Naantalin seurakuntayhtymä

Piispantie 2
21100 Naantali
Puhelin

Y-tunnus
2231520-6

Kotisivut

Yleiskuvaus

Naantalin luostarikirkko rakennettiin aikoinaan kirkonmäellä sijainneen katolisen birgittalaisluostarin kirkoksi. Nykyään se on ainoa luostarista jäljellä oleva rakennus. Naantalin birgittalaisluostarin rakennuslupa allekirjoitettiin elokuun 23. päivänä 1443. Tätä päivämäärää pidetään Naantalin luostarin ja kaupungin perustamispäivänä. Piispa Konrad Bitz vihki kirkon ja muut luostarirakennukset käyttöön vuonna 1462.
Kesällä 2005 tehtiin luostarin alueeseen kuuluvalla kirkon hautausmaan laajennusosalla laajoja arkeologisia tutkimuksia, joiden tuloksena oli n. 2000 löytöä mm. koruja, työkaluja ja rahoja. Naantalin kirkko toimii kesäisin tiekirkkona.

Palvan saarelle vuonna 1793 rakennetun Velkuan Pyhän Henrikin kirkon historiaan liittyy vauhdikkaita käänteitä. Venäläinen sotaväki ryösti Palvan meritaistelun yhteydessä 1808 kirkon koko irtaimiston, vain alttaritaulu säilyi. Tapauksesta jäi muistoksi vanha laivatykki, jonka jäännöksestä on rakennettu muistomerkki kirkon lähettyville. Velkuan Pyhän Henrikin kirkko on suosittu nähtävyys, jossa järjestetään jumalanpalvelusten ja muiden kirkollisten tilaisuuksien ohella myös Velkua soi- ja Naantalin Musiikkijuhlien konsertteja.

Merimaskun kirkko. Merimaskun ensimmäinen puukirkko oli rakennettu jo vuonna 1648 Merimaskun kirkkosalmen rantaan, vesitien varrelle. Suuren Pohjan sodan ja isonvihan aikaan kirkko joutui huonoon kuntoon ja se purettiin. Vuonna 1726 tilalle rakennettiin uusi, nykyinen kirkko. Tämä puinen ristikirkko on Suomen kuudenneksi vanhin jatkuvassa käytössä oleva puukirkko. Vanhaa hautausmaata ympäröi jo 1800-luvulla hirsiaita. Saman mallin mukaan on rakennettu uusi aita kesällä 1995. Vanhalle hautausmaalle päästään viidestä portista, mm. historiallisen läpikäytävän eli porttihuoneen kautta, jonka seinähirret ovat 1700-luvulta.

Kun Rymättylän kirkko rakennettiin keskiajalla, meri oli sitä paljon lähempänä kuin nyt. Kirkkolahti oli suojaisa satama ja sen pohjukassa on ollut ikivanha kauppapaikka. Kirkon vanhin osa, sakasti, on rakennettu 1300-luvun alkupuolella paikalla olleen puukirkon yhteyteen. Kivikirkko rakennettiin 1300-luvun lopulla tai 1400 luvun alussa. Rymättylän kirkko on omistettu Pyhälle Jaakobille. Omaa historiaansa kertovat kirkon ainutlaatuiset maalaukset, puuveistokset sekä laaja esineistö. Kesäisin Rymättylän kirkko toimii tiekirkkona.

Kirkkojen tarkat aukioloajat seurakuntien sekä seurakuntayhtymän verkkosivuilta.

Naantalin seurakunta (Naantali ja Velkua),
puh. 0401308300, www.naantalinseurakunnat.fi
Merimaskun seurakunta, puh. 02 436 9654, www.merimaskunseurakunta.fi
Rymättylän seurakunta, puh. 02 252 1216, www.rymattylanseurakunta.fi
Naantalin seurakuntayhtymä, www.naantalinseurakunnat.fi

Löydät meidät myös facebookista.

Facebook

Kuvat