Telkkämäki

Kaavi

Telkkämäessä voit tutustua aitoon kaskiperinteeseen. Kulttuurimatkailijoille Kaavilla on tarjottavana luontoelämyksiä Telkkämäen luonnonsuojelualueella. Alue on pinta-alaltaan noin sadan hehtaarin suuruinen. Telkkämäen luonnonsuojelualueen tarkoituksena on vaalia perinteistä savolaista kaskikulttuurimaisemaa sekä suojella sen kasvi- ja eläinlajeja. Vuosittain osa alueen metsistä kasketaan ja viljellään perinteisiä työmenetelmiä käyttäen.

Kaskiviljelyn aikakausi on jättänyt jälkensä alueen maisemakuvaan. Se muistuttaa vuosisadan vaihteen suomalaista metsämaisemaa. Lehtimetsät, kivirauniot ja nauriskuopat ovat kaskikulttuurin näkyvimpiä merkkejä. Telkkämäen luontoon voi tutustua vapaasti omin voimin. Poluista on valmiina 0,9 kilometriä pitkä Laidunkierto ja 1,9 kilometrin mittainen Rietulan kierto. Luonnonsuojelualueella on metsästys, leiriytyminen ja avotulenteko kielletty. Sen sijaan alueelta voi poimia vapaasti sieniä ja marjoja.

Jo ennen isojakoa Telkkämäellä on ollut torppa ja muutaman aarin peltotilkku. Telkkämäki -niminen palsta erotettiin 1870-luvulla virallisesti Mustolanmäestä. Telkkämäki itsenäistyi vuonna 1900 ja tilan viljelyä jatkettiin. Metsä-hallitus osti Telkkämäen vuonna 1984. Rakennukset ja pihapiiri on entisöity 1900-luvun alun perinnemaiseman nähtävyyskohteeksi.
Koe Kaavilla elämyksellinen loma!

 

In Telkkämäki you can learn about the genuine traditions of slash-and-burn clearing. Besides the cultural activities in Telkkämäki, in the summertime you can enjoy summer theatre performances in Luikonlahti and in Maarianvaara. Kaavi will make your holiday rewarding and memorable!