Vaikkojoki

Kaavi
Sähköpostiosoite
Puhelin
Vapaa-aikatoimensihteeri Riitta Iivanainen, (017) 6641 507, 0400 391708

Vesiretkeilijän Vaikkojoki
Vaikkojoki tarjoaa elämyksiä niin melojille kuin kalastajillekin. Vaikkojoenreitin latvavedet lähtevät Juuasta ja päät-tyvät Kaaville. Vaikkojoki on noin 50 kilometrin mittainen, mutta melontamatkaa reitille kertyy kaikkiaan lähes 90 kilometriä.

Vaikkojoen reitti on kolmiosainen. Ensimmäinen kolmannes on asumatonta erämaata ja luonnontilaista jokea, joka on parhaimmillaan korkean veden aikaan. Jo keskivedellä osuus on matala ja pohjakosketuksilta on vaikea välttyä. Tällä osuudella on tusinan verran koskia ja saheja, jotka ovat luokittelemattomia, helpohkoja laskettavia. Lietejärveltä alkaa joen toinen vaativampi osuus. Tämä jakso on aikoinaan uittoa varten perattu, mutta viime vuosina entisöity työntämällä kivet takasin koskiin. Keskiosan 19 koskesta muutamat antavat haasteita kokeneellekin laskijalle III-luokan verran. Siksi osuudella suositellaankin käytettäväksi aukkopeitettä ja kypärää. Korkeuseroa tälle 24 kilometrin jaksolle Polvikoski mukaan lukien kertyy viitisenkymmentä metriä. Joen kolmas osuus on suhteellisen sileää taivalta järvien välisine koskineen, jotka ovat helppoja, virtamaisia melonnan keventäjiä. Viimeinen näistä koskista on Melttusvirta, josta pääsee Kaavinjärveä joko päätepisteeseen Kaavin kirkonkylän rantaan tai Rikkavedelle ja edelleen vaikkapa Saimaalle.

Vaikkojoen Kusiaiskoskelta alkavat ohjatut koskenlaskuretket tarjoavat turvallisen mahdollisuuden päästä nauttimaan koskien kuohuista. Suurella koskiveneellä tehtävän retken aikana lasketellaan parinkymmenen kilometrin matkalla kymmenkunta koskea. Koskenlaskuretken kruunaa luonnon helmassa nautittava ateria nokipannukahveineen.

Kalastajien Vaikkojoki
Vaikkojoki tarjoaa mahdollisuuksia kalastajalle. Koskien väliin jää pitkiä virtoja, suvantoja ja järviä, jotka ovat myös hyviä kalastuskohteita. Joen varrella ja tuntumassa on lomayrityksiä. Näiden kautta saa myös retkiopastusta ja tarvittaessa eräoppaita, samoin kuin vuokraveneitä ja kanootteja. Omankin veneen laskupaikat voi kysyä lähellä jokea toimivilta luvanmyyjiltä.
Kaavin alueella on runsas matkailutarjonta, joten Vaikkojoki sopii erinomaisesti perhematkailuun kalastajan halutessa saaliin perään toisten viihtyessä paremmin vaikkapa ratsun selässä tai luonnossa liikkuen. Vaikkojoki kuuluu Kärkiapajat kalastuskohteisiin.

Vaikkosäätiö
Vaikkosäätiö on perustettu v. 1998 ja säätiön kotipaikka on Kaavin kunta. Kaavin kunta lahjoitti säätiölle Niinivaaran kylässä sijaitsevan Rakkine -nimisen tilan. Vaikkosäätiön tarkoituksena on toimillaan lisätä Vaikkojoen tunnettavuutta ja toimia Rakkine -tilan ja sitä ympäröivien alueiden kehittäjänä ja koordinoijana. Vaikkosäätiötä hallinnoi kuusijäseninen hallitus ja yhdeksänjäseninen valtuuskunta. Säätiössä on edustajat Kaavin kunnasta, Tornator Oy:sta, Koillis-Savon Matkailuyrittäjistä, Pohjois-Savon liitosta ja Kuopion Yliopistosta.

Rakkineen leirialue
Rakkineen leirialue sijaitsee Kaavin kirkonkylältä 30 km:n päässä Vaikkojokeen rajautuen. Leirialue on n. 60 ha ja se rajautuu yli kilometrin matkalla Vaikkojokeen ja useisiin vesistöihin sekä Kaavin Niinivaarasta Rakkinekoskelle lähtevän tien varteen. Alue on hiekkakangasta. Säätiö vuokraa aluetta erityisesti lasten ja nuorten leiritoimintaan sekä erilaisten ulkotapahtumien järjestämiseen. Alueella voi harrastaa mm. koskenlaskua, ratsastusta, suunnistusta, kalastusta, patikointia, marjastusta, maastopyöräilyä ja melontaa.