Peltolan Mäkitupalaismuseo

Tammijärventie 164
19910 Luhanka
Puhelin

Aukioloajat
Museo on avoinna. Päivittäin kello 11.00-17.00

Pääsymaksut
Aikuiset: 6 €
Lapset 3 €
Y-tunnus
0924072-1

Kotisivut

Sähköposti

 

Yleiskuvaus

Luhangan nähtävyys - mäkitupalaismuseo

Tammijärvellä oleva museokokonaisuus on ainutlaatuinen maailmassa. Se sisältää toistakymmentä rakennusta alkuperäisillä paikoilla ja n. 3000 esinettä.

Mäkitupalaismuseon vanhimmat rakennukset ovat peräisin jo 1700-luvulta. Ja rakennuksissa on nähtävissä asiasta kertovia vuosilukuja. Museoalue oli alun perin Mäen talon omistuksessa ja talon työmiehet eli mäkitupalaiset asuttivat aluetta. Aluetta kutsuttiin "Peltolan kyläksi". Veikko Huuskolan omistuksesta mäkitupalaisalueen rakennukset siirtyivät vuonna 1960 Kotiseutuyhdistyksen haltuun.

Mäkitupalaismuseossa on 19 rakennusta mm. Isotupa, Keski-rakennus, Juliuksen rakennus, aittoja, navetta, latoja, hevostalli, savusauna ja asuinrakennus. Vuosien varrella vanhoja rakennuksia on ns. kengitetty, jolloin rakennuksia on purettu ja lahonneiden alahirsien tilalle on laitettu uudet hirret. Usean rakennuksen kattoja on myös korjattu.

Mäkitupalaisalueella asui aikoinaan useampi perhe jopa neljä perhettä kerralla. Jokaisella perheellä oli oma navetta, jossa oli yksi tai kaksi lehmää ja syksyllä teurastettava sika. Jokaisella perheellä oli myöskin ½ hehtaaria peltoa viljeltävään. Mäkitupalaisilla oli tiettyä velvoituksia maanomistajaansa kohtaan, sillä veroja maksaakseen heidän täytyi tehdä työtä isännälle 4 viikkoa vuodessa. Ylimääräisestä työstä he saivat rahapalkan esim. heinänteosta talonisännälle.

Mäkitupalaisten oikeuksiin kuului talon hevosten käyttöoikeus mm. polttopuiden hakemiseen talon mailta.

Aukioloajat: Joka päivä klo 11.00-17.00

Pääsymaksut: Aikuiset: 6 €, Lapset 3 €

Tervetuloa tutustumaan mäkitupalaismuseoon!

Facebook

Kuvat