Hopean taikaa Kukkolankoskilla

KESKIVIIKKO, 17. HEINÄKUUTA 2013

Silversmith Jorma Smeds ei ole syntynyt kulta- vaan hopealusikka suussa

Tutustuimme Lauran kanssa hopeaseppä Jorma Smedsin toimintaan. Hänellä on paja Torniossa Kukkolankosken vieressä idyllisessä vanhassa hirsirakennuksessa. Jorma takoo lapinhopeaa vasaralla ja alasimella. Hopeasepän hommia hän on tehnyt jo 38 vuotta, eli vasara pysyy takuulla hyppysissä. Kukkolankosken pisteellä hän on työstänyt korujaan yhdeksän vuoden ajan. Toinen liike hänellä on Kemissä, joka on kesän ajan suljettuna ja aukaisee ovensa taas elokuussa.

Työstettävä hopea tulee Turusta. Hopean laatu menee aina hinnan edelle, eli Jorma panostaa laadukkaaseen raaka-aineeseen. Suomessa on pajon koruja, joiden alkuperämaata ei kerrota. Useimmiten se on kiina. Jorman työnjäljestä ei tule koskaan katoamaan kotimaisuus.

Jormalla teetetään paljon koruja ja ruokailuvälineitä. Asiakas voi teetättää itselleen tai lahjaksi ikimuistoisen uniikkikorun. Tällä hetkellä asiakkaita riittää jonoksi asti. Töiden jonot ovat lokakuulle asti, joten kannattaa laittaa tilaus menemään hyvissä ajoin, jotta koru kerkeää valmistua haluttuun päivään mennessä. Vuosien varrella Jormalle on kertynyt paljon vakioasiakkaita, jotka hankkivat korunsa vain ja ainostaan häneltä. Joukossa on myös tunnettuja näyttelijöitä ja artisteja. 

"Lopputuloksessa ei saa näkyä työkalunjälki, vaan kädenjälki", sanoo Jorma. Kysynpä vain, kuinka monesta paikasta saa näin laadukkaita ja uniikkeja hopeakoruja? Itse ihastuin hänen tekemäänsä hopeiseen kelohirsi-ristiin. Pajalla oli myös Smedsin tekemiä ryyppylusikoita ja tumlareita, jotka juontavat juurensa 1600-luvulle asti. Hienostoväki joi niistä paloviinaa - naiset lusikoista, miehet tumlareista. 

Hopea on sellaista materiaalia, että se kerää itseensä kaiken "sonnan", kuten ihosta rasvoja ja suoloja. Jorma opetti, kuinka hopeaa hoidetaan oikeaoppisesti. Se tulee pestä ensin kuumalla vedellä, ja astianpesuainetipalla. Sitten huuhtelu ja lopuksi kuivaus hiustenkuivaajalla. Hiustenkuivaajasta tuleva kuumuus tappaa viimeisetkin bakteerit ja kuivattaa korun.

Käykäähän pohjoiseen matkaavat moikkaamassa hopeaseppä Smedsiä, ja kertokaa terveiseni. 

Smedsin löydät myös facebookista!
 

Arvostan kovin paljon sitä, että Jorma käyttää työmenetelmissään perinteisiä työtapoja ja huolellinen kädenjälki näkyy lopputuloksessa, sekä kotimaisuus tulee olemaan ykkösasia nyt ja aina. Myönnän Jormalle hopeatarjottimelta Huippu Mesta -sertifikaatin. Onneksi olkoon Jorma. Hopeanhohtoista kesää sinulle.