Virastotalo / entinen Pappila

Lemi
Kotisivut

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Calervo. Rakennustyöt on aloitettu 1920 ja rakennus on otettu käyttöön loppuvuonna 1921. Korjaus- ja viimeistelytöitä tehtiin vielä 1924

Pappila piti alunperin rakentaa kokonaan puusta. Puutavaraa kerättiin pitäjältä ja sitä saatiin myös vuosien 1915-1917 linnoituslaitteista ja parakeista. Myöhemmin päädyttiin kuitenkin siihen, että alaosa tehtäisiin tiilestä ja yläosa puusta.

Muuraukset suoritti muurari Kaarlo Walo Viipurista apulaisineen, ovet ja ikkunat valmisti puuseppä H. Hiltunen Lappeenrannasta, urakoitsija Antti Wilhu rakensi yläkerran puuosat, tiilet valitsi Antti Sinkko ja ruukin valmisti Joonas Pesu.

Punaiset kapinalliset, joiden haltuun Lemi oli vapaussodassa joutunut, pakenivat 25.4.1918 valkoisten hyökkäystä. Lähtiessään he polttivat tätä rakennusta edeltäneen pappilan ulkorakennuksineen sekä kellotapulin. Kirkko oli myös panostettu ja sytytetty mutta sytykkeet olivat sammuneet ja kirkko säilyi. Pappilasta oli kuulunut hirvittävä räjähdys. Syttyneestä tulipalosta oli lentänyt hiilloksia noin 5km:n päähän Uimille saakka. Tulipalossa paloivat kaikki vanhat kirkonkirjat ja paljon muutakin vanhaa ja arvokasta. Sukututkimuksen aloittelija kohtaa Lemillä vaikeuksia vuotta 1918 vanhempien tietojen puuttuessa.