Teatteri Soittorasia

KESKIVIIKKO, 23. HEINÄKUUTA 2014

Viiru ja Pesonen

Jokin aika sitten käväisin kesäteatterissa. Teatteri Soittorasia sijaitsee Porvoossa lähellä keskustaa. Autolla matkaan kuluu noin kymmenen minuuttia keskustasta ja myös pyörällä matka hurahti nopeasti. Pyörätie seurasi koko ajan vierellä kulkevaa Porvoonjokea, joten maisemissakaan ei ollut valittamista. Vaikka matka ei ole pitkä, loppumatkasta peltojen ja metsiköiden alkaessa reunustaa tietä, epäilin jo eksyneeni. Ilokseni kuitenkin pian puiden oksien lomasta pilkisti vaaleankeltainen puutalo. Talon edustalle oli pystytetty suuri kyltti, jossa komeili isoin koukeroisin kirjaimin: ”Tervetuloa Teatteri Taloon”. Olin siis oikeassa paikassa.


Teatteri Soittorasia toimii Teatteri Talon tiloissa, joka kokonaisuudessaan on melkoinen elämystehdas. Koko perheelle sopivien näytelmien lisäksi tarjonnasta löytyy muun muassa erilaisia työpajoja, koulutusta sekä ilmaisu-ja esiintymistaidon kursseja. Sen lisäksi siellä tuotetaan asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä ohjelmapalveluita. Teatterilta on myös mahdollista vuokrata tiloja sekä asuja juhliin tai naamiaisiin.


Pikkutyttönä suosikki iltasatuihini kuului Sven Nordqvistin Viiru ja Pesonen-kirjat, ja halusinkin nähdä viihdyttävätkö lastenkirjojen seikkailut näin vanhempana läheskään yhtä paljon kuin pienenä. Viiru ja Pesonen-näytelmä esitettiin sympaattisen Teatteri Talon pihamaalla. Maahan puiden juurelle oli levitelty katsojille räsymattoja ja pitkiä penkkejä. Koko alueen tunnelma oli jotenkin huvikumpumainen, ihastuttavan rento ja kodikas.


Esitys kesti noin tunnin ja se esitettiin puolen tunnin pätkissä, joiden välissä väliaika. Näytelmän rakenne ja kesto oli mietitty lapsille sopivaksi, joten perheen pienimmätkin jaksoivat keskittyä harvinaisen hyvin. Juoni oli rakennettu useiden Viiru ja Pesonen – kirjojen pohjalta, joiden tarinoita oli koottu ja tiivistetty yhteen. Esitys oli viihdyttävä ja oli hauskaa, että tarinan hahmot kommunikoivat ajoittain spontaanisti yleisön kanssa, varsinkin nuorimmat katsojat olivat siitä innoissaan.


Mukava paikka, varsinkin lasten kanssa reissaavien kannattaa pitää mielessä, mikäli haluavat sisällyttää lomaansa hieman kulttuuria!