Museo Militaria

Vanhankaupunginkatu 19
13100 Hämeenlinna
Puhelin

Y-tunnus
2480214-7

Kotisivut

Sähköposti

 

Yleiskuvaus

MUSEO MILITARIA
Suomen Tykistö,- Pioneeri ja Viestimuseo

Museo Militaria on Suomen tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajien historiaa keskiajalta nykypäivään esittelevä sotahistoriallinen museo.

MUSEON PERUSNÄYTTELY
Perusnäyttely on rakennettu museon päärakennuksen kolmeen kerrokseen. Näyttely etenee kronologisesti keskiajalta Ruotsin vallan ajoista nykypäivään käsitellen rinnakkain Suomen tykistö-, pioneeri ja viestiaselajien historiaa. Näyttelyssä on myös toiminnallisia kohteita, joissa pääsee kokeilemaan esimerkiksi sähköttämistä, tykin suuntausta ja telamiinojen painoa. Museon auditoriossa esitetään sota-aikaa käsitteleviä dokumenttielokuvia. Näyttelyssä ovat mukana myös Suojeluskunta-, Lotta-Svärd ja Sotilaskotijärjestöjen vaiheet. Oman osionsa näyttelyyn ovat saaneet esimerkiksi tykistönkenraali V. P. Nenonen, viestiaselajin salaustoiminta, pioneeriaselajiin kuuluva suojeluala sekä Panssarisoittokunta.
Ulkonäyttelyalueella on tykkejä 1870-luvulta 1980-luvulle ja pioneerien raskasta kalustoa sekä sotilasradioamatööriasema. Tykkihallissa ovat näytteillä museon historiallisesti arvokkaimmat tykit.
VAIHTUVAT NÄYTTELYT
Museon vaihtuvissa näyttelyissä esitellään monipuolisesti näköaloja myös kolmen aselajin ulkopuolelta.

YLEISÖOPASTUKSET
Museo tarjoaa ryhmille ennakkovarauksesta asiantuntevia opastuskierroksia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
YLEISÖLUENNOT ja TAPAHTUMAT
Museolla järjestetään maksuttomia luentotilaisuuksia syys- ja kevätkaudella noin kerran kuukaudessa. Lisäksi museo toimintaan kuuluvat erilaiset koko perheelle suunnatut tapahtumat. Muun muassa syksyisin on ohjelmassa Museo Militarian koko perheen
toimintapäivä ja keväällä järjestetään museon Tykkihallissa perinteisesti Lotan Päivän laulajaistapahtuma yhteistyössä Hämeenlinnan Seudun Lottaperinneyhdistyksen
kanssa.

KOKOUSTILAT
Museo tarjoaa tilojaan myös kokous- ja juhlakäyttöön. Näyttelyrakennuksessa on AV-tekniikalla varustettu Pohjolasali, johon mahtuu noin 50 henkilöä.
Ulkonäyttelyalueella sijaitsee Tykkihalli, johon mahtuu noin 150 henkilöä.

AUDITORIO
Museolla on 47 paikkainen auditorio, joka sijaitsee museon päärakennuksen toisessa kerroksessa. Auditorio toimii myös museon elokuvateatterina.

Museokauppa Militaria Shop ja Lounasravintola
Militaria palvelevat museon päärakennuksessa. Maittava
lounas tarjoillaan ravintolassa ma-pe klo 10.30-14.00.

Tervetuloa käymään ja lue lisää kotisivuiltamme!

Facebook

Kuvat