Kankaan alueen kiertokävely

MAANANTAI, 27. HEINÄKUUTA 2015

Kierros historiasta tulevaisuuteen

Jyväskylän Tourujoen varrella sijaitsevalla Kankaan alueella tehtiin paperia vuodesta 1874 vuoteen 2010. Alueen historia ulottuu vielä kauemmas ja kiehtova tulevaisuus siintää edessäpäin.

Kankaan paperitehdas lopetti toimintansa vuonna 2010. Samaisena vuonna Jyväskylän kaupungista tuli alueen omistaja, minkä jälkeen aluetta on kehitetty kohti tulevaisuuden monipuolista kaupunginosaa. Kesäkuussa 2015 kaupunki myi Kankaan vanhan paperitehtaan Kankaan kehitys Oy:lle, jonka omistavat Skanska Talonrakennus Oy, YIT Rakennus Oy ja Jyväs-Parkki Oy. Kankaan alueelle kaavaillaan asutusta, työpaikkoja, opetusta ja kulttuuria.

Alueen purku, rakennus ja korjaustyöt ovat täydessä vauhdissa. Osa rakennuksista siis puretaan ja osa historiallisesti erittäin arvokkaista rakennuksista säilyy tulevaisuudessa ihailtaviksi ja hyödynnettäviksi. Punatiili näyttelee vanhalla paperitehtaalla pääroolissa. Mielenkiintoista alueen kehittämisessä ovat myös Laatuaapinen ja prosenttikulttuuri. Laatuaapinen ohjaa alueen arvokasta ja asiaankuuluvaa suunnittelua ja rakentamista. Kankaalla noudatettava prosenttikulttuuriperiaate tukee kulttuurin ja taiteen kehittämistä ja säilymistä.

Heinäkuun keskiviikkoisin Kankaan alueella on järjestetty opastettuja kiertokävelyjä, joissa sukelletaan alueen historiasta nykyhetken kautta tulevaisuuteen. Kierroksella käydään jopa vuodelta 1941 olevan konttorirakennuksen sisällä. Kannattaa myös kierrellä uuden paperitehtaan ympärillä katselemassa valtavia graffiteja, vaikka sitten omalla ajalla. Kierros päättyy Pergamenttihallilla toimivaan Uuden Polven Museoon, josta seuraavassa kirjoituksessa.

Kiertokävelylle on vapaa pääsy ja mukaan kerkeää vielä tämänkin viikon keskiviikkona 29.07.2015. Kierros starttaa kello 13 tehtaan porttirakennukselta.

Lisää Jyväskylän Kankaasta osoitteessa http://www3.jkl.fi/blogit/kangasjyvaskyla/