsellen.

Siltasaarta suloisine kavilaravintoloineen ei sovi sivuuttaa puistoja kierrellessä. Siellä voi piipahtaa paitsi kahvilla, myös nauttimassa huikeasta väri-ilottelusta, jonka tarjoavat monet perennat, puut ja pensaat sekä punaiset, valkonurkkaiset rakennukset jotka heijastuvat saareen rakennetun vesialtaan pinnasta. Lisäbonuksena on ympäröivän veden heijastama auringon kilo.

Heilan luomumyymälä

Tullessa - tai mennessä, miten vain haluat, kannattaa piipahtaa Heilan myymälässä, joka sijaitsee pohjoisen moottoritien liittymän kupeessa. Sieltä löydät lähi ja muiden kotimaisten luomutuottajien parhaat palat. On Kolatun, Herkkujuustolan, Juustoportin ja monen muun tuotteita. Viini Pihamaan  marjaviinejä sekä monen pienpanimon oluita. Lihatiskilta voit ostaa Benjamin hyvin pidettyä lihaa ja monia makkaroita. Hilloja, hunajaa, suklaata, lakua... kaikkea ihanaa notkuvat hyllyt.

Ravintolat

Jos et myymälään uskalla, kokeile ainakin keskustan ravintolaa, Heinolan Heiliä, joka tarjoaa valmiita suussa sulavia annoksia. Ja jos oikein tulista ruokaa halajat, käy ihmeessä syömässä Ravintola Kettu ja Kanan extra tulinen gruusialainen kanaherkku! Voit saada muistoksi sertifikaatin, jos selvität annoksesi kyllin nopeasti. Kasinoravintolasta puolestaan näet parhaat maisemat ruokailuhetkesi sulostuttajaksi.