Puijon Torni

Kuopio
Osoite / sijainti
Puijontie 135, 70300 Kuopio

Puijon Torni on maamerkki, joka Kuopioon saavuttaessa erottuu jo kaukaa. Se sijaitsee keskellä kaupunkia vain parin kilometrin päässä kuuluisasta Kuopion torista. Mäen harjalla seisovasta tornista avautuvat poikkeuksellisen laajat ja kauniit näkymät suomalaiseen järvimaisemaan sekä Kuopion kaupunkiin. Näitä maisemia käy vuosittain ihailemassa noin 80 000 ihmistä.

Puijon mäki on noin 500 hehtaarin suuruinen viheralue ja se on ollut matkailijoiden ja kuopiolaisten suosima näköalapaikka jo 1800-luvun alusta saakka. Puijon maisema on toiminut lukuisten kotimaisten taiteilijoiden innoittajana ja Puijo esiintyy monipuolisesti niin kirjallisuudessa, kuvataiteessa, valokuvissa, elokuvissa kuin sävellyksissäkin. Puijolla ovat vierailleet useat merkkihenkilöt kuten tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja Persian shaahi, joka tarinan mukaan olisi halunnut ostaa Puijon tornin vaimolleen lahjaksi.

Nykyinen torni on kolmas samalle paikalle rakennettu näköalatorni. Ensimmäinen 16 metriä korkea torni rakennettiin vuonna 1856, toinen 24 metrinen torni 1906 ja nykyinen 75 metriä korkea torni vuonna 1963.

Kallaveden pinnasta laskettuna Puijon Tornin huippu on 224 metrin korkeudessa.